Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Περί μελίγκρας ο λόγος...

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει την κραυγαλέα ανακολουθία του Δήμου Κερκυραίων και τη μη τήρηση των συμφωνημένων για την αντιμετώπιση της «μελούρας» (μελίγκρας) στις αστικές δενδροστοιχίες της πόλης, με βιολογικά μέσα.
Σε 2 διαδοχικές συναντήσεις του Συλλόγου και οικολογικών οργανώσεων με την ....
αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Τόμπρου, στα τέλη Μαρτίου, η πρόταση που κατατέθηκε από το Σύλλογο και τελικώς συμφωνήθηκε συνοψιζόταν στα παρακάτω:
[1] Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2009/128/ΕΚ, άρθρο 12) απαγορεύει ή περιορίζει στο ελάχιστο τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σε αστικές περιοχές. Δίδεται προτεραιότητα στην «εφαρμογή μέτρων βιολογικού ελέγχου». Δευτερευόντως μόνο είναι ανεκτή «η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου».
[2] «Μέτρο βιολογικού ελέγχου» θεωρείται η ελεγχόμενη εξαπόλυση στα δέντρα ωφέλιμων εντόμων που τρέφονται από τη μελίγκρα και την περιορίζει χωρίς συνέπειες ή κίνδυνο για τον άνθρωπο.
[3] Εάν και μόνον εάν αποδειχτεί αναποτελεσματικός ο βιολογικός έλεγχος είναι ανεκτό να εφαρμοστεί καταπολέμηση με μη τοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα (άλατα καλίου), με λήψη ειδικών μέτρων και τη παρουσία ειδικευμένου εκπροσώπου του Συλλόγου.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι μετά από εκείνη την απόφαση ο Σύλλογος Περιβάλλοντος δήλωνε ότι «χαιρετίζει την ανάληψη από το Δήμο Κερκυραίων της υποχρέωσης περιορισμού της μελούρας κατά απόλυτη προτεραιότητα με λήψη μέτρων βιολογικού ελέγχου, στα οποία ο Σύλλογος θα συμβάλει ενεργά.»
Εντούτοις, από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, και αφού επί διμήνου κανένα λυσιτελές μέτρο για τη τήρηση των δεσμεύσεων του Δήμου δεν έχει ληφθεί, διαμηνύεται ποικιλοτρόπως και από τηλοψίας από πλευράς της αρμόδιας αντιδημάρχου ότι προγραμματίζεται ψεκασμός με ορισμένο σκεύασμα (φυτικής προέλευσης αλλά τοξικό). Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται ο ΟΛΚΕ για τις δενδροστοιχίες της Σπηληάς, που τελούν υπό το καθεστώς διοικητικής κατοχής του.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας εκφράζει την ενόχλησή του για την αντιμετώπιση του ιδίου και του συνόλου των οικολογικών οργανώσεων, που εγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, και, πολύ περισσότερο, για την ανετοιμότητα του Δήμου Κερκυραίων να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να προστατεύσει με τον επιστημονικά ενδεδειγμένο και νομικά επιβεβλημένο τρόπο την υγεία των Κερκυραίων.
Ασφαλώς ο Σύλλογος επιφυλάσσεται για τη λήψη των νόμιμων μέτρων που αποσκοπούν στη τήρηση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και στη προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι όποιου δημόσιου φορέα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως «κράτος εν κράτει» και με «άγνοια νόμου».