Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στόχος η Λερναία Ύδρα- Όχι ένα κεφάλι.

Του Γιώργου Σκλαβούνου

Πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Άφθονη η Νερώνεια ικανοποίηση της λογικής και της ηθικής που αρέσκεται και υπηρετεί το, ΕΓΩ Η ΚΑΝΕΙΣ. Μεγάλη η κροκοδείλια αγωνία για την κρίση που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ και για το πώς θα την ξεπεράσει.
Βέβαια όσοι επικεντρώνουν την προσοχή τους και την προσοχή της κοινής γνώμης στην κρίση του τοπικού ΠΑΣΟΚ και όχι στην κρίση και την παρακμή του συνόλου του....
πολιτικού συστήματος, είτε εθελοτυφλούν ,είτε συνειδητά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Αν η κρίση ήταν αποκλειστικό προνόμιο του ΠΑΣΟΚ, τότε οι υγιείς δυνάμεις του πολιτικού συστήματος θα είχαν απαλλάξει τον τόπο από την καθολική παρακμή ,την οικονομική και κοινωνική υπανάπτυξη. Ο κατακερματισμός της δεξιάς σε κεντρικό επίπεδο δεν θα αργήσει να ριζώσει και να καρπίσει στην Κέρκυρα. Οι φιλοδοξίες για την <αντιπροσωπεία> του κόμματος της κ Μπακογιάννη στην Κέρκυρα είναι δεδομένες και καταγεγραμμένες. Βέβαια ο κατακερματισμός, το μόνο που δεν ευαγγελίζεται ΕΙΝΑΙ ένα Νέου τύπου κόμμα, ,αξιοκρατίας συμμετοχής κλπ. Δεν ευαγγελίζεται τον τύπο κόμματος που έχει ανάγκη ο τόπος για την έξοδο από την κρίση. Μήπως η καταξίωση και το κύρος της δεξιάς στα μέλη της ,η την κοινωνία είναι καλύτερα εκείνων του ΠΑΣΟΚ;; Όταν όλα αυτά συμβαίνουν στα κόμματα εξουσίας, μήπως υπάρχει μια αριστερά έτοιμη έστω να τα απειλήσει;;Κατά συνέπεια .




Όσοι προσπάθησαν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες του εκλογικού αποτελέσματος, θέλουν να μείνουν άθικτες οι πρακτικές των προσώπων, οι μηχανισμοί, οι διαπλοκές μηχανισμών και προσώπων, που έχουν καταργήσει και απαξιώσει την πολιτική στην Κέρκυρα.
Όχι δεν αρκεί η αντικατάσταση του υποτιθέμενου ΄΄κακού βεζίρη με έναν υποτιθέμενο ΄΄καλό βεζίρη". Η αλλαγή ενός γραμματέα σε ένα κόμμα , σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά, αλλαγή της κυρίαρχης αντίληψη για την οργάνωση και την λειτουργία ενός κόμματος.
Δεν συνεπάγεται αλλαγή στην κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα και ηθική μέσα στο κόμμα, στη σχέση του κόμματος με την κοινωνία, στη σχέση του με τα άλλα κόμματα και τα ΜΜΕ.
Δεν συνεπάγεται αλλαγή της στάσης του κόμματος απέναντι στην παραοικονομία, το οργανωμένο έγκλημα την τοκογλυφία, την λειτουργία των θεσμών, την αξιοποίηση η την καταλήστευση της Δημόσιας Περιουσίαςτης Δημοτικής περιουσίας..Αν η ποιότητα πολιτικής οργάνωσης και αποτελεσματικότητας άλλαζε με την μετακίνηση ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα, με την αλλαγή γραμματέων στα κόμματα εξουσίας, η και με την αλλαγή των βουλευτών που στέλνουμε στο Κοινοβούλιο, τότε με τόσες αλλαγές, που ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια η Κέρκυρα θα ήταν παράδεισος.
Πρέπει επί τέλους να συμφωνήσουμε .
Δεν απέτυχαν απλά και μόνο τα πρόσωπα.
Τα πρόσωπα του πολιτικού μας προσωπικού αποτυγχάνουν γιατί ο τρόπος που ασκούν την διακυβέρνηση , γιατί οι τρόποι, τα μέσα που χρησιμοποιούν ως τοπική ηγεσία, απεδείχθησαν είτε λάθος, είτε ανεπαρκέστατα, είτε καταστροφικά.
Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι με μία καρατόμηση όλα αλλάζουν, αγωνίζονται να διατηρήσουν την Λερναία Ύδρα αθάνατη.
- Οι μεγάλες αλήθειες είναι απλές
Δεν έχασε μία ομάδα το πρωτάθλημα και ψάχνουμε καινούριο προπονητή.
Έχουμε χάσει την τοπική μας οικονομία
Έχουμε χάσει την πίστη του κόσμου στην δημοκρατία, την πολιτική, την συμμετοχή.
Επιβάλλεται πρώτα απ΄ όλα να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε άλλο μοντέλο (άλλο τρόπο, άλλη ποιότητα) ηγεσίας, άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.
Χρειαζόμαστε ριζική ρήξη , με την μέχρι σήμερα κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα και ηθική μέσα στα κόμματα. Κουλτούρα και ηθική που κατέστησε τα κόμματα ανίκανα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, τα απομάκρυνε από την κοινωνία.
Την κομματική αναγέννηση δεν μπορεί να την διασφαλίσει ένα άτομο. Χρειάζεται ομάδα αφοσιωμένων, ανιδιοτελών και με ευρύτατη κοινωνική στήριξη.
Χρειαζόμαστε την αναγέννηση των κομμάτων μας , στην κατεύθυνση των κοινωνικών πρωτοποριών.
Χρειαζόμαστε κόμματα κοινωνικής ανάπτυξης, κόμματα πρωτοπορίας, για την αναγέννηση των θεσμών, για το τσάκισμα της αδιαφάνειας, του οργανωμένου εγκλήματος , της διαπλοκής ,βασικών συντελεστών της οικονομικής υπανάπτυξης .
Τα κόμματα διαχείρισης οπαδών και νομής της εξουσίας, έφεραν την δημοκρατία τον κοινοβουλευτισμό στην έσχατη παρακμή, μας οδήγησαν σε εθνική ταπείνωση, σε κοινωνική εξαθλίωση, σε πτώχευση πνευματική, ηθική οικονομική.
Κατά συνέπεια δεν χρειαζόμαστε απλά και μόνο αλλαγή προσώπων.
Χρειαζόμαστε απαλλαγή από τα πλέγματα των παρεών, των κουμπαριών, των διαπλεκόμενων μηχανισμών (εργολάβων - δικηγόρων) που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλες τις εξουσίες, ουδεμιάς εξαιρουμένης και καθηλώνουν κοινωνία και οικονομία. Χρειαζόμαστε συντροφιές αφιερωμένες αφιερωμένες στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας και όχι στον έλεγχο της.
Χρειαζόμαστε την συγκρότηση γνήσιας τοπικής οικονομικής ηγεσίας, η οποία θα διαλέγεται θεσμοθετημένα και με διαφάνεια, θα δεσμεύεται , θα συμμετέχει στον αναπτυξιακό διάλογο.
Χρειαζόμαστε ανασυγκρότηση της πνευματικής μας ηγεσίας. Χρειαζόμαστε πρότυπα πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας, πάνω στα οποία θα αντρώνεται η νέα γενιά μας .
Χρειαζόμαστε επανασύνδεση με τις γνήσιες πηγές της Επτανησιακής Πνευματικής και πολιτικής παράδοσης όχι απλά στις διακηρύξεις αλλά στην καθημερινή ζωή.
Κατά συνέπεια η όποια κριτική κάνουμε στις μέχρι σήμερα τοπικές, κομματικές ηγεσίες, πρέπει να έχει σαφή στόχευση.
Πρέπει να αναδεικνύει την ανάγκη συγκρότησης κομματικών ηγεσιών, ικανών να εμπνεύσουν, να στηρίξουν την αναπτυξιακή συμμετοχή του κόμματος στην κοινωνία τον Νέο Δήμο, την Περιφέρεια.
Πρέπει να αναδεικνύει την ανάγκη κομματικών ηγεσιών, κομματικής οργάνωσης, κομματικής κουλτούρας , ικανής να καλλιεργήσει αναπτυξιακή σχέση με τα κοινωνικά κινήματα, με το επιστημονικό, το συνεταιριστικό, το οικολογικό , το συνδικαλιστικό.
Οι δήθεν κομματικές ηγεσίες που λειτούργησαν απλά ως μηχανισμοί επηρεασμού διαμόρφωσης ψηφοδελτίων δημαρχιακών βουλευτικών εκλογών, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οικτρά.
Βέβαια η Δημιουργική Ανατροπή είναι τόσο δύσκολη , όσο και αναγκαία.
Οι εθισμένοι στη Νομή της εξουσίας, οι μαθήσεως ανεπίδεκτοι, οι έμποροι της εξουσίας, οι μηχανισμοί και οι κατά περίσταση εκπρόσωποί τους, θα κάνουν ό,τι έκαναν πάντα.
Μάχες μαϊμού , ίντριγκες, συνωμοσίες, υπόγειες συμμαχίες, αρκεί ο κοσμάκης να μένει μακριά. Αρκεί ο κοσμάκης να μείνει ανοργάνωτος οπαδός. Αρκεί οι μη ελεγχόμενοι, οι μη ελέγξιμοι, οι μη ρεαλιστές, οι " ρομαντικοί", να μείνουν μακριά, για να μην υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το παιχνίδι.
‘Όμως η κρίση βαθαίνει και όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, οι διαχειριστές της εξουσίας ανίκανοι να βοηθήσουν, στο πέρασμα από την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ , θα αποδεικνύονται μάλλον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ του προβλήματος παρά απόστολοι της ΛΥΣΗΣ του.
Αν η οργή και η αγανάκτηση του Λαού μας , δεν μετουσιωθεί σε δύναμη δημιουργικής ανατροπής και ανασυγκρότησης, τότε θα καταστεί εργαλείο στα χέρια λαϊκιστών και εμπόρων της εξουσίας. Αν η οργή του Λαού στραφεί και στοχεύσει μόνο στην τιμωρία ενόχων και υπευθύνων προσώπων και όχι εναντίον των πρακτικών, των συμπεριφορών, που περιθωριοποίησαν τον Λαό, που από πολίτη τον έκαναν οπαδό των πρακτικών που τον θέλουν απλά να επιλέγει αφεντικά και όχι να συμμετέχει, τότε η έξοδος από το φαύλο κύκλο της οικονομικής , της πολιτικής πτώχευσης, θα είναι αδύνατη.
Σε καμία περίπτωση δεν εισηγούμαστε συγχωροχάρτι σε πρωταίτιους, πρωτεργάτες και υπασπιστές των εργολαβιών της οικονομικής και πολιτικής παρακμής. Το αντίθετο μάλιστα.
Εισηγούμαστε παράλληλα με τον εξοστρακισμό των πρωτεργατών, ένα προσκλητήριο, για να απαλλαγούμε από την Λερναία Ύδρα της ΠΑΡΑΚΜΗΣ και όχι μόνο από ένα κεφάλι της.