Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Σπ. Σπύρου: Ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη για τα νησιά του Ιονίου- Ασπίδα προστασίας για του πολίτες που υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης- Οι τρεις πρώτοι στόχοι μας για την Περιφέρεια

Η κοινωνική πολιτική, με τη δημιουργία ασπίδας προστασίας των πολιτών που υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης, ανάγεται για το συνδυασμό «Νέα Ιόνιος Πολιτεία», ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και δίνει το στίγμα της πολιτικής που θ’ ακολουθήσει ο υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου.


Αυτό αναδείχθηκε από την ομιλία του επικεφαλής της «Νέας Ιόνιας Πολιτείας», Σπ. Σπύρου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του συνδυασμού που έγινε στην Κέρκυρα.
«Προχωράμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε κλίμα.....
 γενικευμένης ανασφάλειας – φτώχειας – ανεργίας – μείωσης μισθών και συντάξεων, κατάργησης κοινωνικών δομών», είπε ο κ. Σπύρου, προσθέτοντας:
«Η κοινωνία είναι θυμωμένη και αυτός ο θυμός συχνά γίνεται οργή με την κοινωνία απέναντι και όχι άδικα, όταν διαπιστώνεται μια άγρια επίθεση κατά των οικονομικών - ασφαλιστικών και εργασιακών της δικαιωμάτων.
Μια κοινωνία βαθιά απογοητευμένη και μια νεολαία που αναζητεί το μέλλον της και έχει χάσει το χαμόγελο της.
Εμείς μπορούμε να δώσουμε τη χαμένη ελπίδα στους νέους μας, γιατί έχουμε θέληση – έχουμε γνώση – έχουμε συνέπεια – έχουμε νέους σοβαρούς και υπεύθυνους στο ψηφοδέλτιο μας.
Γιατί τέλος - τέλος είμαστε εδώ και για την νεολαία, γι’ αυτό και ζητώ να με εμπιστευτούν».


Το πρόγραμμα του συνδυασμού


«Με αυτό τον προβληματισμό», συμπλήρωσε, «μελετήσαμε και συντάξαμε το πρόγραμμα μας – ένα πρόγραμμα που προβλέπει εκείνες τις τομές που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Το πρόγραμμά μας δεν καταγράφει μόνο ανάγκες, δεν αναδεικνύει θέματα, αλλά δίνει λύσεις και δεσμεύσεις γι’ αυτά που ως προτεραιότητα θα ολοκληρώσουμε ή θα δρομολογήσουμε και θα κάνουμε.
Πρόκειται για έργα και δράσεις που τα γνωρίζει η κάθε τοπική κοινωνία και έχουν σχέση είτε με την ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός – ο πολιτισμός , η γεωργία, είτε έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής όπως η υγεία , η πρόνοια, η παιδεία, οι υποδομές.
Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας είναι περιορισμένος – τα χρήματα συγκεκριμένα.
Γι’ αυτό και θα ιεραρχήσουμε – και θα βάλουμε προτεραιότητες – αλλά και θα διεκδικήσουμε αυτά που τα Ιόνια νησιά δικαιούνται.


Το πρόγραμμά μας συντάχθηκε μετά από καταγραφή, αξιολόγηση, ιεράρχηση, πρόβλεψη για χρηματοδότηση και μέθοδο εφαρμογής, είναι εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό.
Έχει έντονο το κοινωνικό στοιχείο γιατί, πριν το συντάξουμε, αφουγκραστήκαμε τις τοπικές κοινωνίες- ήρθαμε σε επαφή μαζί τους – συζητήσαμε τα προβλήματα - τα καταγράψαμε αλλά εμείς δε μείναμε μόνο σε αυτό, αλλά τα εντάξαμε στο πρόγραμμα μας.
Στόχος μας η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους με κανόνες κοινωνικής ευθύνης, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε θέλουμε να είναι παραγωγική και όχι καταναλωτική.
Εξωστρεφή και όχι μόνο επιδοτούμενη, ανταγωνιστική και όχι πελατειακή.
Έτσι θα αυξηθεί το εισόδημα – έτσι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας έτσι οι νέοι μας θα μείνουν στον τόπο τους.
Παράλληλα θα εξασφαλίσουμε πόρους για τη διαμόρφωση μιας ασπίδας, θα έλεγα, προστασίας για τους ηλικιωμένους (με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι), για τους ανάπηρους, τους φτωχούς που υποφέρουν σήμερα και κάποιοι, μάλιστα, πεινάνε, για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Θα ενισχύσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα με κάθε τρόπο – για να πάψουμε να είμαστε εξαρτημένοι ακόμη και για τρόφιμα που παραδοσιακά τα έχει ο τόπος μας.


Επιγραμματικά


Κεντρικός στρατηγικός μας στόχος είναι: Ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.
Α) Τα Ιόνια νησιά να γίνουν παγκόσμιος τουριστικός προορισμός (βασιζόμενος στην πλούσια κληρονομιά τους, στο ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον και στο εξαιρετικό ανθρώπινο στοιχείο τους).
Β) Στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, η οποία βάλλεται και σταδιακά συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Αλλά, και κάθε άλλη ιδιωτική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.
Θα εμποδίσουμε και θα σταματήσομε το παραεμπόριο που αλλοιώνει το υγιές εμπόριο και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις.
Γ) Αποπεράτωση των δρομολογημένων έργων και επιλογή εκείνων των δράσεων που απαιτούνται ώστε να έχουν άμεση προσθετική αξία στους πολίτες ( νοσοκομεία, παρακάμψεις, λιμάνια, μαρίνες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, με προτεραιότητα εκεί που η κατάσταση τα αναδεικνύει άμεσα και αναγκαία).
Δ) Τόνωση του παραγωγικού συστήματος, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, της αλιείας και της κτηνοτροφίας
Ε) Βελτίωση της ποιότητας ζωής και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. ( πάταξη της γραφειοκρατίας και κακοδιαχείρισης, εξυπηρέτηση του πολίτη με στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας).
ΣΤ)Χωροταξική οργάνωση των νησιών μας
Ζ) Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού
Η) Εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για τα μικρά νησιά
Θ) Ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας – δράσεις διαπεριφερειακές
Ι) Βελτίωση των συγκοινωνιών μεταξύ νησιών και Ηπειρωτικής Ελλάδας.


Έργα για την Κέρκυρα


Για εμάς έργο πρώτης προτεραιότητας για την Κέρκυρα είναι η παράκαμψη της πόλης. Δεν νοείται οδικό δίκτυο όταν η κίνηση από το βόρειο προς το νότιο τμήμα του νησιού πρέπει να περνά μέσα από την πόλη!
- Η στήριξη με κάθε τρόπο, (μέσω χρηματοδοτήσεων, διεκδίκησης και τεχνογνωσίας), του Δήμου της Κέρκυρας για την ανάδειξη του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
- Το λιμάνι της Κέρκυρας και το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν. Στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Επίσης άμεση προτεραιότητα μας είναι η αναστύλωση του Καποσίδερο. Αυτή την ανεπίτρεπτη πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο Κερκυραίος και ο επισκέπτης όταν έρχεται ακτοπλοϊκά στο νησί θα την αλλάξουμε!
- Τα Διαπόντια και οι Παξοί είναι από τα μεγαλύτερα κεφάλαια μας. Η βελτίωση των υποδομών που έχουν να κάνουν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Παξών και των Διαποντίων με την Κέρκυρα, αποτελούν άμεση προτεραιότητα και ανάγκη, όχι μόνο για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στα νησιά αλλά και για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
- Ακόμη θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων Κουμ Κουάτ και ελαιολάδου
Θα επιταχύνουμε όμως και τις διαδικασίες αναγκαίων παρεμβάσεων για την Κέρκυρα όπως:
 Τομέας συγκοινωνιών:
- Οδικά έργα
 Παράκαμψη Σκριπερού
 Παράκαμψη Αργυράδων
 Τρία Γεφύρια Ποντή
 Παράκαμψη Μπενιτσών
 Παράκαμψη Αυλιωτών
- Λιμενικά έργα
 Βελτίωση Λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών
 Ανακατασκευή Λιμένα Ερείκουσας


 Τομέας Υγείας Πρόνοιας
 Δημιουργία σύγχρονου κέντρου πρωτοβάθμιας υγείας και πρόνοιας στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της πόλης
 Κέντρο στήριξης ΑΜΕΑ
 Τομέας προστασίας περιβάλλοντος:
- Ύδρευση
 Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος)
- Αποχέτευση
 Αποχέτευση και ΒΙΟΚΑ Κορισσίων, Αγίου Γεωργίου
- Διαχείριση Απορριμμάτων
 Ανακύκλωση, ολοκληρωμένη διαχείριση
 Τομέας Πολιτισμού
 Αναστύλωση προμαχώνων Παλαιού Φρουρίου, αναστύλωση - ανάδειξη Φρουρίων Κέρκυρας
 Αναστύλωση Annunciata
 Ολοκληρωμένα Προγράμματα:
 Ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης Παξών, Διαποντίων. Επιχειρησιακά προγράμματα και χρηματοδότηση υποδομών (λιμενικών, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας φυσικού περιβάλλοντος) και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με επιδότηση επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων για την παραμονή στα μικρά νησιά.
 Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Παντοκράτορα. Συνολικές χρηματοδοτήσεις στον τομέα των υποδομών (οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικού τομέα, προστασίας φυσικού περιβάλλοντος) και στον τομέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με επιδότηση επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων για την παραμονή στον Παντοκράτορα και την ανάπτυξη αγροτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 Διεκδίκηση της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου. Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου είναι απόλυτη προτεραιότητα και υποχρέωση απέναντι στους Κερκυραίους. Δεν θα δεχθούμε άλλες καθυστερήσεις θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την άμεση και άριστη λειτουργία του.
 Διεκδίκηση ολοκλήρωσης του νέου δικαστικού Μεγάρου. Θα διεκδικήσουμε το έργο να τελειώσει και να παραδοθεί άμεσα για χρήση, συμβάλλοντας στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες ακόμη κα για την πρόσβαση του.
 Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς στην ανάγκη τους. Γι’ αυτό το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί και θα αποκεντρωθεί. Δεν επιτρέπεται να χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω καθυστερήσεων. Η σχολή του ΕΚΑΒ που με διοίκηση δική μας, της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με τους εργαζομένους, δρομολογήσαμε για να είναι σήμερα πραγματικότητα.
Συμβαίνει, σχεδόν, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, να μην έχουν λύσει ακόμη ζητήματα βασικών υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαράξουμε αβίαστα μια αναπτυξιακή πολιτική.




Οι τρεις πρώτοι στόχοι


- Ολοκλήρωση των μισοτελειωμένων έργων που λιμνάζουν εδώ και καιρό και έχουν δεσμεύσει κονδύλια
- Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως:
Α. Σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με την τουριστική.
Β. Ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά.
Γ. Θρησκευτικό τουρισμό (άγιοι προστάτες των νησιών, μοναστήρια, λιτανείες.
Δ. Ανάδειξη των ορεινών όγκων, κυρίως σε Κεφαλονιά (Αίνος) και ορεινή Λευκάδα.
Ε. Τουρισμό για ποδηλάτες (ήδη η Κέρκυρα έχει ενταχθεί σ’ ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατιστών που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (Ολλανδών).
ΣΤ. Δράσεις για πολιτιστικό τουρισμό σε περιόδους γιορτών, όπως Πάσχα στην Κέρκυρα, Καρναβάλι στη Ζάκυνθο, με τις ομιλίες και τη γκιόστρα, Γιορτές Λόγου και Τέχνης και Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας, Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς, Οδυσσειακό Κέντρο Ιθάκης, Παξοί – Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης κλπ.
- Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη δημιουργία δικτύου προστασίας των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν σοβαρές συνέπειες σε άτομα και επιχειρήσεις».