Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

OEBE Κέρκυρας: ΣΕ ΜΕΓΓΕΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 86% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθίζηση τζίρου και δυσκολία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ, που ανακοινώθηκε χθες. To EBEA έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την τύχη των επιχειρήσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς. Από τις 523 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου που...
έλαβαν μέρος στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας τους ΕΒΕΑ στο διαδίκτυο, προκύπτει ότι το 86% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι έχει προβλήματα ρευστότητας και το 89% πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Ακόμα το 82% των επιχειρήσεων διαπιστώνει δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξή του σε ευρωπαϊκά ή άλλα ειδικά προγράμματα, το 93% δηλώνει πτώση κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης και το 91% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή οφειλών πελατών του προς τις επιχειρήσεις του. «Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται στην συντριπτική πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.
Υφεση
«Σε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και να επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δυστυχώς, το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και, ως εκ του λόγου αυτού, αδυνατεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας, αγνοώντας μεγάλα προβλήματα της αγοράς και γενικότερα της κοινωνίας», καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.
Λάθος οι μετατάξεις στον υψηλό ΦΠΑ
Mεγάλο λάθος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χαρακτηρίζει τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή 23% του ΦΠA, ο πρόεδρος της Kεντρικής Eνωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος και του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Kασιμάτης. Επισημαίνει ότι η μετάταξη πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την αγορά, όταν η μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και το 50% από αυτές ως τέλος του χρόνου μπορεί να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της. «O καταναλωτής θα είναι εκείνος που θα επωμιστεί το κόστος από την μετάταξη και ενώ βλέπουμε τον πληθωρισμό να τρέχει με 5,5% εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τον αυξήσουμε. Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής» τόνισε ο κ. Kασιμάτης.
«Λουκέτα» στη Θεσσαλονίκη
Ανω του 15% των καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας διακόπτουν τη λειτουργία τους.
Καθίζηση γνωρίζει η εμπορική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι έμποροι είναι απογοητευμένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία των εκπτώσεων. Οι φετινές θερινές εκπτώσεις στη συμπρωτεύουσα είναι πολύ μεγάλες και φτάνουν σε ορισμένα είδη το 70-80%, αλλά οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται. «Φαίνεται πως οι καταναλωτές έβαλαν σε προτεραιότητα τις διακοπές τους και όχι τις αγορές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης.
Οι έμποροι ευελπιστούν ότι με τη λήξη των εκπτώσεων στις 31 Αυγούστου και την έναρξη των δεκαήμερων προσφορών, θα διευρυνθεί ο τζίρος τους παράλληλα με την επιστροφή των παραθεριστών από τις διακοπές τους.
Απαισιοδοξία
Παράλληλα, όπως τονίζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), στο κέντρο της συμπρωτεύουσας υφίστανται εικόνες ερήμωσης εμπορικών δρόμων ανάλογες με αυτές της Αττικής, καθώς ποσοστό άνω του 15% των καταστημάτων, κατά μέσο όρο, κλείνουν.
Με επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, η ΟΕΕΘ επικαλείται τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την κατάσταση στην αγορά και επισημαίνει ότι η κρίση στο εμπόριο δημιουργεί «ντόμινο» και για τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων, «με πτώση της εμπορικότητας κοντά στο 70%».