Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Διεθνές Φεστιβάλ- «Ιδανική Πόλη: Η Πόλη των Φιλοσόφων»- 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο διαπολιτισμικής συνεργασίας του Δήμου Κερκυραίων με τον Δήμο Αγίας Πετρούπολης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Δικαίου της Μόσχας και την Ένωση Αρχιτεκτόνων Αγ. Πετρούπολης, με αφορμή τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ «Γκορόντα» (www.goroda-fest.ru), τετρακόσιοι (400) και πλέον αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες από τη Ρωσία και άλλες χώρες θα δημιουργήσουν για 10 μέρες στη νησίδα Βίδο, στην Κέρκυρα την Ιδανική Πόλη, την Πόλη των φιλοσόφων, σε μορφή έργων τέχνης. Οι καλλιτέχνες θα μορφοποιήσουν τις βασικές ιδέες και ιδεολογίες Φιλοσόφων και...
Ιδεολόγων της Ευρώπης, ξεκινώντας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Κάθε ομάδα καλλιτεχνών θα ενσαρκώνει με μια εικαστική δημιουργία τον τρόπο σκέψης του Φιλοσόφου, τη θεωρία του για τη δημιουργία του κόσμου, τη ζωή και το ρόλο του ανθρώπου στο παγκόσμιο σκηνικό.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους φιλοσόφους που ανήκουν στον πολιτισμό των χωρών εκείνων, όπου έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Μολδαβία.


Τα έργα που θα κατασκευάσουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, θα δημιουργήσουν ένα εργαστήριο σκέψης του ιδρυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια για την ιδανική πόλη, στην οποία θα κατοικεί η ευρωπαϊκή ιδέα και κοσμοθεωρία.


Η πρώτη ύλη των έργων θα αποτελείται από φυσικά υλικά της νησίδας Βίδο (ξεροί κορμοί δέντρων, ξύλα από τη θάλασσα και πέτρες). Μετά το πέρας του Φεστιβάλ τα έργα θα κοσμήσουν τις πλατείες και τα δημόσια κτήρια της πόλης.


Τα οφέλη που θα προκύψουν :
• Mε την ανταλλαγή ιδεών και καλλιτεχνικής δημιουργίας μεταξύ των συμμετεχόντων, δημιουργούνται νέες ιδεολογικές και καλλιτεχνικές τάσεις, ενισχύοντας τις διαπολιτισμικές σχέσεις των ανθρώπων από τις χώρες που θα συμμετάσχουν.
• Θα δοθεί μεγάλη προβολή σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενισχύοντας αποτελεσματικά το τουριστικό ρεύμα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και μεγαλύτερου εισοδήματος τουριστών για μια διαφορετική τουριστική ανάπτυξη πιο ανθρωποκεντρική και με μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, είναι το ζητούμενο τα τελευταία έτη στην Κέρκυρα.


Η ανωτέρω δράση στηρίζεται δυναμικά από το Υπουργείο Πολιτισμού -Τουρισμού, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και το Επιμελητήριο Κέρκυρας.