Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη βουλή στα πλαίσια επερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι έγινε απόλυτα σαφές από τους προλαλήσαντες συντρόφους μου ότι απώτερος σκοπός και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διαχρονικά και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να εξαφανίσουν από το χάρτη το μικρό και το μεσαίο αγρότη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει χώρος στη νέα ΚΑΠ που σχεδιάζουν από το 2014 και μετά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Όλα αυτά θα....
 τα επιταχύνουν –και προσπαθούν να τα επιταχύνουν- με μια σειρά από αντιαγροτικά μέτρα και σχεδιασμούς.
Πρώτο μέτρο είναι το Μητρώο Αγροτών. Μέσα σε μια νύχτα, με βάση το αγροτικό εισόδημα και το αν οι αγρότες είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή όχι, πετάχτηκαν έξω και δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες διακόσιοι πενήντα περίπου χιλιάδες Έλληνες αγρότες.
Στην Κέρκυρα το σύνολο σχεδόν των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, περίπου δέκα χιλιάδες αγρότες έπαψαν μέσα σε μία νύχτα να θεωρούνται αγρότες. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ, με απλά ελληνικά; Σημαίνει ότι στην Κέρκυρα η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει αγροτιά και αφού δεν υπάρχει αγροτιά, δεν πρέπει να γίνονται και αγροτικά έργα. Όχι βέβαια ότι γίνονταν πριν, αφού τριάντα χρόνια έχει να δει η Κέρκυρα αρδευτικό έργο ή αγροτική οδοποιία.
Εφόσον αυτοί οι αγρότες, οι οποίοι πετάχτηκαν έξω, δεν θεωρούνται ως επαγγελματίες αγρότες, αυτό σημαίνει ότι τους κόβεται η επιδότηση σε όσους παίρνουν κάτω από 200 ευρώ. Αυτό, επίσης, σημαίνει χαράτσι για την επιδότηση σχετικά με την αναγνώριση κάθε χρόνο των περίφημων δικαιωμάτων των αγροτών, σημαίνει χαράτσι στον ΕΛΓΑ, σημαίνει μη επιστροφή του ΦΠΑ, σημαίνει κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για αγροτικό αυτοκίνητο, για πετρέλαιο κίνησης κ.λπ.
Ένα άλλο μέτρο που ισχύει είναι ότι αφήνονται ελεύθερες οι τιμές των αγροεφοδίων να πάνε στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πάνε στα Τάρταρα.
Κύριε Υπουργέ, στην Κέρκυρα πουλιούνται πέντε κιλά λάδι προς 1,30 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο σταμάτησαν ακόμα και να μαζεύουν τις ελιές και κάνουν κάτι που είναι πιο εύκολο. Αναγκάζονται βεβαίως και το κάνουν, παρ’ ότι είναι κακό. Κόβουν τις ελιές και τις πωλούν για καυσόξυλα.
Όπως είπε ο σύντροφος Σκοπελίτης, απαγορεύεται να δουλεύουν τα πανάρχαια αλιευτικά εργαλεία.
Τέλος, έχουμε τον περίφημο αγροτοτουρισμό και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η προκάτοχός σας Υπουργός είπε, όταν γινόταν η συζήτηση για το μητρώο των αγροτών, ότι πρέπει να σταματήσουμε πια να θεωρούμε τον αγρότη με την κλασσική έννοια, που είναι «αγρότης, χωράφι, παραγωγή αγροτικών προϊόντων», διότι η σύγχρονη έννοια του αγρότη είναι ουσιαστικά «αγρότης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αγροτοτουρισμός».
Βέβαια, όσοι προσπάθησαν με τον αγροτοτουρισμό να λύσουν το πρόβλημά τους αυτήν τη στιγμή πραγματικά υποφέρουν, εκτός ίσως από κάποιους μετρημένους στα δάκτυλα «ημέτερους».
Τέλος, υπάρχει και μία σειρά μέτρων γενικότερης σημασίας, που χειροτερεύουν όμως τη ζωή του αγρότη και του ανθρώπου στην ύπαιθρο, όπως είναι το κλείσιμο των σχολείων, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη μεταφορά μαθητών κ.λπ..
Όσον αφορά τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, κύριοι συνάδελφοι, η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ σημαίνει νέα άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιης αποζημίωσης για τις καταστροφές.
Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται η κρατική συμμετοχή, διευρύνεται το πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στις οποίες επιδοτείται το ασφάλιστρο, ξεθεμελιώνεται η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπήρχε.
Τα βάσανα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, αφού αρκετοί δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ ούτε και για τις καταστροφές της παραγωγής τους, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κτηνοτρόφους.
Ακόμη, με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ θα πληρώνουν ασφάλιστρα, δηλαδή ένα μεγάλο χαράτσι, αφαιμάσσοντας το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ. Λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και αν τα έσοδα δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, θα προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων.
Το γεωργικό εισόδημα των μη επαγγελματιών αγροτών επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολόγηση 2% υπέρ του ΕΛΓΑ, ενώ δεν ρυθμίζεται το χρέος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη μία σειρά ασθενειών αν και θα έπρεπε να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, παραπέμπονται στην πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, κύριοι συνάδελφοι, απαιτεί έναν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών για όλους τους φυσικούς κινδύνους και ασθένειες. Απαιτούμε ακόμη κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και το 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για τους αγρότες στα 60 και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ.
Ευχαριστώ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί η δευτερολογία του βουλευτή Μ. Χαραλάμπους
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ο κύριος Υπουργός, θεωρώντας προφανώς αφελείς όσους μας ακούνε, μας είπε ότι μπορεί και με τους τελικούς σκοπούς που εμείς προτείνουμε να συμφωνεί, δεν συμφωνεί όμως, με τον τρόπο που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας προτείνει για να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Είναι σίγουρο βέβαια ότι ούτε με τους τελικούς σκοπούς, όπως εμείς τους προτείνουμε, συμφωνεί. Γιατί δεν μπορεί να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λέει ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που με τις αντιαγροτικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοζαν πειθήνια οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά φτάσαμε μέχρι εδώ, και την ίδια στιγμή να λέει ότι συμφωνεί και με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, όσον αφορά τους στόχους.
Στην Κέρκυρα, κύριε Πρόεδρε, -το είπα και το επαναλαμβάνω- αυτή τη στιγμή με το μητρώο αγροτών δεν υπάρχει Κερκυραίος που να θεωρείται κατ’ επάγγελμα αγρότης. Αφού, λοιπόν, έφτασαν στα Τάρταρα την τιμή του λαδιού, αφού τα αγροεφόδια έφτασαν στο ύψος, αφού με κανέναν τρόπο δεν μπορούσε να ζήσει κανένας Κερκυραίος αγρότης από το εισόδημα, αναζήτησε και αλλού δουλειά για να επιβιώσει εκείνος και η οικογένεια του, λίγο ξενοδοχοϋπάλληλος, λίγο οικοδόμος, λίγο εργάτης και αρκετό χρονικό διάστημα άνεργος, ουσιαστικά του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να είναι αγρότης και μια σειρά βέβαια ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν μέχρι τώρα οι Έλληνες αγρότες, μετατέθηκαν όλα αυτά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω με αυτό, πιστεύουμε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι αφελείς. Ξέρουν πού το πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρουν πού το πάει η Κυβέρνηση. Και βέβαια το πάει στο να τους εξαλείψει από το χάρτη. Να μην υπάρχει στη χώρα μας μικρομεσαία αγροτιά. Και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τους αγώνες τους θα διεκδικήσουν το αυτονόητο, την ύπαρξή τους και ουσιαστικά την επιβίωσή τους.
Ευχαριστώ.