Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ερώρτηση Δένδια για το Λιμάνι

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο στην πορεία των έργων του Προγραμματικού Σχεδίου του Λιμένος Κέρκυρας και αφορούν στον προσήνεμο μώλο, τον υπήνεμο μώλο και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης: ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Α) Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Β) Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πορεία των έργων του προγραμματικού Σχεδίου για τον Λιμένα Κερκύρας»
Η βελτίωση των υποδομών του Λιμένος Κέρκυρας συνδέεται άμεσα με...
 την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που οφείλει να προσφέρει το τουριστικό προϊόν του Νομού Κερκύρας.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, τα τρία έργα που εντάσσονται στο Προγραμματικό Σχέδιο, ήτοι α) ο προσήνεμος μώλος, β) ο υπήνεμος μώλος και γ) το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, παρουσιάζουν σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ειδικότερα, το έργο του προσήνεμου μώλου, που περιλαμβάνει την επέκταση της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων και έχει εγκεκριμένες πιστώσεις στο ΠΔΕ του 2010 και στο πρόγραμμα INTREG III, έχει «παγώσει» εξαιτίας της αδυναμίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες διατάξεις σε βάρος της αναδόχου κοινοπραξίας, η οποία, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν προσέρχεται για να εξοφληθεί, παρά τη σαφή δέσμευσή της να τηρεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατά την εκτέλεση του έργου. Αποτέλεσμα της αδράνειας των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι η ανυπαρξία προόδου σε ένα έργο που συνδέεται με την αυξανόμενη αγορά της κρουαζιέρας και στερεί πρόσθετα έσοδα στο Νομό Κερκύρας.
Αναφορικά με το έργο του υπήνεμου μώλου, που σχετίζεται με τις θαλάσσιες συνδέσεις με την Ηγουμενίτσα και άλλα λιμάνια του εσωτερικού, παρά την ολοκλήρωση του λιμενικού έργου προ διετίας, η παράληψη εξασφάλισης χρηματοδότησης για το 2010 έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσής του, η οποία, αφορά σε έργα ηλεκτροδότησης και ασφαλτόστρωσης στη ξηρά. Ως προς το έργο του τουριστικού καταφυγίου, παρότι επιτεύχθηκε τα προηγούμενα έτη η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και, συνεπώς, υφίσταται εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την συνέχιση και ολοκλήρωσή του, ουδεμία πρόοδος συντελείται στη σχετική διαδικασία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα που εντάσσονται στο Προγραμματικό Σχέδιο του Λιμένος Κερκύρας;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας