Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Κέρκυρας: Μας ΕΣΠΑσαν τα νεύρα! Φτάνει πια!

Συνάδελφοι,
είμαστε μια χώρα που την έχει κυριολεκτικά κατακλίσει η ύφεση και η μιζέρια, που δεν φαίνεται πουθενά έστω και ίχνος ανάκαμψης και ανάπτυξης. Είμαστε η χώρα που βουλιάζει συνεχώς κοινωνικά και οικονομικά, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την ανεργία, χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς ελπίδα και συγχρόνως έρχονται προς αντιμετώπιση όλο και νέα χειρότερα μέτωπα.
Με την πολιτική του μνημονίου, του «Λεφτά υπάρχουν», του «Μαζί τα φάγαμε», του «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα», των....
 επιβραβεύσεων από τους κερδοσκόπους και τους τοκογλύφους, των βραβείων από τη Γερμανία στον Πρωθυπουργό για το πόσο ανταποκριθήκαμε στις επιταγές τους, πέρασε το πιο σκληρό πακέτο λιτότητας που γνώρισε ποτέ η κοινωνία μας. Η κυβέρνηση ψήφισε το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους με τους νόμους για το ασφαλιστικό, ισοπέδωσε και εξαφάνισε δικαιώματα στην εργασία, έγραψε ακόμη και δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων στα παλιά της τα παπούτσια και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες αντιστάσεις. Άρα μπορεί να κάνει και άλλα ή ακόμη επαχθέστερα για το λαό;
Οι κυβερνώντες τροϊκανοέλληνες, νομίζουν ότι δεν έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πρώτα ευχάριστα δημοσιονομικά αποτελέσματα έκαναν την εμφάνισή τους. Και όμως η ύφεση είναι εδώ! Oι στρατιές των ανέργων αυξάνονται καθημερινά, η παραγωγή μειώνεται δραματικά, η αγορά είναι γεμάτη στεναγμούς και μιζέρια, τα καταστήματα κλείνουν με απίστευτο ρυθμό. Ο πληθωρισμός παίρνει όλο και μεγαλύτερο ύψος. Επένδυση δε φαίνεται πουθενά και σε κανένα χώρο. Η ρευστότητα έγινε άγνωστη λέξη.
Μπροστά σε όλα αυτά οι τροϊκανοί υπερηφανεύονται για την περιστολή κάποιων δαπανών του δημοσίου, με έμφαση στους μισθούς και τις συντάξεις, ότι πετυχαίνει σπουδαία πράγματα. Ε λοιπόν «μια τρύπα στο νερό» έχουν καταφέρει. Η συγκράτηση των δαπανών μόνο, δεν βγάζει σε καμία περίπτωση τη χώρα από την κρίση. Αυτό που σίγουρα πετυχαίνει είναι να ανταποκρίνεται στις επιταγές της Τρόϊκα και να συγκεντρώνει χρήματα για τους πιστωτές μας, για να μας επιστρέψουν και πάλι τη χαμένη αξιοπιστία μας.
Άραγε στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν δημιουργηθεί οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα παραγωγής νέου πλούτου και νέων θέσεων εργασίας η κοινωνία θα ξεσηκωθεί και θα αντιδράσει με βίαιες ανατροπές; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται ήδη σε κατάσταση απελπιστική; Με την ενδεχόμενη μείωση του ελλείμματος, δυστυχώς οι αριθμοί θα ευημερούν και οι άνθρωποι θα δυστυχούν!
Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο! Φτάνει πια!
Η κυβέρνηση της Troika-Greece, αντιδρά με προϋπολογισμό σκληρών μέτρων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, που δραματοποιεί τα φαινόμενα της ακραίας λιτότητας και της ύφεσης και οδηγεί σε πρωτόγνωρες κοινωνικές ανισότητες, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και η νέα περιστολή κοινωνικών δαπανών συμπληρώνονται από την απειλή ενός νέου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από 1/6/2011. Με τον προϋπολογισμό του 2011 είναι καταφανέστατη η πορεία της νέας μισθολογικής πολιτικής. Εξάλλου το ότι προβλέπεται μείωση στους μισθούς για το 2011 κατά 300 εκατ. ευρώ και κατά 2,7 δις μέχρι το 2014, αποκαλύπτει πλήρως την αλήθεια για το τι νέο μισθολόγιο θέλουν να δημιουργήσουν από το 2011 και μετά. Μισθολόγιο που θα πάρουν και όχι να δώσουν. Μιλάμε για εξομοίωση προς τα κάτω για να επέλθει φτώχεια και εξαθλίωση στο σύνολο των εργαζόμενων, μισθωτών και μεροκαματιαρήδων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Στην Παιδεία μειώνει τις δαπάνες στο 2,75%, το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 35 ετών. Ένα ποσοστό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για βελτίωση της Παιδείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλεπόμενα ποσά για την Παιδεία το 2011 ανέρχονται σε 6,283 δις €, μειωμένα κατά 1,5 δις € σε σχέση με το 2010. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μείωση δαπανών και σε απόλυτες τιμές. Παράλληλα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει μείωση της τάξης του 49,4% (από 1,146 δις € σε μόλις 580 εκ €). Αυτή η μείωση μεταφράζεται σε μείωση πάνω από 10% στις δαπάνες για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, μείωση διορισμών.
Για την κάλυψη μερικών κενών στα σχολεία, η κυβέρνηση έχει ανακαλύψει και τον θεσμό του ΑΜΩ και ΑΚΩ αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και για την άμεση καταβολή των μισθών τους, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι συνάδελφοι θα κάνουν Χριστούγεννα απλήρωτοι και ταλαιπωρημένοι, έχοντας κληθεί μετά από καιρό να υπογράψουν συμβάσεις ντροπής, χωρίς να γνωρίζουν ούτε το ποσό μισθού ή ημερομισθίου που θα παίρνουν, αλλά και το πότε θα πληρωθούν!!! Γνωρίζουν όμως πολύ καλά τον εμπαιγμό και την κοροϊδία από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.
Απέναντι σε αυτή την αντικοινωνική, αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική, και αντιαναπτυξιακή πολιτική, την περικοπή μισθών και επιδομάτων, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίδρασης. Η μοιρολατρική αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα από την κυβέρνηση, θα φέρει ακόμη περισσότερα δεινά στον τόπο και τους εργαζόμενους.


Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά στην πολιτική που διαλύει το κοινωνικό κράτος, καταργεί τις εργασιακές σχέσεις, εξαθλιώνει οικονομικά και στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς.


Συνάδελφοι,
σας καλούμε να συμμετάσχετε στην απεργιακή κινητοποίηση και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 15-12-2010 στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, στις 10.00 π.μ.


Όχι στην πολιτική που μετατρέπει τα όνειρά μας σε εφιάλτες!