Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πώς εξηγεί ο "Σχολιαστής" στο http://kefaloniapress.gr/ το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές σημειώθηκαν στις Περιφερειακές Εκλογές των Ιονίων Νήσων.
Τα Ιόνια Νησιά ήταν η Περιφέρεια στην οποία η ΝΔ μπήκε στη μάχη του β’ γύρου με το μικρότερο ποσοστό από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μόλις 30,4%, και χωρίς να υπάρχει στον χώρο της, αντάρτικο ψηφοδέλτιο για να αντλήσει επιπλέον ψήφους στον β’ γύρο.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας δεδομένους τους ψήφους......
 του Συνδυασμού του αντάρτη Γιώργου Καλούδη στον β’ γύρο, θεώρησε και δεδομένη την κατάκτησή της περιφέρειας , έτσι σε όλη τν διάρκεια της εβδομάδας του β’ γύρου τροφοδοτούσε όλα τα media των Αθηνών με την εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν ανάμεσα στις περιφέρειες που θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ.
Αμ δε! Την Κυριακή τα μεσάνυχτα όλα ήρθαν τούμπα και το Ιόνιο Αρχιπέλαγος μετατράπηκε σε Αρχιπέλαγος ..Γκουλάκ !
Αυτό δεν έγινε βέβαια από την μια μέρα στην άλλη. Η μεγάλη τούμπα είχε ξεκινήσει μερικές εβδομάδες πριν τον α’ γύρο και είχε να κάνει με δυο παράγοντες : : α) την ανάκαμψη του Συνδυασμού του επίσημου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτου εις βάρος του Συνδυασμού του αντάρτη Γιώργου Καλούδη και β) την μεγάλη ανατροπή στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Σπύρου Σπύρου στην Κεφαλονιά.
Αυτές οι ανατροπές δρομολογήθηκαν με τις επισκέψεις στην Κέρκυρα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.


Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού


Με την επίσκεψη Παπανδρέου άρχισε η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια Νησιά, αρχικά στην Κέρκυρα . Η επιστολή Καλούδη στον Πρωθυπουργό,κατά το ταξίδι του στην Κέρκυρα, και η δημοσιοποίησή της, συσπείρωσε σε ένα βαθμό τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το δίλημμα του Πρωθυπουργού «ή με ψηφίζετε ή πάω για εκλογές» συσπείρωσε τη βάση του ΠΑΣΟΚ.


Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρα


Η επίσκεψη όμως του Αντώνη Σαμαρά στην Κέρκυρα, φαίνεται ότι ήταν καθοριστική, όχι τόσο για την Κέρκυρα που επισκέφθηκε, αλλά για την... Κεφαλονιά.


Ο Πρόεδρος της ΝΔ , από την Κέρκυρα, έκανε δυο σημαντικά τηλεφωνήματα στην Κεφαλονιά.


Το ένα έγινε στον υποψήφιο-τότε- Δήμαρχο της ΝΔ Αλέξανδρο Παρίση. Πληροφορίες που είχαν φθάσει στην Ρηγίλλης ανέφεραν ότι ο Δημοτικός Συνδυασμός του Αλέξανδρου Παρίση , δεν ήταν όσο κοντά έπρεπε στον περιφερειακό συνδυασμό του Σπύρου Σπύρου και δεν βοηθούσε ανάλογα το «αδελφό ψηφοδέλτιο» . Το τηλεφώνημα του προέδρου της ΝΔ προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση ήταν έντονο και σε υψηλούς τόνους.


Το δεύτερο τηλεφώνημα του προέδρου της ΝΔ στην Κεφαλονιά ήταν το πιο κρίσιμο- γιατί ήταν αυτό που τουμπάρισε την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν ένα τηλεφώνημα φιλικότατο και σε απολογητικό τόνο, κυρίως για τις λανθασμένες επιλογές προσώπων στην Κεφαλονιά. Επιλογές που δεν αξιολόγησαν τόσο καλά στο κόμμα και στην περιφέρεια. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ στην Κεφαλονιά, έδωσε «τόπο στην οργή» , «κατάπιε» την παρουσία του Σωτήρη Κουρή στο ψηφοδέλτιο και συσπειρώθηκε τοπικά.
Ο ίδιος ο κ. Σπύρου είχε αναφέρει στον Αντώνη Σαμαρά ότι : «αν χάσω, θα χάσω από την Κεφαλονιά» . Και πράγματι καλά το είχε καταλάβει. Εξάλλου όλα τα αρχικά γκάλοπς αυτό έδειχναν.
Οι επόμενες –των τηλεφωνημάτων- κινήσεις ήταν γρήγορες , αποτελεσματικές και δεν άφηναν σε κανέναν, περιθώρια για αποκλεισμούς και βέτο για συμμετοχή στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Έτσι παραμερίστηκαν τα βετο του πρώην βουλευτή Πέτρου Αλιβιζάτου για συγκεκριμένες υποψηφιότητες, πήγαν στην άκρη και οι εισηγήσεις του Σωτήρη Κουρή για κάποια ονόματα, καθώς και τα βέτο κάποιων άλλων που ήδη είχαν εξασφαλίσει θέση υποψήφιου στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, αλλά δεν ήθελαν συγκεκριμένα πρόσωπα μαζί τους. Η ΝΟΔΕ πήρε την κατάσταση στα χέρια της, κάτι που αρνιόταν στην αρχή ο κ. Σπύρου, ο οποίος επέμενε να συγκροτήσει μόνος μαζί με τον Σωτήρη Κουρή το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού στην Κεφαλονιά.
Η επόμενη κίνηση ήταν να μπουν στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ η Ειρήνη Στεφάτου και η Εύα Βολταίρα (στελέχη και οι δυο της ΝΟΔΕ) . Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η ανατροπή του αρνητικού –για τον συνδυασμό του Σπύρου- κλίματος , στην Κεφαλονιά.
Στον α’ γύρο, χάρις στις κινήσεις αυτές, ο Συνδυασμός Σπύρου διπλασίασε το εκτιμώμενο αρχικό ποσοστό του , και παρά τις ορατές αντιδράσεις στο πρόσωπο του υπ. Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή (τις αντιδράσεις αυτές εξάλλου είχε διαπιστώσει και ο κ. Σπύρου κατά τις επισκέψεις του στην Κεφαλονιά και τις περιοδείες του στα χωριά), έφερε ποσοστό 27%. Ηταν το μικρότερο ποσοστό που πήρε στον α γύρο το ψηφοδέλτιο της ΝΔ , σε όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου, αφού σε Ζάκυνθο και Λευκάδα ο Συνδυασμός είχε πάρει στον α’ γύρο 30% και στην Κέρκυρα 32,5%.
Το ποσοστό Καλούδη μέσα σε αυτή τη πόλωση ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Εφθασε στο 20% οδηγώντας έτσι τον συνδυασμό του Ηλία Μπεριάτου (ΠΑΣΟΚ) , δεύτερο σε όλα τα νησιά ακόμα και στην πατρίδα του, την Κεφαλονιά, που ο Σπύρου πήρε το μικρότερο ποσοστό του.


Στον β’ γύρο έγινε η μεγάλη ανατροπή.


Το ΠΑΣΟΚ έγραψε στα «παλαιοτέρα των υποδημάτων του» τον Συνδυασμό Καλούδη – Φόρτε, γεγονός που εξόργισε τους πολιτικούς τους φίλους κυρίως σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα
Ταυτόχρονα έγιναν επαφές σε υψηλό επίπεδο και αντηλλάγησαν απόψεις για την τακτική του β’ γύρου.
Το ΠΑΣΟΚ πίστεψε ότι «έχει δέσει τον γαϊδαρό του» στην Κέρκυρα και τούτο γιατί στον α’ γύρο είχε γίνει ανταλλαγή ψήφων μεταξύ του Περιφερειακού Συνδυασμού του Ηλία Μπεριάτου και του υποψήφιου Δήμαρχου Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Τρεπεκλή.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κερκυραίος Σπύρος Σπύρου είχε πάρει μικρό ποσοστό στην Κέρκυρα στον α’ γύρο.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ηλίας Μπεριάτος έμεινε την εβδομάδα μεταξύ α και β γύρου, μόνιμα στην Κέρκυρα.
Οι εμπνευστές της «τράμπας» πρέπει να ήταν ερασιτέχνες γιατί την έκαναν στον α’ γύρο με αποτέλεσμα να πιαστούν στα πράσα, να αποκαλυφθούν και να μείνουν εκτεθειμένοι στον β’ γύρο. Καλοί μας Κερκυραίοι, οι «τράμπες» και οι «ανταλλαγές» γίνονται ΜΟΝΟ στον β’ γύρο ! Γιατί δεν ρωτήσατε τον Νικόλα;
Αφού λοιπόν αποκαλύφθηκε στην Κέρκυρα η τράμπα στον α’ γύρο, δεν τους έπαιρνε για τον β’. Ετσι η τράμπα άλλαξε νησί. Πήγαν να δοκιμάσουν κάτι ανάλογο στην Ζάκυνθο. Όμως τους έπιασαν στα πράσα οι.. Κεφαλονίτες οι οποίοι έριξαν «σύρμα» στην Ρηγίλλης, πέσανε τα ανάλογα τηλεφωνήματα , &#@@ σταυρίδια, έτριξαν δόντια και περιορίστηκε η ζημιά. Γιατί ζημιά έγινε, αλλά περιορισμένη..
Στην Ζάκυνθο ο Συνδυασμός του Σπύρου Σπύρου (ΝΔ) πήρε στον β’ γύρο το μικρότερο ποσοστό του : 43,5% !! Στην Κεφαλονιά όμως, πήρε 49,8%, στην Λευκάδα 50% και στην Κέρκυρα 54,4% . Έτσι έγινε η ανατροπή!
Το αποτέλεσμα της Κεφαλονιάς μεταξύ του α’ και του β΄ γύρου, εντυπωσίασε ιδιαιτέρως την Ρηγίλλης. Θεωρούν ότι το 49,8% του συνδυασμού , στην πατρίδα του Μπεριάτου και με υπ. Αντιπεριφερειάρχη τον Σωτήρη Κουρή, είναι άθλος.
Συνοψίζοντας τα αίτια της μεγάλης ανατροπής υπέρ του ψηφοδελτίου της ΝΔ , είναι : τα δυο τηλεφωνήματα του Αντώνη Σαμαρά στην Κεφαλονιά και η αλαζονεία της ομάδας : Ηλία Μπεριάτου – Διονύση Γεωργάτου – Νικόλα Βαλλιανάτου.
Τώρα η ανεξάρτητη παρουσία του Μάκη Φόρτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα λειτουργεί σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα.
Γνώστης των θεμάτων και των διαδικασιών της Περιφέρειας , ο Μάκης θα έχει για πρωινό τους «Μπεριάτο, Γεωργάτο, Γαλιατσάτο και λοιπές συνεργαζόμενες δυνάμεις».
Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξουν γενικότερες συγκλίσεις στην Περιφέρεια και ο νέος εκλεγμένος περιφερειάρχης να δει με πνεύμα συναίνεσης το νέο θεσμό.
Η ενότητα της Περιφέρειας, η διατήρησης της φυσιογνωμίας της και το συμφέρον των πολιτών της απαιτεί οι γνώσεις και η εμπειρία του Μάκη Φόρτε να αξιοποιηθούν.
Ιδού λοιπόν κ. Σπύρου πεδίον δόξης λαμπρό!! Έτσι και αλλιώς οι αλαζόνες του τοπικού ΠΑΣΟΚ δεν πήραν το μήνυμα. Διέγραψαν ετεροχρονισμένα τον Γιώργο Καλούδη, χωρίς να το κοινοποιήσουν στις οργανώσεις ούτε και στον ίδιο. Τώρα ετοιμάζονται το ταχύτερο δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες να διαγράψουν (για άλλη μια φορά , 4η ή 5η;) τον Μάκη Φόρτε.
Σε αυτές τις δυνάμεις της πολιτικής αλαζονείας, ας δοθεί μια απάντηση σε άλλο ύφος και ήθος πέρα από κόμματα και μισαλλοδοξίες με γνώμονα το συμφέρον των νησιών μας.


Σχολιαστής