Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ JEREMIE

Ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την αδικαιολόγητη εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσω από το Κοινοτικό πρόγραμμα JEREMIE, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το Πρόγραμμα JEREMIE»....


Στις αρχές του μήνα, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για την επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στην προώθηση και υλοποίηση του πρώτου μέρους της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τα οποία οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις δυσκολίες πρόσβασης στην πίστωση, στο υψηλό κόστος δανεισμού και στο υψηλό επίπεδο των εγγυήσεων.
Είναι πρόδηλο ότι, στη περίοδο της έντονης οικονομικής ύφεσης που έχει εισέλθει η χώρα, το «πακέτο» χρηματοπιστωτικών εργαλείων της πρωτοβουλίας (μικροχρηματοδότηση, εγγυήσεις και κεφάλαιο εκκίνησης) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί αποκλειστική διέξοδο για την επιβίωση αυτών και την τόνωση της αγοράς.
Ωστόσο, από την προαναφερθείσα ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, που αφορά την υπαγωγή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2007 – 2013, εξαιρείται το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι». Πρόκειται για αδικαιολόγητη απόφαση, καθώς στην ανακοίνωση υπάγονται όλες οι περιφέρειες της χώρας και η Αττική, αλλά και άδικη, καθώς εξαιρείται σημαντικό κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που υφίσταται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύνολο του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, με τον τουρισμό και τη γεωργία να συνθλίβονται κυριολεκτικά.
Καθίσταται σαφές ότι απαιτείται από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου επανεξέταση του θέματος και επανέκδοση της πρόσκλησης – ανακοίνωσης της διαδικασίας υποβολής προτάσεων που σχετίζεται με την υλοποίηση του πρώτου μέρους της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας JEREMIE.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να συμπεριληφθεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» στην Κοινοτική Πρωτοβουλία JEREMIE;


Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας