Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δεν θα δεχτούμε μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε επιλεγόμενο μάθημα

Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου


Πριν από ένα μήνα και πλέον το Υπουργείο Παιδείας άφησε να διαρρεύσει στον τύπο σχέδιο για το «νέο Λύκειο». Οι πολλές αντιδράσεις οδήγησαν σε παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα και αναδίπλωση του Υπουργείου που έκανε λόγο για απλή πρόταση μιας επιτροπής και όχι επίσημο σχέδιο του Υπουργείου. Απαντώντας μάλιστα σε Ψήφισμα Θεολόγων της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Υπουργού Παιδείας......
επανέλαβε τη δήλωση της Υπουργού ότι «καμία συζήτηση δεν έχει νόημα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύμων και φημών».


Αν και η Υπουργός κρίνει ότι κάθε συζήτηση επί διαρροών δεν έχει νόημα ωστόσο από το Υπουργείο μόλις προχθές Κυριακή διέρρευσε προς την εφημερίδα Καθημερινή* νέα έκδοση σχεδίου για το Λύκειο. Σύμφωνα με τη δεύτερη αυτή πρόταση παραμένουν υποχρεωτικά εκτός των Αγγλικών, της Γυμναστικής και των Νέων Ελληνικών τα μαθήματα της Ιστορίας, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα Θρησκευτικά, για τα οποία φαίνεται πως το Υπουργείο επιμένει στη μετατροπή τους σε μάθημα επιλογής, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις.


Τα στελέχη του υπουργείου που σχεδιάζουν το νέο Λύκειο είτε ηθελημένα κωφεύουν μπροστά στην πανελλαδική αντίδραση των Θεολόγων είτε πιστεύουν πως με ευκολία θα επιβάλλουν επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών, εξαιρώντας προκλητικά από τη νέα διευρυμένη λίστα των υποχρεωτικών μαθημάτων τα Θρησκευτικά.


Αν τελικά το Υπουργείο επιμείνει στην πρόταση για επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών στο Λύκειο θα προκαλέσει ισχυρή αντίδραση Θεολόγων, γονέων, κληρικών, της Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων στα μέσα του Οκτωβρίου τόνισε «ότι θα ενεργήσει με όλες του τις δυνάμεις υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε αυτό να παραμείνει υποχρεωτικό και να μη γίνει επιλεγόμενο, σύμφωνα άλλωστε με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».


Η εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας υποβολή σχεδίου για το νέο Λύκειο προς διαβούλευση πρέπει να προβλέπει τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών, ακριβώς όπως θα προβλέπεται και για το μάθημα της Ιστορίας. Αντίθετη πρόταση για επιλεγόμενο μάθημα Θρησκευτικών θα οδηγήσει σε ξέσπασμα Θεολόγων, γονέων και κληρικών που ήδη βρίσκονται σε θέσεις μάχης και δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης των μαθητών των ελληνικών σχολείων.






*Απόστολου Λακασά, Τα χαρακτηριστικά του νέου Λυκείου, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7/11/2010
(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_07/11/2010_421562)


ΠΗΓΗ:http://www.alfavita.gr/