Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ

Αρθρο του ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΑΜΑΝΟΥ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Εχει γινει ευρεως γνωστο το γεγονος ότι η Αλβανια προσφατα παρεχωρησε βασεις στο τουρκικο πολεμικο ναυτικο το οποιο μπορει πλεον να ελλιμενιζεται και να διαθέτει διευκολύνσεις στα λιμάνια του Δυρραχιου και της Αυλωνας .
Η καταληξη αυτή είναι βεβαια αποτελεσμα , μεταξυ αλλων , και της ολιγωριας του Υπουργείου Εξωτερικων της Ελλαδας να υλοποιήσει την συμβατικη υποχρεωση που ειχε αναλαβει η χωρα μας για την κατασκευη εργων υποδομης προς το συμφερον του αλβανικου πολεμικου ναυτικου , παρα τις εκκλησεις του Υπουργου Εθνικης Αμυνας...
Ευ. Μειμαρακη .
Προκειται για σημαντικη εξελιξη στρατηγικου χαρακτηρα , η οποια δεν είναι δυνατον να αφησει διαφορη την πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια Των Ενοπλων Δυναμεων , καθως τα στρατηγικά δεδομενα της αντιπαραθεσης μας με την γειτονα Τουρκια μεταβαλλονται , προσθετοντας ένα επι πλεον παικτη, στο γεωπολιτικό παιγνιο : την γειτονα Αλβανια .
Εν πρωτοις καταρρεει εκεινη η θεωρια ότι η ισχυς της χωρας μας επιτρεπει να΄΄ χαλαρωσουμε΄΄ τα μετρα περιφρουρησης των συνορων μας , χερσαιων και ναυτικων .
Και τουτο διοτι , δεν νοειται ισχυς , χωρίς καλη ( τουλαχιστον ) κατασταση της οικονομιας . Και η κατασταση της οικονομιας μας είναι , όπως είναι παγκοινως γνωστο , κακη , τοσο στο δημοσιονομικο της μερος οσο και στο αναπτυξιακο.
Η οικονομια μας κηδεμονευεται από την τρόικα του ΔΝΤ , της ΕΕ και ΕΚΤ , η εθνικη κυριαρχια , εχει παραδοθει σ΄αυτην και τα οργανα της , το περίφημο Μνημονιο τεινει να θεσει στο περιθωριο το Συνταγμα μας , αφου υποστηριζεται από κυκλους της τροικας ότι οι οροι του Μνημονιου υπερισχυουν των αρθρων του Συνταγματος , ενώ το Μνημονιο δεν εχει εγκριθει από την Βουλη των Ελληνων με πλειοψηφία 180 βουλευτων , παρα το γεγονος ότι το αρθρο 28 παρ, 2 επιβάλλει να υπαρχει εγκριση της πλειοψηφίας των τριων πέμπτων του ολου αριθμου των βουλευτων σε περιπτώσεις που μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή
συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται
από το Σύνταγμα.
Δεν είναι τυχαια η ειρωνικη εκτιμηση του Νικολας Γκρουεφσκι , πρωθυπουργου της ΠΓΔΜ ότι ΄΄ η Ελλαδα είναι στα τεσσερα΄΄.


Το λαικο κινημα , αναντιστοιχο των καιρων , προβάλλει αποκλειστικά οικονομικα αιτηματα , χωρίς να θιγεται ,ουτε το ζητημα της απώλειας εθνικης κυριαρχιας , ουτε η αποθρασυνση των πασης φυσεως γειτονων μας και των προστατων τους , ιδιαιτερα εκεινων των οποιων διαφορα think tank , όπως το Ινστιτουτο STRATFOR .Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «Η Ελλάδα είναι η πρώτη φορά από το 1820 που είναι πραγματικά μόνη της!».
Η άκρως αρνητική έκθεση του ινστιτούτου που συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους γεωστρατηγικούς αναλυτές των ΗΠΑ οι οποίοι κατά κανόνα πριν την ενασχόλησή τους με το STRATFOR απασχολούντο σε κυβερνητικές θέσεις (CIA, Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κλπ), προβλέπει τα εξής για το βραχυπρόθεσμο εθνικό μας μέλλον: Κρίσιμη μείωση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής εσωτερικής κατάρρευσης, παράλυση του πολιτικού ελέγχου, κοινωνική έξαρση με την χρήση βίαιων πρακτικών, σταδιακή αποσύνδεση από τις μεγάλες δυνάμεις, πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, και έξοδο από την ευρωζώνη!
To παρον αρθρο δεν θα επεκταθει στις λοιπες πλευρες της κρισης , παρα μονον στην δυσμενη εξελιξη της εδραιωσης της τούρκικής ναυτικής ισχύος στο Βόρειο Ιονιο και την Αδριατικη .
Κατά τις προηγουμενες ημερες , η ελληνικη κοινη γνωμη έμαθε ότι μοιρα του τουρκικού στολου πραγματοποιησε ασκηση με πραγματικα πυρα δυτικα της Κεφαλληνίας .
Ερωταται : εναντιον ποιου υποθετικου εχθρου , κατά το σεναριο της ασκησης , εβαλαν τα τουρκικα πυροβολα ;
Μηπως η Τουρκια εχει βλεψεις προς Ιταλια ; Ασφαλως όχι!
Μ ηπως εχει βλεψεις περιφερειακής ισχυος στα κρατη τα οποια απαρτιζαν την πρωην Γουγκοσλαβια; Πιθανον , καθως σε καποια από αυτά τα διελθουν αγωγοι πετρελαιου και φυσικου αεριου , αρα η βουληση της τουρκικης πολιτικης είναι , ισως , η μεταδοση μηνυματος προς παντες ότι η ασφαλεια των αγωγων στηριζεται και στην ισχυ των τουρκικων ενοπλων δυναμεων .Και τουτο ,βαίνει παραλληλα προς την πολιτική ενισχυσης των δεσμων της Τουρκιας με τους μουσουλμανικους πληθυσμους . Συγκεκριμένα, επισκεπτόμενος τη Σερβία όπου η Τουρκια επιχειρεί πολιτικό και οικονομικό άνοιγμα, και εξ αφορμής της εκεί προγραμματισμένης του ομιλίας με θέμα «Η Οθωμανική κληρονομιά και οι μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια», ο τουρκος Υπουργος Εξωτερικων και καθηγητης γεωπολιτικης Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική στοχεύει στην αναβίωση μιας νέας οθωμανικής Βαλκανικής «θεμελιωμένης στις πολιτικές αξίες, την οικονομική αλληλεξάρτηση, τη συνεργασία και την πολιτιστική αρμονία, όπως ακριβώς εξασφαλίζονταν στα (παλιά) οθωμανικά Βαλκάνια».
Το μηνυμα είναι σαφες .
Μηπως λοιπον η Τουρκια επιτυγχανει την δημιουργια ενός ακομα μετώπου κατά της; Ελλαδας , ώστε , σε περίπτωση ελληνοτουρκικης κρισης ,να είναι δυνατη η επιτευξη στρατιωτικού πληγματος σε βαρος της στην περιοχη του Βορειου Ιονιου;
Η τελευταία εκδοχη αποτελει ισχυρη πιθανοτητα και πρεπει να αντιμετωπισθει ως υπαρκτη στα πλαισια ενός αμυντικού δόγματος αποτροπής.
Σκεφθηκαμε , αρα γε την πιθανοτητα καταληψης από τουρκους πεζοναύτες, οι οποιοι αποτελουν μονιμα μελη του πληρώματος των τουρκικών φρεγατών, ενός από τα διαποντια νησια ;
Μηπως μια τετοια ενδεχομενη ενεργεια παραπεμπει στα Ιμια ;
Αλλα , γιατι να χρειάζεται η Τουρκια σκηνικο Ιμιων στο Βορειο Ιονιο;
Μα γιατι στο Βορειο Ιονιο υπαρχουν πετρελαια , όπως στο Παρελθον ειχε υποστηριξει ο καθηγητης Γεωπολιτικης Ιωαννης Μαζης .Ανάλογο δεδομένο υπαρχει ,. κατά την εφημεριδα ΄ΠΟΝΤΙΚΙ και για την περιοχη του Καστελλόριζου, το οποίο απεχει ελαχιστα από τα Ιμια και το οποιο επιπλεει σε λιμνη πετρελαιου και άπτεται της Οικονομικής Ζωνης της Ελλαδας Λογω αυτων των πτετρελαιων αλλωστε , Το Συνταγματικο Δικαστηριο της Αλβανίας προσφατα ανετρεψε την Ελληνοαλβανικη Συμφωνια για τον προσδιορισμο των υφαλοκρηπίδας, η οποια πολύ ενοχλησε την Τουρκια , καθως δημιουργουσε σημαντικες αναλογίες για το Αιγαίο . Η απόφαση αυτή αποτελει ένα επι πλεον πληγμα στον σχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής, με απολυτη ευθυνη της αλβανικης πλευρας .



Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό βάθος, η διεθνής θέση της Τουρκίας (Εκδόσεις Ποιότητα 2010)
«Οι κοινωνίες οι οποίες έχουν στέρεες δομές και κατέχουν μία πολύ ισχυρή αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας, που οφείλεται στην κοινή αντίληψη του χρόνου και του χώρου, και μπορούν με αυτή την αίσθηση να κινητοποιήσουν τα ψυχολογικά, κοινωνιολογικά, πολιτι¬κά και οικονομικά στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στρατηγικά ανοίγματα ικανά να ανανεώνονται συνεχώς. Αντιθέτως, οι κοινωνίες που ζουν μία κρίση ταυτότητας και τη μετατρέπουν σε μία καταστροφή πολιτισμού περιέρχονται σε ένα στρατηγικό αδιέξο¬δο παραδομένες στη δίνη των ψυχολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών διακυμάνσεων». σ. 57