Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σημνατικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα- Η Νομαρχία ενημερώνει τους πλημμυρόπληκτους

Τεράστια προβλήματα και καταστροφές προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, περιοχές αρκετών δήμων του νομού μας. Από νωρίς το πρωί ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ενώ έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.
Η θεομηνία προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες στο....
Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο (καταπτώσεις τοίχων αντιστήριξης, ρευστοποίηση εδαφικών πρανών) με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά και η πρόσβαση σε αρκετούς οικισμούς (Αγ. Θεοδώρων, Κάτω Γαρούνα και Πικουλάτικων). Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, η ρευστοποίηση εδαφικών μαζών καταπλάκωσε οικείες στην περιοχή Κάτω Γαρούνα.
Σημειώθηκαν επίσης υπερχειλίσεις ρεμάτων στις περιοχές Αγ. Γόρδιου, Καβαλάρενας, Μπενιτσών, Καστανιάς (Τσάρου) και Μαντουκίου (ρέμα Βαγγαλάτη), καθώς και υπερχειλίσεις του ποταμού της Μεσογγής στο Δήμο Μελιτειέων και του ποταμού στην περιοχή Ποταμός του Δήμου Κερκυραίων προκαλώντας πλημμύρες στις παραποτάμιες περιοχές και εκτεταμένες βλάβες σε σπίτια, αυτοκίνητα, εξοπλισμούς και εμπορεύματα καταστημάτων.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε καταιγισμό κλήσεων για απεγκλωβισμό από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ στο νησί μας έφθασαν και ενισχύσεις από την Ήπειρο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνέδραμε κλιμάκιο του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η Ειδική Εθελοντική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης Κέρκυρας και άλλοι εθελοντές.
Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας κρίνει αναγκαία άμεση έκτακτη επιχορήγηση με το ποσό τουλάχιστον των 200.000 ευρώ.


Για τις καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα


Παράλληλα, η Νομαρχία προχωρά τις διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό των περιοχών που επλήγησαν σε πλημμυρόπληκτες προκειμένου να τύχουν οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε οικείες και σε εξοπλισμούς καταστημάτων. Ειδικότερα, αποστέλλει έγγραφο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να χαρακτηριστούν οι πληγείσες περιοχές πλημμυρόπληκτες, ώστε στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση, να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη, που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων.
Σημειώνεται ότι όσων οι οικείες έχουν υποστεί καταστροφές και απαιτείται αποκατάσταση θα πρέπει να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.




Για την καταστροφή οικοσκευών


Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας με επείγον έγγραφό της προς τους Δήμους προχώρησε σε σύσταση Επιτροπής καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκτός των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων της Νομαρχίας και εκπρόσωποι των δήμων των οποίων περιοχές επλήγησαν από τη θεομηνία και συγκεκριμένα στους δήμους Αχιλλείων, Κερκυραίων, Παρελίων και Μελιτειέων. Τονίζεται ότι στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για καταβολή αποζημιώσεων αποκλειστικά και μόνο σε όσους οι οικοσκευές των μόνιμων και κύριων κατοικιών τους έχουν υποστεί καταστροφές.
Ως εκ τούτου η Νομαρχία ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν τον οικείο Δήμο τους προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο καταγραφής και εκτίμησης των συγκεκριμένων ζημιών από την αρμόδια επιτροπή.


Για ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο


Όσοι έχουν υποστεί ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας ενημερώνει ότι θα πρέπει να αποτανθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του οικείου Δήμου τους προκειμένου να γίνει και στον τομέα αυτό καταγραφή και εκτίμηση.
Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας κ. Πράς έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον αντίστοιχο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων που εποπτεύει τις περιοχές Κέρκυρας και Ηπείρου ο οποίος έχει λάβει γνώση των συμβάντων.