Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εβαλαν πλώρη για διαγραφές στην Κεφαλονιά

Με την εισήγηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Σπανού άρχισαν οι εργασίες της Πανολομέλειας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ηχηρή απουσία και η σιωπή του Ηλία Μπεριάτου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Γιατί ήταν απών ο επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ από μια τόσο σοβαρή σύσκεψη; Απαξιεί την Κεφαλονιά; Φήμες θέλουν τον κ. Μπεριάτο πολύ.....
δυσαρεστημένο με την κατάσταση της οργάνωσης στην Κεφαλονιά και την εσωκομματικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει. Μήπως η απουσία του δείχνει αυτό ακριβώς;
Συμμετείχαν περίπου 120 άτομα με έντονη την απουσία υποψηφίων του ψηφοδελτίου του Μάρκου Κοτσιλίνη αλλά στελεχών από περιοχές όπως Παλλική, Σάμη, Ερισο και Ιθάκη.
Κατά την έναρξη των διαδικασιών μάθαμε ότι όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής που ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν την επομένη των εκλογών θέτοντας τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του κόμματος.
Στην εισήγησή του ο Δημήτρης Σπανός αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας προσδιορίζοντάς τα στις δυσκολίες που είχε η οργάνωση εξ αιτίας του αντάρτικου ψηφοδελτίου του Γιώργου Καλούδη – Μάκη Φόρτε.




Ο βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος κινήθηκε στα πλαίσια των προηγούμενων δηλώσεων του και της συνέντευξής του στο kefalonia Press , θεωρώντας και αυτός ως βασικό αίτιο της ήττας τις «εμφύλιες δυνάμεις». Αναφέρθηκε στην ανάγκη της αναπροσαρμογής της δράσης της οργάνωσης στις νέες συνθήκες , στην ανάγκη να στραφεί η οργάνωση στο κόσμο και στην κοινωνία προκειμένου να στηρίξει και τον έργο της Κυβέρνησης για την σωτηρία από την κρίση.




Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάρκος Κοτσιλίνης από τη δική του πλευρά εκτίμησε ως αίτια της ήττας : την στάση του Δήμαρχου Αργοστολίου Γιώργου Τσιλιμιδού, την συμμετοχή του Μάκη Φόρτε στο αντάρτικο ψηφοδέλτιο, τους κομματάρχες των περιοχών που δρούσαν με τον δικό τους τρόπο, στη κομματική νομεγκλατούρα του Αργοστολίου που όταν αυτός έτρεχε στον προεκλογικό αγώνα αυτοί κάθονταν και έπιναν το καφεδάκι τους στη Πλατεία.
Αποκάλυψε ότι τηλεφωνήθηκε με τον Τσιλιμιδό για συνεργασία στο ψηφοδέλτιο χωρίς ανταπόκριση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ανακοίνωση του Γιώργου Τσιλιμιδού ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο όπως είχε συμφωνηθεί, ως επαίσχυντη» και βασική αιτία που χάθηκε η μάχη.
Ισχυρίστηκε ότι το κλίμα στην οργάνωση δεν ήταν καθόλου καλό, ο ίδιος είχε μείνει σχεδόν μόνος με ένα δυο στενούς συνεργάτες να παλεύουν τόσο τους εσωκομματικούς εχθρούς όσο και «έναν Παρίση που μοίραζε υποσχέσεις του κερατά»..
Οσο αφορά το Μνημόνιο είπε ότι κανένας δεν το θέλει γιατί ειναι εμπαθές!
Χαρακτήρισε την στάση των τοπικών μέσων ενημέρωσης ώς εχθρική απέναντι του.
Στην διάρκεια της παρέμβασή του ο Μάρκος Κοτσιλίνης αναφέρθηκε σε έναν αποκαλυπτικό διάλογο με τον Μάκη Φόρτε που έγινε τις μέρες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής.


Είπε ο Μάρκος :
Μου τηλεφώνησε ο Φόρτες για να μου πει ότι κανένας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , ούτε ο Ηλίας Μπεριάτος δεν σηκώνουν το τηλέφωνο για να συνεννοηθούν τι θα γίνει στον β’ γύρο και τι πόστα θα του δώσουν.
Του είπα : «Μάκη και εγώ τι μπορώ να κάνω για αυτό; Τι φταίω εγώ για αυτό;» και τότε ο Φόρτες μου απάντησε «Πες τους ότι θα πληρώσουν ακριβά αυτή τη συμπεριφορά και εσύ Μάρκο θα είσαι αυτός που θα δεχτεί τις συνέπειες».
Η παρέμβαση του υποψήφιου δήμαρχου έκλεισε με το εκπληκτικό : "το ΠΑΣΟΚ της καρέκλας και της νομεγκλατούρας δεν δούλεψε πως οφελός μας αλλά πως θα μας ρίξει"!
Πάντως, εντύπωση μας προκάλεσε, για άλλη μια φορά, η συμπεριφορά του Μάρκου Κοτσιλίνη. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής, ούτε καν ίχνος υποψίας για δικές του αδυναμίες, παραλείψεις, ή και λάθη τακτικής. Θεωρεί τον εαυτό του το "θύμα" κομματικής συνωμοσίας και ίντριγγας, θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω!! Αυτός ειναι ο Mr perfect και όλοι οι άλλοι να φταίνε; Είναι ποτέ δυνατόν;
Ο Διονύσης Γεωργάτος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που είχαν από τον κόσμο , από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά «μας κοίταζαν καχύποπτα ακόμα και αυτοί που μας ψήφιζαν. Ελάχιστοι πολίτες έθεταν θέμα το ΔΝΤ και τη κρίση, μας αμφισβητούσαν γενικά, έδειχναν πληγωμένοι από τις συμπεριφορές μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας φταίει ούτε ο Καλούδης ούτε ο Φόρτες, εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο να μην άγεται από έναν Καλούδη και ένα Φόρτε. Έχουμε σοβαρές ευθύνες για ότι κάναμε και για όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς φταίμε που η πτώση των αξιών στην κοινωνία έφθασε να βγάλει δήμαρχο Παρίση στη Κεφαλονιά και Κασσιόνη στην Ιθάκη. Εμείς απομακρυνθήκαμε από τον κόσμο».
Σε μια αποστροφή αυτοκριτικής είπε ότι «ο Ηλίας Μπεριάτος πήρε όλο το βάρος της ευθύνης της αποτυχίας αλλά και εγώ έχω το μερίδιό μου για την Κεφαλονιά, όπως το έχει και ο υποψήφιος αν/ρχης για την Ζάκυνθο, Λευκάδα…»
Στην συνέχεια αποκάλυψε ότι η προσωπική του εκτίμηση -την οποία είχε μεταφέρει και στα κεντρικά κομματικά όργανα -ήταν ότι έπρεπε ο υποψήφιος περιφερειάρχης να είναι από την Κέρκυρα λόγω και τοπικισμού αλλά και μεγάλου εκλογικού σώματος.
Τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης της οργάνωσης δίπλα στον βουλευτή για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου. Είπε χαρακτηριστικά : «Ότι θα συμβαίνει από δω και πέρα θα τους φταίει η Κυβέρνηση και όχι η δική τους ανεπάρκεια , οι σύμβουλοί τους και το περιβάλλον τους. Για όλα θα φταίει η Κυβέρνηση. Ανέφερε σαν παράδειγμα αυτή της συμπεριφοράς την στάση του νεοεκλεγμένου δήμαρχου Αλέξανδρου Παρίση όσο αφορά τα χρέη των Δήμων «Ο Παρίσης ήταν ενημερωμένος, ήξερε για τα χρέη των δήμων, τώρα κάνει λες και δεν ήξερε τίποτε».


Τελείωσε την παρέμβασή του με την ανάγκη για ενότητα στην οργάνωση αφήνοντας τα θέματα των διαγραφών για τα ανώτερα κομματικά όργανα και τη συνεργασία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο για γόνιμη αντιπολίτευση πάνω σε προβλήματα με θέσεις και προτάσεις.


Την ομιλία του Διονύση Γεωργάτου διέκοψαν μερικές φορές κάποιοι συμμετέχοντας φωνάζοντας : «είχατε καβαλήσει το καλάμι», «σταματήστε, δεν σας αντέχουμε άλλο».


Ο Γιώργος Τσιλιμιδός


Ο βασικός «ύποπτος» για την ήττα ,Γιώργος Τσιλιμιδός, κατηγορήθηκε ευθέως από τον Μάρκο Κοτσιλίνη για «την Επαίσχυντη ανακοίνωση του» όταν ο Μάρκος πήρε το χρίσμα. Αρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «είμαι εδώ απέναντί σας να μιλήσω για όλα αυτά που ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί έχω καθαρή συνείδηση. Θα καταθέσω τις απόψεις και τις εκτιμήσεις μου αν και πιστεύω ότι πολλοί από εδώ μέσα έχουν κλειστά τα αυτιά τους. Όλα όσα ακούστηκαν και εδώ μέσα έχουν στόχο την πολιτική μου εξαφάνιση. Δεν συμμορφώθηκα με τις υποδείξεις και το πλήρωσα ακριβά. Όλο αυτό το διάστημα σε ότι και να άκουγα δεν μίλησα από αυτοσεβασμό. Τώρα όμως θα μιλήσω.
Θεωρώ ότι η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου είναι αμφιβόλου πειστικότητας και φερεγγυότητας
Το γκάλοπ είχε πολλά λάθη που τα επισήμανα και στον υπεύθυνο της εταιρίας που έκανε το γκάλοπ.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο κόμμα με έχει αφήσει ακάλυπτο. Ξαφνικά σταμάτησαν να μου μιλάνε, να με ενημερώνουν.
Όταν αποφάσισα να δώσω την συνέντευξη τύπου δέχτηκα κομματική τρομοκρατία. Τηλεφωνήματα να σιωπήσω, να μην μιλήσω, πιέσεις να ματαιωθεί η συνέντευξη.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς με ημερομηνίες για τις προσπάθειες που έκανε για επικοινωνία με την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να του δοθούν πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο που έγινε το γκάλοπ.
Τελειώνοντας για το θέμα του γκάλοπ δήλωσε «Θεώρησα και θεωρώ ότι η διαδικασία επιλογής του υποψήφιου ήταν επιλήψιμη, δεν μπορώ να την νομιμοποιήσω, για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας αποφάσισα να μείνω έξω από ψηφοδέλτια.




Όσο αφορά τις σχέσεις του με τον Μάρκο Κοτσιλίνη και τις επαφές τους μετά το χρίσμα, αποκάλυψε ότι : Ο ίδιος τηλεφώνησε στον Μάρκο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, έκτοτε ο Μάρκος εξαφανίστηκε. Τρεις μέρες πριν να κλείσει το ψηφοδέλτιο δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Μάρκο, ένα τυπικό τηλεφώνημα για το αν θα κατέβει υποψήφιος . Θεώρησε ότι το τηλεφώνημα έγινε από υποχρέωση , ήταν ψυχρό, τυπικό.






Κατήγγειλε : «ΟΥΔΕΙΣ ζήτησε την βοήθειά μου, ΟΥΔΕΙΣ μου τηλεφώνησε. Πλήρης απαξίωση στο πρόσωπο ενός Δήμαρχου. Κανείς δεν ζήτησε να ενημερωθεί από μένα για τα προβλήματα του Δήμου, για τά έργα του Δήμου, άκουγα υποψηφίους συμβούλους του ψηφοδελτίου του Μάρκου να αναφέρουν απίστευτες ανακρίβειες και λάθη για προβλήματα και έργα. Με αγνόησαν. Με απαξίωσαν. Κανείς δεν με πλησίασε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής να μου ζητήσει βοήθεια, να με ρωτήσει, να μου μιλήσει. Γιατί; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν τη πολιτική μου εξόντωση; Υπαρχει κάποιο σχέδιο που με θέλει στην άκρη. Είναι από εμπάθεια; Πες τε μου τι συμβαίνει γιατί εγω δεν ξέρω τον λόγο.




Υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που μπορεί να με κατηγορήσει ότι είπα κάτι, έκανα κάτι, ενήργησα κακόβουλα; Εγω έφερα αυτά τα αποτελέσματα στην Παλλική; Εγώ φταίω για το αποτέλεσμα στην Ερισσο; Εγώ φταίω για όσα έγιναν στο Αργοστόλι στον β’ γύρο;


Για να καταλήξει:
Θέλετε να μου χρεώσετε την ήττα; Εάν η σκιά μου και η απουσία μου έχουν τέτοια βαρύτητα , τότε αναρωτηθείτε μήπως οι αποφάσεις σας τελικά ήταν λάθος…
Την ώρα που μιλούσε ο Δήμαρχος Αργοστολίου, ακούστηκαν φωνές από τους συμμετέχοντες:
« Ασε τα περί γκάλοπ. Πες μας τι έκανες; Πως βοήθησες;» η απάντηση ήταν οι αποκαλύψεις του ότι ΟΥΔΕΙΣ του ζήτησε βοήθεια σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.


«Πόσα χρόνια παίρνεις μισθό;»


Η απάντηση : «Παίρνω μισθό από λαϊκή εντολή. Είμαι δήμαρχος, δεν είμαι διορισμένος σε κυβερνητική θέση. Αποποιήθηκα τη συμμετοχή μου στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο παρόλο που μου έδιναν αξιώματα.» (Αυτή η αποκάλυψη σημαίνει ότι ο Ηλίας Μπεριάτος είχε προτείνει στον Γιώργο Τσιλιμιδό την υποψηφιότητα του Αντιπεριφερειάρχη; )


Η παρέμβαση του πρ. Υπουργού Αλέκου Καλαφάτη


Μετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρ. Υπουργό Αλέκο Καλαφάτη, διορθώνουμε το κείμενο που αφορά την παρέμβασή του στην χθεσινή (Κυριακή) Πανολομέλεια του ΠΑΣΟΚ.


Ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι η ομιλία του κράτησε λιγότερο από 30 λεπτά και την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όλοι οι συμμετέχοντες. Οπωσδήποτε υπήρξαν και διαφωνίες στο θέμα των διαγραφών. Ο ίδιος επιχειρηματολόγησε στην παρέμβασή του ότι οι διαγραφές ανοίγουν πληγές, αλλά ο δικός μας ρόλος είναι να κλείνουμε τις πληγές και όχι να ανοίγουμε.


Ως σοβαρές αίτιες της ήττας ανέφερε :


Τον διχασμό που υπήρξε στην παράταξη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα
Ο τοπικισμός της Κέρκυρας σε σχέση με το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο
Η καθυστέρηση στο χρίσμα
Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων
Η αδυναμία των ψηφοδελτίων μας να πείσουν τον κόσμο
Οι δυσμενείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας


Τέλος ο π. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε ουδεμία ονομαστική αναφορά σε στελέχη για ευθύνες τους στο εκλογικό αποτέλεσμα.


Ένα από τα πρόσωπα που προκάλεσαν την οργή πολλών εκ των συμμετεχόντων ήταν ο Νίκος Δρακάτος , γραμματέας της ΤΟ του Αργοστολίου και εμπνευστής «της λίστας του Σιντλερ» για τις διαγραφές των 13 μελών του ΠΑΣΟΚ. Η παρέμβασή του αναστάτωσε την σύσκεψη, ενώ φωνές ακούγονταν «εσύ παρέσυρες την επιτροπή σε αυτή την απόφαση».


H λίστα του Σιντλερ!!


Το συντονιστικό του Αργοστολίου θεωρεί βασικούς υπεύθυνους τον Δήμαρχο Αργοστολίου Γιώργο Τσιλιμιδό και τον πρ. Δήμαρχο Αργοστολίου και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Μάκη Φόρτε και ακολουθούν τα εξής ονόματα :


Γελάρδος Λεωνίδας (είχε κατέβει υποψήφιος με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο)
Κατσιβέλη Αφροδίτη (είχε κατέβει υποψήφια με τον Γιώργο Καλούδη- Μάκη Φόρτε)
Σπαθής Στέλιος
Ευαγγελάτος Βαγγέλης (είχε κατέβει υποψήφιος με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο)
Ανδρεάτος Διονύσης πρ. αντιδήμαρχος Αργοστολίου (δεν συμμετείχε σε ψηφοδέλτιο)
Κουνάδης Αλέκος Αντιδήμαρχος Αργοστολίου(δεν συμμετείχε σε ψηφοδέλτιο)
Κορσιάνος Νίκος , δημοτικός σύμβουλος είχε κατέβει υποψήφιος με τον Γιώργο Καλούδη- Μάκη Φόρτε
Γασπαρινάτος Διονύσης , προεδρος της ΔΕΥΑ είχε κατέβει υποψήφιος με τον Γιώργο Καλούδη- Μάκη Φόρτε
Κωνσταντακάκης Αγγελος (υποψήφιος με τον Αλέξανδρο Παρίση)
Παγώνης Σπύρος ( υποψήφιος με Καλούδη – Φόρτε)
Παπαναστασάτου Ευαγγελία
Παπαλεξάτος (Ερισο)
Δρακουλόγκωνας Παναγής (υποψήφιος Αντιπερ με Θόδωρο Γαλιατσάτο)


Η εισήγηση του οργάνου με την λίστα των υπεύθυνων, έχει σταλεί ήδη στην Ιπποκράτους στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.




Η πόρτα έκλεισε για τους δημοσιογράφους με εντολή του εκπροσώπου που είχε έρθει από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, κ. Κίτρου., ενώ οι συμμετέχοντες φώναζαν "να μείνουν, να μείνουν".


Πάντως όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές αναφέρθηκαν στα τοπικά media με την κοινή εκτίμηση ότι σταθήκαμε αρνητικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στον Συνδυασμό του Μάρκου Κοτσιλίνη. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Διονύσης Γεωργάτος, ξεχνώντας τα περί "τσοφλίων" και άλλα γραφικά που ο ίδιος είχε πει.

ΠΗΓΗ:http://kefaloniapress.gr/