Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε το πρώτο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο

Στο ιστορικό κτήριο της Ιονίου Βουλής, στην Κέρκυρα, έγινε σήμερα από το Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ.κ. Νεκτάριο, η ορκωμοσία του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, των αντιπεριφερειαρχών, των επικεφαλής των 6 παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων.
Φανερά συγκινημένος, ο κ. Σπύρου, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον προστάτη Άγιο Σπυρίδωνα, που γιορτάζει αύριο και.....
 που βοήθησε να σταματήσει η κακοκαιρία και να προσέλθουν στην τελετή ορκωμοσίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι από όλα τα νησιά και στη συνέχεια καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

Ομιλία περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου

Η σημερινή ημέρα είναι για τα Ιόνια Νησιά ιστορική.
Για πρώτη φορά, μετά από 147 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1863, όταν η 13η και τελευταία Βουλή της Επτανήσου ψήφισε την Ένωση των νησιών μας με την Ελλάδα, οι Επτανήσιοι συγκροτούμε εκ νέου το αδιαίρετο και ενιαίο των Ιόνιων Νησιών μέσα από την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.


Ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε το θεσμό που μας ενώνει, στην Ιόνιο Βουλή όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή θέληση των εκπροσώπων του λαού των Ιονίων Νήσων για την ένωση με την Ελλάδα αποδίδοντας παράλληλα και φόρο τιμής σε ένα χώρο που συμβολίζει τη Δημοκρατία και τη σημασία του Κοινοβουλευτισμού σε δύσκολες μάλιστα εποχές όπως εκείνες.


Οι αξίες των Επτανησίων βουλευτών μας οδηγούν σ’ αυτά τα πρώτα μας βήματα, η ιστορική διαδρομή τους και το περιεχόμενο που έδωσαν σε αυτή τη διαδρομή, αποτελεί για μας το ίχνος πάνω στο οποίο θα βαδίσουμε ως άξιοι απόγονοί τους.


Ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας, σε μια περιφέρεια όπως η δική μας, πέρα από τις ιστορικές της αναγωγές, έχει αξία και για ένα άλλο λόγο: Καλούμαστε να δούμε τη θάλασσα του Ιονίου σαν μια θάλασσα που μας ενώνει, να δράσουμε ενωτικά και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της περιφερειακής συνείδησης, μέσω ανταλλαγών, συνάφειας και σχέσεων, με στόχο να μειώσουμε τις μεταξύ μας αποστάσεις.


Στόχος μας πρέπει να είναι:
Η κατανόηση των αναγκών όλων των νησιών και η συνδρομή στην απελευθέρωση της δυναμικής του Ιόνιου χώρου, που αποτελεί ανέκαθεν στρατηγικό σημείο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σημείο διαμόρφωσης ιδεών, φιλοξενίας, κυρίως δε κόμβος πολιτισμού.


Ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης των Ιόνιων Νησιών δηλώνω σήμερα από τη θέση αυτή, ότι θα διοικήσω με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την ισοτιμία, τη βασική αρχή που με διέπει και ως άνθρωπο, τη Δικαιοσύνη.


Σε εσάς, τους περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, βλέπω μόνο συνεργάτες, γνωρίζοντας ότι όλοι αγαπάμε τον τόπο μας, όλοι θα παλέψουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ιονίου.


Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, η νησιωτική περιφέρειά μας έχει πολλαπλής φύσεως προβλήματα και κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε από την αρχή του χρόνου..


Εύχομαι σε όλους να χαράξουμε μια δημιουργική πορεία για τα νησιά μας, να είμαστε αποτελεσματικοί, να δώσουμε την ανάσα που χρειάζεται ο τόπος μας, να διεκδικήσουμε ό, τι μας ανήκει, να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες, να κάνουμε τα Ιόνια Νησιά σημείο έλξης, παράδειγμα προς μίμηση, να ξεχωρίσουμε γιατί μας αξίζει το καλύτερο και θα το προσπαθήσουμε όλοι μαζί.


Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων:
Οι βουλευτές Κέρκυρας, Άντζελα Γκερέκου και Λευκάδας, Σπύρος Μαργέλης, ο πρώην υπουργός, Ξεν. Βεργίνης, ο Νομάρχης Κέρκυρας, Στ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Κερκυραίων, Σωτ. Μικάλεφ, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής και οι τοπικές αρχές.


Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στους αιρετούς, ενώ ο Μητροπολίτης των Καθολικών της Επτανήσου, κ.κ. Ι. Σπιτέρης έκανε λόγο για την κακοπιστία που υπάρχει στον κόσμο σε σχέση με τους πολιτικούς και ευχήθηκε στους νεοεκλεγέντες να άρουν αυτή την πεποίθηση, με το έργο τους.
Ευχές στους νεοεκλεγέντες απέστειλαν οι κ.κ. μητροπολίτες Λευκάδας και Ιθάκης, Θεόφιλος, Κεφαλληνίας, Σπυρίδων και Ζακύνθου, Χρυσόστομος.