Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για Διαπόντια Νησιά

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Τεράστια τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στις Δημοτικές Νησιωτικές Κοινότητες εξαιτίας της εφαρμογής του αρθρου 207 του Ν.3852/2010


Στο Δήμο της Κέρκυρας υπάγονται οι τρείς Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες των Διαποντίων Νησιών (Οθωνοί, Ερρείκουσα και Μαθράκι). Στις Νησιωτικές αυτές κοινότητες, όπως άλλωστες και σ΄ολες τις άλλες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου της Κέρκυρας έγιναν εκλογές και ανεδείχθηκαν πρόεδροι, τα δε πρακτικά των....
εκλογών… «ελέγχθηκαν ως προς την νομιμότητά τους και βρέθηκαν νόμιμα» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (έγγραφο με αριθμό πρωτ. 789/31-01-11.).
Όμως πριν περάσει μήνας από την έγκριση των πρακτικών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/νήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου επανήλθε με το υπ΄αρίθμό πρωτ. 1497/21-02-11 έγγραφο της και επικαλούμενη το άρθρο 207 του Ν.3852/2010, ουσιαστικά κατήργησε τους εκλεγμένους Προέδρους των Νησιωτικών αυτών Κοινοτήτων, αφού βάσει του νόμου στα συμβούλια των δημοτικών αυτών κοινοτήτων προεδρεύει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος αυτός ασκεί κατά τόπο –στη κάθε Νησιωτική Κοινότητα ξεχωριστά – τις αρμοδιότητες της χορήγησης αδειών καταστημάτων και επιχειρήσεων, της έκδοσης πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, της έκδοσης βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας κ.ά.
Είναι φανερό πως τα πιό πάνω είναι αντιδημοκρατικές διακρίσεις αφού άλλα μέτρα και νόμοι ισχύουν για τις Δημοτικές Κοινότητες που βρίσκονται στο νησί της Κέρκυρας και άλλα –σαφώς δυσμενέστερα— για τις Κοινότητες των Οθωνών, της Ερρείκουσας και του Μαθρακίου που καλούνται να έχουν ένα κοινό πρόεδρο και μάλιστα διορισμένο (αφού ποτέ δεν ήταν υποψήφιος για κανένα από τα συμβούλια των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων των Διαποντίων Νησιών και ποτέ δεν ψηφίστηκε από τους κατοίκους των νησιών αυτών για Πρόεδρός τους). Επιπλέον με τις αρμοδιότητες που χορηγούνται στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που ουσιαστικά αφαιρούνται από τα συμβούλια των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων, νέες ταλαιπωρίες έρχονται να προστεθούν στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους των απομονωμένων αυτών νησιών αφού και ένα απλό πιστοποιητικό θα εξελίσσεται για αυτούς σε μια μικρή Οδύσσεια 2-3 ημερών (μετάβαση και αναζήτηση στην Κέρκυρα του αρμόδιου αντιδημάρχου) !
Όλα όσα συμβαίνουν στις Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου της Κέρκυρας συμβαίνουν και σ΄όλες τις άλλες Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες της χώρας (Κάλαμος και Καστός στο Δήμο της Λευκάδας, στις Μικρές Κυκλάδες του Δήμου Νάξου και αλλού) όπου βέβαια και εκεί οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι για την κατάφωρη αδικία που υφίστανται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία που υπάρχει σε βάρος των κατοίκων των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων της χώρας.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους
Σταύρος Σκοπελίτης
Νίκος Καραθανασόπουλος