Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών του Ι.Π. που διαμαρτυρονται για την θέσπιση κριτιρίων από την πρυτανεία που έχουν να κάνουν με τη δωρεάν στέγαση.
Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Αγώνα Εστιών οργάνωσε την πάλη, ενημέρωσε τους φοιτητές και προσπάθησε να γίνουν συνελεύσεις σε όλες τις σχολές προσπερνώντας τις απειλές της ΠΑΣΠ παίρνοντας αγωνιστική απόφαση μόνο....
το ΤΗΧΕΙ. Στον αντίποδα αυτής της εκφυλιστικής κατάστασης στα πανεπιστήμια η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα.
Την Πέμπτη 7/10/2010 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με την οποία διαδηλώσαμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας για σίτιση- στέγαση για όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η πορεία μετά το κάλεσμα στήριξης προς το ΠΑΜΕ κατέληξε στην μέριμνα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή στέγασης. Στην επιτροπή και κάτω από την πίεση που ασκήσαμε και μέσα από αυτό τον προσανατολισμό, της κλιμάκωσης του αγώνα και του ανυποχώρητου των δικαιωμάτων μας, πάρθηκε ως απόφαση η πρόταση που μιλάει για αύξηση της χρηματοδότησης για τη στέγαση καλύπτοντας τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση για όλους. Στα πλαίσια αυτά αλλά και της πίεσης προς την κυβέρνηση έγινε και η κινητοποίηση στον περιφερειάρχη, από τον οποίο η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν είναι υπεύθυνος για την παιδεία και ότι πρέπει να μπουν κριτήρια αλλά να είναι δίκαια.




Η πρυτανεία, επειδή η απόφαση της επιτροπής στέγασης που έγινε στις 7/10/2010 δεν ήταν αυτή που θα ήθελε, προχώρησε μέσα σ΄ ένα βράδυ στην αλλαγή της σύνθεσής της με πραξικοπηματικό τρόπο. Παρ΄ όλη την προσπάθεια που έκανε η πρυτανεία για να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής στέγασης τελικά δεν τα κατάφερε. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της επιτροπής στέγασης με την νέα σύνθεση που έγινε στις 8-10-2010 η επιτροπή στέγασης επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφαση της δηλ. να μην μπει κανένα κριτήριο σε ότι αφορά την στέγαση των φοιτητών σε αντίθεση με την απόφαση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ Ι.Π.
Επειδή κατά το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά και διαστρεβλωτικά σχετικά με τη στέγαση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Πρυτανεία επιθυμεί να διευκρινίσει τα παρακάτω.


1.Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ) μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στέγαζε ΔΩΡΕΑΝ περίπου 600 φοιτητές το χρόνο, χωρίς να επιβάλλει κανένα οικονομικό ή άλλο κριτήριο, διαθέτοντας 1.200.000 ευρώ από την επιχορήγηση που λαμβάνει από το Υπουργείο Παιδείας.
2.Πέρισυ η επιχορήγηση του ΙΠ μειώθηκε κατά 20%, ΕΝΩ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ 2010, όπως μας πληροφόρησε αρμοδίως το Υπουργείο Παιδείας, ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 35%.
3.Το ποσό του 1.200.000 ευρώ που διατέθηκε πέρισυ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗ αποτελεί ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΠ για ΟΛΑ τα λειτουργικά έξοδα του 2010.
4.Κατόπιν αυτού το ΙΠ εκ των πραγμάτων ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ για τη στέγαση των φοιτητών, αφού ήδη έχει μειώσει αναλόγως ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. Έτσι η Σύγκλητος του ΙΠ στη συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου 2010 αποφάσισε τη μείωση του κονδυλίου της στέγασης κατά 20% μόνο, μολονότι η γενική μείωση της χρηματοδότησης είναι της τάξης του 35%, και τη διαμόρφωση κριτηρίων οικονομικών ή/και ακαδημαϊκών για τη στέγαση, προκειμένου οι οικονομικά ασθενέστεροι να θιγούν λιγότερο.
5.Η διαμόρφωση των κριτηρίων ανατέθηκε στην Επιτροπή Στέγασης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των φοιτητών, προκειμένου να δοθούν ως προτάσεις στο Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει τελικά.




Η Πρυτανική Αρχή, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας, παρείχε μέχρι σήμερα στέγαση ΔΩΡΕΑΝ σε εκατοντάδες φοιτητές, πράγμα που δεν συμβαίνει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ωστόσο επειδή είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Ιδρύματος, όπως έκανε πάντα, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, δεν είναι διατεθειμένη να οδηγήσει το ΙΠ σε χρεωκοπία, ή να το μετατρέψει απλώς σε επιχείρηση δωρεάν παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, αγνοώντας ότι είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με πρωταρχική υποχρέωση της παροχή Εκπαίδευσης και Έρευνας. Τη στιγμή που έχουν ήδη μειωθεί τα κονδύλια για την εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα στο ΙΠ, η μη μείωση του κονδυλίου της στέγασης θα ισοδυναμούσε με πολλαπλάσια μείωση των κονδυλίων για τους κύριους σκοπούς του Ιδρύματος. Η δωρεάν στέγαση των πάντων δεν περιλαμβάνεται στους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς κανενός ΑΕΙ
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπεύθυνα και με κοινωνική ευαισθησία θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη στέγαση τους οικονομικά ασθενέστερους όσο το επιτρέπει η παρούσα δυσμενής συγκυρία. Ωστόσο είναι υποχρεωμένο να δηλώσει, αγνοώντας ανεύθυνες λαϊκιστικές κραυγές, ότι στην προσπάθεια αυτή δεν προτίθεται να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο σε καταστροφή. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε των φοιτητών, ούτε της ίδιας της Κέρκυρας"

ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr