Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κέρκυρα

Φίλες και φίλοι,
Πρώτα απ' όλα ένα ευχαριστώ για την τόσο θερμή υποδοχή, αλλά και για τα θερμά σας λόγια, για το κουράγιο και τη δύναμη που μου δίνετε. Την έχουμε ανάγκη και τη χρειαζόμαστε, σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Όχι μόνος, αλλά όλοι μαζί πάμε την Ελλάδα μπροστά. Και αυτά που άκουσα από τον υποψήφιο Δήμαρχο και από τον υποψήφιο για την Περιφέρεια, δείχνουν ότι είμαστε το Κίνημα που πάει τη χώρα μπροστά.
Και στην Κέρκυρα, στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, είμαι για να σας καλέσω να κάνουμε τα επόμενα βήματα γι' αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Να φτιάξουμε μαζί την
Ελλάδα, της ελπίδας, σε μια στιγμή που όλοι βεβαίως αγωνιούν και να φύγουμε μακριά από την οικονομική κρίση που ζούμε.
Φίλες και φίλοι,
Η χώρα μας κάνει σήμερα μια τεράστια προσπάθεια. Δουλεύουμε όλοι μαζί και θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε να φύγουμε από την κρίση και να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Γιατί για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια φυσά άνεμος αλλαγής στην πατρίδα μας. Για πρώτη φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, αγωνιά και ζητά να πετύχουμε.
Ζητά ανατροπές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις παντού. Ώστε να μην ξαναζήσουμε τα προβλήματα, αλλά να πάμε και μπροστά. Δεν υπάρχει σήμερα Έλληνας ή Ελληνίδα, που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πολλές νοοτροπίες, πρακτικές, παθογένειες, παθητικές συμπεριφορές, που οδήγησαν την πατρίδα μας σε μια αδιανόητη κρίση, που εκδηλώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο τη χρονιά που μας πέρασε.
Και αυτό κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. Αυτές είναι - για τις οποίες μιλήσαμε - ιστορικές, διαρθρωτικές αλλαγές, για να αλλάξει η Ελλάδα. Να τη χτίσουμε καλύτερη, δικαιότερη, βιώσιμη την οικονομία.
Με ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που σέβεται το περιβάλλον, αλλά που παράγει πλούτο. Ένα πρότυπο που μοιράζει τον πλούτο δίκαια σε όλους. Μια πολιτεία με κανόνες, με αρχές, με ισότητα, με ευνομία.
Ένα κράτος που απελευθερώνει τον πολίτη, απελευθερώνει τη νέα γενιά, την εργαζόμενη μητέρα, τους συμπολίτες μας, αλλά βοηθάει και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους. Μια πολιτεία που σκύβει πάνω στο πρόβλημα του πολίτη. Που θα νοιάζεται, που θα μεριμνά για τον αδύναμο, τον άνεργο, το συνταξιούχο.


Η πορεία, ξέρουμε, δεν είναι εύκολη. Ήταν και εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Είναι όμως για πρώτη φορά, πορεία προόδου και όχι οπισθοδρόμησης.


Είναι μια πορεία απελευθέρωσης από τα δεσμά των τελευταίων ετών. Είναι ένας δύσκολος τοκετός σε συνθήκες ασφυκτικές. Όμως από αυτόν απαιτούμε όλοι να γεννηθεί το καινούριο και το υγιές.


Φίλες και φίλοι,


Γνωρίζετε καλά ότι η χώρα μας έζησε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο και όταν δεν μπορείς καν να δανειστείς χρήματα, όχι μόνο αδειάζουν τα ταμεία, αλλά φτάσαμε ένα βήμα ακόμα παρακάτω.


Με τις εγκληματικές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης, από το 2004 και μετά οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αν είχαμε επιτρέψει αυτό να συμβεί, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε. Δε θα είχαμε την πολυτέλεια να μιλάμε για τον «Καλλικράτη», την ανάπτυξη της περιφέρειας.


Γιατί ακούω πολλές φορές δικαιολογημένα παράπονα, ότι πήραμε σκληρά μέτρα, πονέσαμε πολλούς πολίτες. Αυτό είναι αλήθεια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υποφέρουν πολλοί. Γι' αυτό έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια, γι' αυτό κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, το γρηγορότερο να φύγουμε από αυτή την κρίση και το γρηγορότερο να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα τους πιο αδύνατους, να μπούμε στην ανάπτυξη.


Αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον άμεσο κίνδυνο, που ήταν η χρεοκοπία. Και να το κάνουμε με τρόπο ώστε να θιγούν όσο γίνονταν λιγότερο οι απλοί πολίτες που σε τίποτα δεν έφταιξαν.


Αλλά πιστέψτε με, προτιμώ αυτή την κριτική από τις συνέπειες που θα βίωναν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εάν κάναμε το εύκολο, αν είχαμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Αν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και απλώς λέγαμε «φταίνε οι προηγούμενοι».


Όσο δύσκολη και αν είναι, και είναι σήμερα η κατάσταση, δεν είναι τίποτα μπροστά στις τραγικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Κυρίως για τους αδύναμους, κυρίως για τους ασθενέστερους.


Γιατί οι πλούσιοι έχουν πάντα κάποιο απόθεμα για να αντέξουν. Αλλά οι συνέπειες για τους ασθενέστερους, οι συνέπειες για τη μεσαία τάξη, θα ήταν απλώς τραγικές.


Με τα μέτρα που πήραμε προστατεύσαμε και τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο από τα χειρότερα. Και θέλω να σας υποσχεθώ ότι δεν άφησα, ούτε πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να λυγίσει. Είναι πατριωτικό καθήκον μας.


Είναι καθήκον αν θέλετε όλων μας, απέναντι στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές. Γι' αυτό παλέψαμε από την πρώτη στιγμή για να σώσουμε την οικονομία μας, για να σταθούμε όρθιοι την ώρα της μεγαλύτερης δοκιμασίας των τελευταίων δεκαετιών. Για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, γιατί δεν μας άκουγαν, δεν μας πίστευαν, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες δεν θα χάσουν τις καταθέσεις τους, ότι μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, ότι μπορούμε να χρηματοδοτούμε την υγεία, τις υπηρεσίες πρόνοιας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμιά μας, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας.


Αλλά, παράλληλα, για να κερδίσουμε τον χρόνο για να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα που θέλουμε. Αυτό ήταν το 2010. Μια χρονιά μεγάλης προσπάθειας, που κάναμε μαζί με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.


Και ήταν επιτυχημένη η προσπάθεια. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Ολόκληρη η υφήλιος αναγνωρίζει σήμερα ότι κάνουμε πράξη σχεδόν το ακατόρθωτο.


Μόνο εδώ, μέσα στην ίδια τη χώρα, υπάρχουν εκείνες οι φωνές που θέλουν να αποδομούν κάθε επιτυχία, αλλά και ολόκληρη την προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός. Κάποιοι που κάθε μέρα ανακυκλώνουν τη μιζέρια, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία. Διότι θέλουν τον Ελληνικό λαό να μην πιστεύει στο αύριο. Αρέσκονται να κάνουν τους μάντεις κακών, να σπείρουν τον φόβο και την ανασφάλεια. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν τις αλλαγές. Είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα πετύχουμε αυτές τις αλλαγές. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν την κατάργηση των δικών τους αθέμιτων προνομίων και της αδικίας που αναπαράγουν στη χώρα μας. Εμείς είμαστε εδώ για να χτυπήσουμε αυτή την αδικία και επιτέλους να φτιάξουμε μια χώρα ευνομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.


Πρώτη απ' όλους, βεβαίως, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι ίδια δυστυχώς με τη χθεσινή Νέα Δημοκρατία. Όχι απλώς το ομολογεί, αλλά ταυτίζεται και υπερασπίζεται αυτό το οποίο έκανε. Νοοτροπίες, πρακτικές, επιλογές που χαντάκωσαν την Ελλάδα.


Αντί να συνταχθούν με ειλικρίνεια, με αφοσίωση σε μια κοινή εθνική προσπάθεια, το μόνο που κάνουν είναι να φωνασκούν, ενώ αυτοί έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Σαν τον εμπρηστή που αφού άναψε τη φωτιά, κατηγορεί τον πυροσβέστη που δίνει τη μάχη για να τη σβήσει. Διότι αυτή τη μάχη δίνουμε εμείς. Εμείς δίνουμε τη μάχη για να «σβήσουμε» την κρίση την οποία, βεβαίως, κληρονομήσαμε.


Σήμερα, οι Έλληνες πολίτες είναι θύματα αυτών των εγκλημάτων που διέπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γι' αυτό υποφέρουν. Και σήμερα οι θύτες, παριστάνουν και τους προστάτες.


Αρκετά πληρώσαμε τους αυτόκλητους προστάτες του Ελληνικού λαού. Αρκετά πληρώσαμε τους μεσάζοντες της εξουσίας. Αρκετά πληρώσαμε τις πελατειακές ορέξεις, τη λεηλασία του Δημοσίου.


Εμείς λέμε: Τέλος στους προστάτες, τέλος στους διαμεσολαβητές. Επιτέλους ν' απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού. Να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις, πάνω στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, στα οποία αναφέρθηκαν και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηλίας Μπεριάτος. Τόσες δυνάμεις υπάρχουν αναξιοποίητες στην περιφέρεια, σε κάθε περιφέρεια, γι' αυτό είναι και καθοριστικής σημασίας ο Καλλικράτης.


Δυστυχώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει να μιλάει για ανυπόστατες μαγικές συνταγές που μηδενίζουν τα προβλήματα χωρίς πόνο και χωρίς κόπο. Εγώ θα μιλήσω ειλικρινά. Δεν μηδενίζονται τα προβλήματα χωρίς κόπο και χωρίς πόνο. Και πρώτοι εμείς που αναλάβαμε τα ηνία, και με κόπο και με πόνο αλλάζουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα.


Αλλά μόνο μαζί, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να εμπεδώσουμε μια Ελλάδα ευνομίας, δικαιοσύνης, πρόνοιας και πράσινης ανάπτυξης. Και με συνέπεια είπαμε ότι, πρέπει να αλλάξουμε, εδώ και χρόνια. Και είπα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».


Το βάθος, όμως, των προβλημάτων το γνώριζαν σίγουρα εκείνοι που κυβερνούσαν. Εκείνοι που επανειλημμένα και συνειδητά αλλοίωναν τα στοιχεία για το έλλειμμα.


Μας ρωτούν τι γνωρίζαμε. Θα σας πω τι γνώριζε όλος ο κόσμος, τι γνωρίζαμε όλοι: Ότι κάθε μέρα με κυβέρνηση Καραμανλή ήταν μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα. Για αυτό και ζήτησα εκλογές από τον Ιούνιο του 2008. Για να μπει τέρμα στον κατήφορο. Από το 2008. Αυτά τα γνωρίζαμε και μάλιστα όλοι. Αυτοί γνώριζαν - οι της Νέας Δημοκρατίας - κάτι παραπάνω. Γνώριζαν ότι συνειδητά εξαπατούσαν τον Ελληνικό λαό μέχρι την τελευταία στιγμή, μιλώντας για έλλειμμα 4% με 6%, όταν σήμερα το έλλειμμα φτάνει κοντά στο 15%.


Συνειδητά έστελναν ψεύτικα στοιχεία ακόμα και στις 2 Οκτωβρίου. Πέρυσι, δύο μέρες πριν τις εκλογές έστειλαν ψεύτικα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσο μεγάλο ήταν το έλλειμμα. Και γι' αυτό λιποτάκτησαν.


Όταν δεν μπορείς να αναλάβεις τις δικές σου ευθύνες πώς θα αναλάβεις τις ευθύνες μιας ολόκληρης χώρας; Λιποτάχτησαν διότι η μαγική λύση γι' αυτούς ήταν να σκάσει η ωρολογιακή βόμβα στα χέρια άλλων. Να μπορούν μετά να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού.


Η κρυφή τους ελπίδα ήταν να μην είναι αυτοί δακτυλοδεικτούμενοι στη χρεοκοπία και να τα φορτώσουν σε άλλους. Και ευτυχώς για τον τόπο, ευτυχώς για τους πολίτες, τα σχέδιά τους διαψεύστηκαν. Η βόμβα, τελικά, δεν έσκασε.


Γιατί εμείς κάναμε ό,τι πέρναγε από τα χέρια μας για να αποφύγει η πατρίδα τη χρεοκοπία. Και πράγματι, σήκωσε ο Ελληνικός λαός το βάρος να μην χρεοκοπήσει η χώρα.


Και σήμερα, που η χώρα τελικά ξεκινά να στέκεται πάλι στα πόδια της, έρχονται και μας λένε, με μία προκλητική άνεση, ότι η Ελλάδα μπορούσε να σωθεί χωρίς πόνο, χωρίς δύσκολα μέτρα, χωρίς τη Συμφωνία Στήριξης.


Τότε γιατί δεν το έκαναν οι ίδιοι; Γιατί δεν έμειναν να δώσουν τη μάχη; Γιατί δεν χρησιμοποίησαν έστω τις μαγικές φόρμουλες για μηδενισμό του ελλείμματος που ανακαλύπτουν σήμερα;


Αν όμως η ευθύνη τους για τη λιποταξία από το πρόβλημα είναι μεγάλη, η ευθύνη τους σήμερα, που η χώρα προσπαθεί να σωθεί και να ανασάνει, είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αυτοί πολεμούν κάθε προσπάθεια.


Γιατί σήμερα μας λένε να φύγουμε από την επιτήρηση στην οποία οι ίδιοι μας έβαλαν. Αλλά στην ουσία τι λένε; Συντήρηση. Είτε είναι η δεξιά συντήρηση, είτε είναι η αριστερή συντήρηση.


Μας λένε να μην κάνουμε καμιά αλλαγή. Να μην αλλάξουμε το κράτος. Να μην χτυπήσουμε τη σπατάλη. Να μην αλλάξουμε την παιδεία. Να μην ανοίξουμε τα επαγγέλματα. Να μην φέρουμε παντού διαφάνεια. Να μη φέρουμε την αξιοκρατία.


Να μη χτυπήσουμε τη διαφθορά στα νοσοκομεία. Να μην κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο. Να μην μεταφέρουμε εξουσίες στον πολίτη μέσω του Καλλικράτη. Η ιστορία θα τους κρίνει στο μέλλον και γι' αυτή τους την επιλογή.


Φίλες και φίλοι,


Προβλήματα αυτή η χώρα είχε διαχρονικά και διαρθρωτικά. Αλλά βεβαίως, ποτέ δεν είχαμε φτάσει σ' αυτό το χάλι του 2009. Ανεξάρτητα όμως του τι έγινε τότε, στο παρελθόν, η ουσία για τον πολίτη δεν είναι το τότε. Είναι το τώρα. Είναι τι κάνουμε εμείς, τώρα.


Η ουσία είναι ότι, τώρα, μετά από 12 μήνες έχουμε αποτέλεσμα. Οι θυσίες των Ελλήνων έχουν αποτέλεσμα. Πιάνουν τόπο. Και θέλω με λίγα λόγια να πω μερικά μόνο τα οποία ήδη έχουν γίνει σε 12 μήνες.


Έργο, που δεν είχε γίνει επί δεκαετίες, έγινε μέσα σε λίγους μήνες. Τα αυτονόητα: Αναμορφώσαμε το σύστημα των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Προχωρήσαμε στην επιλογή Προϊσταμένων στο Δημόσιο με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Το ίδιο στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ψηφίσαμε και ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τον νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, κρατικών και αυτοδιοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο. Να βλέπει ο πολίτης πού πάνε τα χρήματά του.


Μάθαμε επιτέλους πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε και πού υπηρετούν με την απογραφή. Θα μου πείτε, το αυτονόητο. Ναι, κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου.


Μια νέα εποχή φέρνουμε στη Δημόσια Διοίκηση με τον Καλλικράτη.


Φέραμε έναν τολμηρό νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και για την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.


Απελευθερώσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να εκτελούν τα καθήκοντά τους στο δρόμο, στη γειτονιά, εκεί που υπάρχει ανάγκη, αντί να τους έχουμε στα γραφεία.


Και πράγματι και με περηφάνια 5.000 αστυνομικοί ήδη στην Αττική, και αυτό βεβαίως θα επεκταθεί και αλλού, με το «ΔΙΑΣ», την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης, έχουμε παρουσία και μεγαλύτερη ασφάλεια στις γειτονιές. Και στην Κέρκυρα.


Ξεκινήσαμε δυναμικά στην παιδεία, ώστε πριν προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές του επόμενου χρονικού διαστήματος να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των σχολείων και των Πανεπιστημίων μας. Οχτακόσια ολοήμερα σχολεία σε πλήρη εφαρμογή. Πέντε χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία και αυτά με μικρότερο κόστος από πέρυσι. Οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις, σε βιβλία, παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις.


Οι μεταγραφές πλέον στα Πανεπιστήμια γίνονται ηλεκτρονικά και ολοκληρώνονται άμεσα. Το ίδιο και η διανομή των συγγραμμάτων, με ψηφιακό τρόπο.


Φέραμε, και σήμερα μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο όσοι μπαίνετε, και οι μεγαλύτεροι μπορούν, αν τους δείξουν λίγο οι μικρότεροι, να δείτε το ψηφιακό σχολείο.


Όλο το ελληνικό σχολείο και αύριο και όλο το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ θα είναι στο διαδίκτυο. Θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί, να έχει τα βιβλία του, να έχει τα μαθήματά του μέσα από το διαδίκτυο.


Σκεφτείτε ιδιαίτερα για τα νησιά και τις απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές, τι σημασία έχει αυτό. Οι καλύτερες διαλέξεις, οι καθηγητές, η φροντιστηριακή στήριξη θα βρίσκονται στο διαδίκτυο για τον κάθε μαθητή σε όλη την Ελλάδα.


Φέραμε έναν νέο ασφαλιστικό νόμο. Είχε δυσκολίες ο νόμος αυτός, εξασφαλίζει όμως τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και για τις μελλοντικές γενιές. Πολύ σημαντικό. Και βεβαίως, καθώς αναπτύσσεται η χώρα, θα μπορεί να δίνονται και πιο ισχυρές συντάξεις, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.


Μειώσαμε ήδη το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων κατά 20%.


Τελειώσαμε με το καμποτάζ, σημαντικό για τα Ιόνια και τα κρουαζιερόπλοια μπορούν ελεύθερα να έχουν ελληνικό λιμάνι αφετηρίας.


Ήδη ξεκινήσαμε τις συγχωνεύσεις δεκάδων κρατικών φορέων και Οργανισμών που δε χρειάζονταν.


Ενισχύσαμε τη διαφάνεια στο Δημόσιο με αυστηρούς νόμους για κάθε κρατικό αξιωματούχο, από το κεντρικό κράτος μέχρι την Αυτοδιοίκηση. Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση και όχι κομματική παρέμβαση.


Φέραμε νόμους για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.


Φέραμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου


Προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.


Φέραμε το νόμο για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση.


Φέραμε ένα νέο καθεστώς για την ίδρυση επιχειρήσεων μέσα σε μια μέρα. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Προωθήσαμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο να πάμε σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση που θα είναι πολύ βασική για τη χώρα μας, για τα νησιά μας, για το περιβάλλον μας, αλλά και για την αυτονομία μας και για την ενεργειακή μας ασφάλεια.


Αποτρέψαμε την παράνομη δόμηση σε καμένες εκτάσεις. Απελευθερώσαμε οδικές εμπορευματικές μεταφορές και ακολουθούν και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα, που - δυστυχώς τα κλειστά επαγγέλματα ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων - ώστε να ανασάνουν και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.


Προχωρήσαμε σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αποκαθιστά τη δικαιοσύνη με ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την οποία ωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνονται τα υψηλότερα.


Παράλληλα, το εισόδημα πια θα προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ώστε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή.


Μειώσαμε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται και πάνε πάλι στην εταιρεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ και πλέον θα φορολογείται μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες offshore με ακίνητα να καταβάλουν υψηλότατο φόρο 15%. Ναι, να σηκώσουν και αυτοί το βάρος αυτής της προσπάθειας.


Αναστείλαμε τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες για το 2010, για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Υπεγράφη πριν από λίγες μέρες μνημόνιο συνεργασίας με τις Τράπεζες, για να αποδεσμευτούν από τις εγγυήσεις σημαντικά ποσά που συνδέονται με τη ρευστότητα στην αγορά.


Προχωρήσαμε σε συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα για επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας από την Κίνα και το Κατάρ.


Και αυτά είναι μερικά μόνο από όσα έχουμε κάνει φέτος, μερικά παραδείγματα και είμαστε μόνο στην αρχή.


Αυτές οι αλλαγές ήδη θα δώσουν έναν καρπό, θα δώσουν στην πράξη σημαντική βοήθεια για τον πολίτη, ανάσα για τον πολίτη και βεβαίως ευημερία και πλούτο στη χώρα.


Θυμίζω απλώς μια πρόσφατη μελέτη του Brookings που μιλάει για την Ελλάδα. Ακούστε τι λέει: Ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε διαφάνεια στη διαχείριση της οικονομίας μας, ιδιαίτερα των οικονομικών του κράτους, θα κερδίζαμε -και βεβαίως με τις αλλαγές αυτές αυτό θα κάνουμε, μέχρι και 20 δις ευρώ το χρόνο. Δηλαδή 8% του ΑΕΠ.


Κανένα μνημόνιο δεν θα χρειαζόμασταν, θα είχαμε και περίσσευμα. Ναι. Λεφτά υπάρχουν αν διαχειριστούμε σωστά, χρηστά, δίκαια, αναπτυξιακά τα χρήματα, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.


Βέβαια ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Το 2011 θα είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο. Ένας είναι ο στόχος μας: Και η σωτηρία, αλλά και η αναμόρφωση της Ελλάδας: Να σπάμε κάθε μέρα κατεστημένα.


Να ανατρέπουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες, πρακτικές που μας κρατάνε πίσω. Που κρατάνε την Ελλάδα πίσω. Γιατί μόνο τότε θα έχουμε σωθεί οριστικά. Όταν θα έχουμε αλλάξει την Ελλάδα και να μη χρειάζεται ποτέ πια κανένα Μνημόνιο, καμία επιτήρηση, κανένα μηχανισμό στήριξης.


Να στηριζόμαστε - και θα είμαστε περήφανοι - πάνω στις δικές μας δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις, στην περιφέρειά μας, σε κάθε δυναμικό Έλληνα πολίτη.


Και αυτή η πορεία, το σχέδιό μας για τη σωτηρία, την αναμόρφωση της Ελλάδας, περνάει μέσα από κάθε Δήμο, από κάθε ελληνική Περιφέρεια. Περνάει μέσα από την επανάσταση του Καλλικράτη.


Γιατί, τι είναι εν τέλει ο Καλλικράτης; Είναι το σπάσιμο κάθε κατεστημένου, ιδιαίτερα από το κέντρο, αυτή την πελατειακή εξάρτηση που είχε η Περιφέρεια, ο Δήμος, η τοπική κοινωνία, αλλά βεβαίως που δημιουργούσε και παρόμοιες λειτουργίες και στην Αυτοδιοίκηση. Την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την υπανάπτυξη.


Καλλικράτης σημαίνει αποτέλεσμα, διαφάνεια, εξοικονόμηση, πράσινη ανάπτυξη, δημοκρατία, συμμετοχή, ταυτότητα στα προϊόντα μας, ταυτότητα στις υπηρεσίες μας, πολιτισμό και βεβαίως, μια άλλη σχέση με το περιβάλλον.


Και σε αυτές τις εκλογές είτε θα στηρίξουμε υποψηφίους που πιστεύουν στον Καλλικράτη και είναι ικανοί να τον υπηρετήσουν, είτε θα αφήσουμε τους δήμους και τις περιφέρειες, στα χέρια ανθρώπων που πιστεύουν μόνο στην καρέκλα.


Είτε θα στηριχθούν δυνάμεις αλλαγής, που πάνε τη χώρα μπροστά, είτε δυνάμεις άρνησης, που πάνε τη χώρα πίσω. Το δίλημμα του Νοεμβρίου είναι αν θα πάμε το Δήμο μας, την Περιφέρειά μας, ολόκληρη την χώρα μας μπροστά ή πίσω.


Πολλοί -και από τη δεξιά και από την αριστερά- ισχυρίζονται ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ψήφος ενάντια στο μνημόνιο, όπως λένε.


Αλήθεια, ποιο είναι το δίλημμα; Θέλουμε μια ψήφο απλά ενάντια στο μνημόνιο; Μια τουφεκιά στον αέρα και μάλιστα χωρίς σκάγια; Ή θέλουμε μια ψήφο που να έχει στόχο να βγούμε από την επιτήρηση επειδή αλλάζουμε την Ελλάδα;


Θέλουμε κομπορρημοσύνη και δήθεν ηρωισμό στα λόγια και τελικά να μείνουμε στα ίδια ή θέλουμε θαρραλέες και ευσυνείδητες πράξεις και έργο που αλλάζουν την Ελλάδα; Θέλουμε την άρνηση και την ηττοπάθεια ή θέλουμε την αισιοδοξία, τη δημιουργία και την ελπίδα;


Θέλουμε ο Καλλικράτης να είναι στα χέρια αυτών που δεν πιστεύουν καν σε αυτή την αλλαγή που κάνουμε ή να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και απελευθέρωσης της περιφέρειας;


Αυτό που θα κριθεί είναι το αν οι εκλογές αυτές θα γίνουν ευκαιρία για μια νέα αρχή, στο πώς διοικείται διαφορετικά η χώρα μας. Είναι το αν θα αλλάξουμε τη χώρα μας για να βγει η πατρίδα μας οριστικά και αμετάκλητα από κάθε είδος μνημόνιου και επιτήρησης.


Αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Όχι με λογιστικές αλχημείες. Με πραγματική αναδόμηση της οικονομίας και του Κράτους μας. Όχι με κούφιους λόγους περί ανυπακοής και δήθεν αντίδρασης, αλλά με διεύρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής του πολίτη.


Και η πραγματική αντίδραση που πρέπει όλοι μας να δείξουμε σ' αυτές τις εκλογές, είναι η αντίδραση απέναντι σε όσους επιχειρούν ακόμα και σήμερα να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε νοοτροπίες που οδήγησαν σε αυτή την αδικία και στασιμότητα.


Η ίδια η εφαρμογή του Καλλικράτη είναι από μόνη της μια μεγάλη μάχη, αν θέλετε, και αντίστασης ενάντια σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση. Αποτελεί μια μεγάλη ειρηνική επανάσταση. Για πρώτη φορά δίνουμε την ευκαιρία τους πολίτες να πάρουν τοπικά και περιφερειακά τις τύχες στα χέρια τους.


Για πρώτη φορά προσερχόμαστε στις κάλπες να ψηφίσουμε, να διαλέξουμε ελεύθερα ποιος και με ποια πολιτική πρόταση θέλουμε να διοικήσει την περιφέρειά μας. Για πρώτη φορά δίνουμε στους πολίτες βήμα ενεργούς συμμετοχής και συναπόφασης για όλα όσα μας αφορούν.


Αλλάζουμε τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, αλλά και τη σχέση κράτους - πολίτη. Διαλύουμε αυτά τα κατεστημένα που υπήρχαν σε μικρογραφίες στους Δήμους ή ακόμα και στις Νομαρχίες, μιας πελατειακής λογικής και δίνουμε πια τη δυνατότητα να ξαναδημιουργήσει, να ξαναφανταστεί, να ξαναονειρευτεί, να οραματιστεί η περιφέρεια για το πού θέλει να πάει.


Και άκουσα πράγματι πολύ σημαντικές προτάσεις και είμαι σίγουρος και από τα εργαστήρια βγήκαν ακόμα περισσότερες, διότι ξέρετε τον τόπο σας, ξέρετε τις παραδόσεις σας, ξέρετε τις δυνατότητές σας. Απλώς για να αξιοποιήσετε αυτόν τον τεράστιο πλούτο έπρεπε να περάσετε από δέκα Υπουργεία που έπρεπε να συντονιστούν στην Αθήνα, ώσπου να μπορέσουν να συντονιστούν στην Αθήνα, είχαν περάσει μία, δύο, τρεις, τέσσερις περίοδοι, χρονιές και γενιές ακόμα.


Απελευθερώνουμε αυτές τις δυνάμεις. Είναι τεράστιες οι δυνατότητες. Θα απελευθερώσουμε και τα Πανεπιστήμια, να μπορούν να αναπτυχθούν και νέοι τομείς.


Θα απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία, να μπορεί να συμμετέχουν οι πολίτες και να διαμορφώνουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της πρόνοιας, στην υγεία, στην παιδεία, στον τουρισμό, όπως βεβαίως και εδώ στο Ιόνιο.


Για τα νησιά του Ιονίου γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισοδημάτων. Όμως, δυστυχώς, μετά από δεκαετίες με ένα μοντέλο παρωχημένο, που έχει φτάσει στα όριά του. Μας έχουν ξεπεράσει ακόμα και γειτονικές χώρες. Γι' αυτό ακριβώς έχουν γίνει και οι προτάσεις.


Ο στόχος μας είναι το τουριστικό προϊόν να συνδέεται με την περιφέρεια και αυτή είναι η έννοια της περιφέρειας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι η αγροτική ανάπτυξη. Είναι η τουριστική ανάπτυξη. Είναι η εκπαίδευση. Είναι οι υπηρεσίες πρόνοιας, είναι η Πολεοδομία, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο του το τουριστικό προϊόν. Το τουριστικό προϊόν είναι μέρος ολόκληρου του πολιτισμού και του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής.


Γι' αυτό ακριβώς συνδέουμε μέσα από την αποκέντρωση όλους αυτούς τους τομείς, και μαζί με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, όπου χρειάζεται, είναι αυτονόητο, όμως χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς μεσάζοντες της εξουσίας εμείς θα στηρίξουμε αυτή την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.


Φίλες και φίλοι,


Έχετε την τύχη εδώ στην Κέρκυρα, αλλά και σε ολόκληρο το Ιόνιο να ζείτε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά σίγουρα της Ευρώπης και του κόσμου. Γνωρίζω τα προβλήματα. Γνωρίζω επίσης ότι περνάτε κι εσείς, όπως και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, μια δύσκολη περίοδο.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ, για να είμαστε δίπλα σας, για να στηρίξουμε και τις πρωτοβουλίες σας, είμαστε εδώ για το έργο και όχι για τα λόγια. Από την ανάγκη του χωροταξικού σχεδιασμού, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα επιμέρους προβλήματα σε κάθε νησί, την αγροτική παραγωγή.


Την ανάγκη να αναβαθμίσουμε και να συνδέσουμε τον τουρισμό μεταξύ των νησιών μας. Τις ελλείψεις του προσωπικού στα νοσοκομεία, που όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό που ήταν εδώ, θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας. Όλα αυτά βεβαίως συνδεδεμένα με την αξιοποίηση των δικών σας συγκριτικών πλεονεκτημάτων.


Γι' αυτό βρέθηκαν σήμερα οι Υπουργοί εδώ, όχι μόνο να ακούσουν, αλλά να συνεργαστούν μαζί σας. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζωντανό Κίνημα. Δεν είναι ένα Κίνημα το οποίο λειτουργεί πελατειακά ή αυταρχικά. Είμαστε εδώ για να συνδιαμορφώσουμε το αύριο. Είμαστε εδώ για να δώσουμε δύναμη σε εσάς, να μπορείτε εσείς να διαμορφώσετε το δικό σας αύριο, το δικό σας όραμα.


Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη, τη μάχη μαζί για ένα καλύτερο αύριο. Καλύτερο αύριο για την Κέρκυρα, καλύτερο αύριο για την Κεφαλονιά, καλύτερο αύριο για την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, τους Παξούς.


Με τις δυνάμεις της αυριανής αιρετής περιφέρειας που πιστεύουν στον Καλλικράτη, που πιστεύουν στην αποκέντρωση των δομών, στη λογοδοσία, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, που σέβονται τον πολίτη.


Και ακούγοντας τους υποψηφίους, το Χρύσανθο Σαρλή, τον Ηλία Μπεριάτο, μπορώ να σας πω ότι έχουμε όχι απλώς μάχιμους για το σήμερα και για τη νίκη στις εκλογές, αλλά έχουμε μάχιμους και ικανούς για το μεγάλο έργο που θα συντελεστεί αύριο. Αυτοί, μαζί βεβαίως με όλους τους συνεργάτες συνυποψηφίους τους στο ψηφοδέλτιο στο Ιόνιο.


Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Και πάλι ευχαριστώ γι' αυτή τη θερμή υποδοχή, τη στήριξη, την αγάπη και πάντα αυτή την τιμή θα την τιμώ και εγώ πλάι σας, κοντά σας, στον αγώνα με καθημερινή δουλειά. Να είστε καλά.


Ευχαριστώ πολύ.