Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ:Αισχροκέρδεια χειρίστου είδους οι σχεδιαζόμενες μεγάλες ανατιμήσεις στο αλεύρι, το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ανέργων, το επερχόμενο νέο κύμα ακρίβειας θα λεηλατήσει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Σ’ αυτό θα συμβάλλει ιδιαίτερα οι σχεδιαζόμενες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά.
Είναι ψέμα ότι οι καταστροφές στη Ρωσία είναι η αιτία των αυξήσεων του ψωμιού. Κι αυτό γιατί πριν 3 χρόνια το στάρι είχε φτάσει 40 λεπτά το κιλό. Στα 3 χρόνια έφτασε στα 10-12 λεπτά και δεν είδαμε μείωση στην τιμή του ψωμιού. Αντιθέτως....
αυτό που είδαμε ήταν να υπάρχει υπέρογκη αύξηση των κερδών των μεγαλεμπόρων και των αλευροβιομηχάνων.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών. Η κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων-μονοπωλίων στα τρόφιμα, όπως παντού, λειτουργεί παρασιτικά και ληστρικά σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων παραγωγών.
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά πρέπει να απαιτήσουν:
• Να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.
• Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
• Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.
Οι εξελίξεις σε όλους τους κλάδους και τομείς αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά έχουν κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Γι' αυτό χρειάζεται να διαμορφώσουν κοινό αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και στο χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το κράτος να αναλάβει τη συγκέντρωση της παραγωγής και τις εισαγωγές - εξαγωγές. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή και να διασφαλιστούν φτηνά διατροφικά προϊόντα, για την κάλυψη των λαϊκών διατροφικών αναγκών και πρώτες ύλες, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.