Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης: Σε έξωση το εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου! Μεθόδευση με απώτερο σκοπό το κλείσιμο του σχολείου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το γεγονός ότι το εσπερινό Γυμνάσιο βρίσκεται ουσιαστικά σε διαδικασία έξωσης. Το εσπερινό μετά την κατεδάφιση ως ετοιμόρροπου του 2ου Λυκείου στεγάστηκε στο χώρο του ΙΕΚ (σύλλογος καθηγητών, γραφείο Δ/ντή - αρχεία – σύστημα λήψης θεμάτων πανελλαδικών κ.λ.π.). Για αίθουσες μαθημάτων χρησιμοποιούνται οι αίθουσες του 2ου – 3ου Γυμνασίου. Οι...
καθηγητές υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα που χρησιμοποιούσαν και περιφέρονται στο χώρο, λόγω ότι εκεί θα στεγαστεί εργαστήριο κομμωτικής του ΙΕΚ. Ζήτημα τίθεται και για την «αποθήκη» που χρησιμοποιείται ως χώρος αρχείου και άλλων διοικητικών δραστηριοτήτων (γραφείο Διευθυντή)!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να αποκρουστεί η προσπάθεια να εμφανιστεί η διαφορά σαν μια αντιπαράθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του εσπερινού με την παρούσα Διεύθυνση του ΙΕΚ. Η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που στερούν χρόνια τώρα το δικαίωμα των μαθητών σε αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν - επαρκείς - ασφαλείς κτιριακές και λοιπές υποδομές. Ευθύνη έχουν ακόμη και οι εκάστοτε Διευθυντές Δευτεροβάθμιας που αντιμετώπισαν το εσπερινό σαν σχολείο «δεύτερης κατηγορίας» και δεν έκαναν ούτε καν τις αυτονόητες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διαμηνύει ότι κάθε κίνηση για έξωση του σχολείου αλλά και κάθε προσπάθεια για την «Καλλικρατική» υπονόμευση του δικαιώματος των εργαζόμενων μαθητών στη γνώση θα βρει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και την κοινωνία του νησιού απέναντι. Η συστέγαση του ΙΕΚ – του 2ου – 3ου Γυμνασίου και των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν περιορισμένο χώρο μοιάζει με προσπάθεια «τετραγωνισμού του κύκλου». Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα - βάσει της διαθήκης του δωρητή - είναι προορισμένο για χρήση μόνο από τα σχολεία.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:
- Άμεση παρέμβαση των αρμοδίων στον ΟΕΕΕΚ τόσο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του σχολείου, όσο και για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών του ΙΕΚ η οποία μπορεί να γίνει και σε καταλληλότερο για το σκοπό αυτό (άλλο) χώρο.
- Πλήρη κάλυψη των αναγκών του εσπερινού, ως αυτοτελούς σχολικής μονάδας.
- Καμία περικοπή δρομολογίων για τους εργαζόμενους μαθητές.
- Καμιά παράλληλη – ανταγωνιστική λειτουργία (όπως σχολείο δεύτερης ευκαιρίας) με το εσπερινό.
Μόνιμη ουσιαστική λύση και για το εσπερινό είναι η υλοποίηση των νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Αργοστόλι.
Να υπερασπιστούμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ τους εργαζόμενους μαθητές στην Κεφαλονιά και το Θιάκι.


Αργοστόλι 10 Νοέμβρη 2010
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο ΠρόεδροςΟ Οργανωτικός Γραμματέας
Γαλιατσάτος Νικόλας


Γεωργόπουλος Διονύσης