Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τι λέει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για το νοσοκομείιο της Κέρκυρας

Η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας είναι άθλια και η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία του λαού. Συγκεκριμένα στη νευρολογική κλινική, ΩΡΛ κλινική, γαστρεντερολογική κλινική, όπως επίσης και στην νευροχειρουργική αλλά και γναθοχειρουργική κλινική, υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός αντίστοιχα. Στον παθολογικό τομέα υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις, τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε ιατρικό. Καλείται μία μόνο νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια να περιθάλψει μόνη της περίπου....
35 ασθενείς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον εαυτό της αλλά και τους νοσηλευόμενους. Στην καρδιολογική κλινική οι ασθενείς χρειάζεται να διακομιστούν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, μόλις αποκατασταθεί το επείγον, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται εδώ, δίχως να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, εάν υπήρχε αιμοδυναμικό εργαστήριο, αλλά και ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός (αξονική στεφανιογραφία). Επίσης φτάσαμε στο σημείο να σταματάει η λειτουργία του ενός από τα δύο ακτινολογικά μηχανήματα γιατί δεν υπήρχε ανταλλακτική λυχνία για να αντικαταστήσει αυτήν που χάλασε.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ασθενείς σαν πελάτες.
Επιπλέον η κυβέρνηση, για το 2010, χρηματοδότησε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ποσό οκτώ φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009. Έδωσε δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, ενώ την ίδια ώρα προτίθεται να επιβάλει χαράτσι – εισιτήριο – στους άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς, αγρότες, που θα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση δίνει για στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, ποσό που αρκούσε για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο νοσοκομείο Κέρκυρας για ένα χρόνο.
Αυτή την ανθυγιεινή πολιτική που σήμερα εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, χθες η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να συγκαλύψει η διοίκηση του νοσοκομείου. Αυξάνει τις εφημερίες των γιατρών, μεταφέρει γιατρό άλλης κλινικής (π.χ. της Μεσογειακής Αναιμίας) να εφημερεύει σε άλλη κλινική (στην Παθολογική). Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού. Σ΄αυτές τις απάνθρωπές συνθήκες το προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει στις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, αυξάνεται ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους, οι άνθρωποι που ζητούν υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως πρέπει. Επιπλέον δρομολογεί την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το γεγονός αυτό δεν ικανοποιεί την ανάγκη για την επιβεβλημένη αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στο νομό μας.
Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας να καταδικάσει με κάθε τρόπο την επικίνδυνη για την υγεία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να αναπτύξει αγώνες, διεκδικώντας καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των ιδιωτικοποιήσεων σε υγεία – πρόνοια.
Ζητάμε:
- την άμεση ανάκληση της παράνομης απόφασης που αφορά την μεταφορά ιατρών από κλινική σε κλινική για κάλυψη εφημερίων. Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με μπαλωματικές και λογιστικές λογικές. Σταθερό πενθήμερο – εξάωρο – τριαντάωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
- την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων και των γιατρών που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
- την κατάργηση των χαρατσιών που καλούμαστε να πληρώσουμε στα εξωτερικά ιατρεία.
- την μεταγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, με όρους που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του
- την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση
- την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία – πρόνοια
- τη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των ιατρείων του ΙΚΑ
- τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής εργασίας, ως βασικού δικτύου της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας.