Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Κέρκυρας

Πριν ακόμη ορκιστεί το νέο περιφερειακό συμβούλιο, οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν να ανοίξουν όλα τα ζητήματα τα οποία αποσιώπησαν στις εκλογές. Φοβισμένοι από τα λαϊκά κινήματα απέφυγαν κάθε συζήτηση για τους ΧΥΤΑ, τα νταμάρια, τις ανεμογεννήτριες, το Παλιό Λιμάνι, το ΒΙΟΠΑ αλλά τώρα ανοίγουν πάλι την ατζέντα.
Ο νέος περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου κάλεσε σύσκεψη στην περιφέρεια με τοπικούς παράγοντες για την οποία δήλωσε ότι....
“δεν ήταν ούτε άκυρη ούτε έωλη αλλά έβαλε κάποια ζητήματα στο τραπέζι ώστε να υλοποιηθούν”. Δηλαδή, προσπαθεί να προκαταβάλει καταστάσεις πριν την έναρξη της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο θα έχει και αντιπολίτευση.
Εκεί, μεταξύ άλλων, δηλώθηκε η πρόθεση του Σπύρου να ανοίξει και να λειτουργήσει ο παράνομος ΧΥΤΑ Μεσοράχης στη Λευκίμμη. Οι δηλώσεις αυτές, λίγες μέρες πριν από τη δίκη του 16χρονου λευκιμμιώτη, στον οποίο η αστυνομία προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη για θάνατο της Μαρίας Κουλούρη (ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπεύθυνοι είναι τα ΜΑΤ-δυνάμεις κατοχής και όσοι τους έφεραν στη Κέρκυρα), δείχνουν έναν άνευ προηγουμένου ρεβανσισμό, που δεν θα μείνει αναπάντητος.
Στην ίδια σύσκεψη ο διορισμένος γ.γ. της ΠΙΝ Κώστας Γεωργαλίδης, του όποιου η θητεία λήγει, αποφάσισε να κάνει ένα τελευταίο «καλό» στους κερκυραίους: να ξανανοίξει τα παράνομα νταμάρια στο Τρουμπέτα, για να πάρει την καυτή πατάτα από τα χέρια του Σπύρου. Τώρα που η κρίση πιέζει τα εργολαβικά κέρδη και η αγορά κατοικίας έχει καταρρεύσει, ο κ. Γεωργαλίδης αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στους μεγαλοεργολάβους, που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το πολιτικό όραμα των νέων αρχόντων στο δήμο και την περιφέρεια: φτηνά οικοδομικά υλικά για τους εργολάβους των δημοσίων έργων, με καταστροφή του περιβάλλοντος από τα παράνομα νταμάρια. Πήρε βέβαια υποσχέσεις για τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τους ίδιους εκείνους επιχειρηματίες που μπαζώνουν χωρίς ντροπή την λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου τα τελευταία 20 χρόνια και που σύρονται στα δικαστήρια από πολιτιστικούς συλλόγους (βλ. Καρουμπατικα) για παραβίαση κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις τους.
Δεν μας αφήνουν επίσης αδιάφορους - το αντίθετο - οι δηλώσεις του Γιανακούρη, στελέχους του ΛΑΟΣ και περιφερειακού συμβούλου του Σπύρου στη συνέλευση των κατοίκων του Μαντουκιού για το υπαρκτό ζήτημα που έχει προκύψει με τους μετανάστες στο ιστορικό προάστιο. Σε μια επίδειξη ακραίας, φασιζουσας και επικίνδυνης λογικής πρότεινε οπλισμένες περιπολίες κατοίκων (θα επιδίδονται, άραγε, σε «σαφάρι μεταναστών;).
Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί μας άρχοντες σιωπούν για την επικείμενη απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ, συνέπεια του Καλλικράτη, σιωπούν για την ανεργία (πάνω από 25% στα Ιόνια Νησιά) και φυσικά δεν τους απασχολεί που πρωτοετείς φοιτητές αναχωρούν μαζικά από τη Κέρκυρα, ελλείψει εστιών που θα τους φιλοξενήσουν, αποτέλεσμα του «Καλλικράτη της εκπαίδευσης»
Ας μην έχει κάνεις αυταπάτες. Οι νέοι άρχοντες μετά την εκλογή τους θα φέρουν στο προσκήνιο όλη την αντιδραστική τους ατζέντα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάνε, ο νέος δήμαρχος και ο νέος περιφερειάρχης, ότι εκλέχτηκαν με τη συναίνεση του 20% του εκλογικού σώματος, δηλαδή μιας ισχνής μειοψηφίας.


Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια θα παλέψει εντός και εκτός του νέου περιφερειακού συμβουλίου τις πολιτικές που καταδικάζουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους, τις πολιτικές που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση και τη περιβαλλοντική καταστροφή


Ø Ανατροπή του Μνημονίου


Ø Έξοδος από την ΕΕ


Ø Παύση πληρωμών/διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους


Ø Απαγόρευση των απολύσεων


Ø Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις


Καλούμε τις συλλογικότητες του νησιού, τοπικές κινήσεις και κινήματα και κάθε αγωνιζόμενο κερκυραίο σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου έξω από την Ιόνιο Βουλή το Σάββατο 11/10 στις 12 το μεσημέρι.