Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ του Ν. 3852/2010»

Σάς γνωρίζουμε, ότι από τις 7 Ιουνίου 2010 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α’/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Το Πρόγραμμα Καλλικράτης θεμελιώνει μια νέα δομή του κράτους. Ο επανασχεδιασμός των επιπέδων και η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων γίνονται με γνώμονα τον πολίτη και την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, των πόρων και του προσωπικού δημιουργούν...
ισχυρές διοικητικές ενότητες που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και πιο ποιοτικά.
Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» διακρίνεται από μια συστηματική και εναρμονισμένη προσέγγιση όλων των βαθμίδων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Η ορθολογική κατανομή της στελέχωσής τους είναι ένας από τους στόχους του νέου νόμου.
Μεταξύ των ρυθμίσεων του νέου νόμου γίνεται αναφορά στις διατάξεις που αφορούν σε μετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση των νέων βαθμίδων αυτών.
Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι οι προβλεπόμενες μετατάξεις έχουν στόχο την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών που θα κληθούν να ασκήσουν τις απονεμόμενες σ’ αυτές αρμοδιότητες. Για το λόγο αυτό οι μετατάξεις αυτές αφορούν αποκλειστικά στις συγκεκριμένες και μόνο υπηρεσίες και όχι σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. στην οποία ενδεχομένως το προσωπικό επιθυμεί να μεταταγεί.




Μετάταξη προσωπικού σε Περιφέρειες


Στο Άρθρο 256 παρ.1 αναφέρονται τα ακόλουθα:




1) Ποιοι έχουν δικαίωμα μετάταξης
Δικαίωμα μετάταξης έχει τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) των οργανικών μονάδων των υπηρεσιών των Κρατικών Περιφερειών, των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται στις περιφέρειες της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας:
α. είτε για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα όπως αυτές προκύπτουν στην παράγραφο ΙΙΙ του άρθρου 186 (Προγραμματισμός – Ανάπτυξη, υποτομέας Διαχείρισης Υδάτων) και υπ’ αρίθμ. 1 έως 12 αρμοδιότητες του τομέα ΣΤ. Έργων – Χωροταξίας - Περιβάλλοντος, παράγραφος ΙΙΙ του άρθρου186
β. είτε μεμονωμένως αρμοδιότητες του άρθρο 186 παράγραφος Γ’ περίπτωση β’ υποτομέας Ορυκτού Πλούτου (υπ’ αρίθμ. 4-6)
γ. επισημαίνεται ότι στα ανωτέρω συμπεριλαμβάνεται όλο το προσωπικό των υφιστάμενων Περιφερειών μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ακόμα και αυτό το οποίο τελεί σε οποιασδήποτε μορφής άδεια (π.χ. άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, αναρρωτική, άνευ αποδοχών, ανατροφής τέκνου κ.τ.λ.), εφόσον όμως υπάγεται οργανικά στην κρίσιμη υπηρεσία.
Οι διατάξεις του άρθρου 256 παράγραφο 1 του Ν. 3852/2010 δεν αφορούν σε υπαλλήλους που:
 διανύουν τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών, που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
 ανήκουν οργανικά σε άλλες υπηρεσίες, αλλά είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες της Περιφέρειας.




2) Προθεσμία υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι δύναται να υποβάλλουν αίτηση προς το Γενικό Γραμματέα της Κρατικής Περιφέρειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, έως 08.07.2010, με την οποία να αιτούνται τη μετάταξή τους στην Περιφέρεια της αντίστοιχης κατά τόπον αρμοδιότητας.




3) Διαδικασία μετάταξης
Μετά την υποβολή της αίτησης, και εντός προθεσμίας (2) μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου, ο Γενικός Γραμματέας της Κρατικής Περιφέρειας οφείλει άμεσα να εξετάσει εάν πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 256 παράγραφος 1 του Ν. 3852/2010 για τη μετάταξη και να εκδώσει απόφαση μετάταξης με την οποία το ως άνω προσωπικό μετατάσσεται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου ή ειδικότητας.
Ακόμη και αν δεν υπάρχει πράξη τοποθέτησης του υπαλλήλου στην κρίσιμη υπηρεσιακή μονάδα, θα εξετάζεται εάν το προσωπικό αυτό ασκεί στην πραγματικότητα καθήκοντα στη συγκεκριμένη υπηρεσιακή μονάδα.
Θα ακολουθήσει σύντομα νεότερη εγκύκλιος προς τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών για τη διαδικασία έκδοσης σχετικών αποφάσεων.




4) Ισχύς της μετάταξης
Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ισχύει από 01.07.2011.


Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάταξη του αναγκαίου προσωπικού για την άσκηση των απονεμομένων αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 256, τότε εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της παρ. 2 α του άρθρου 256, για την οποία θα ακολουθήσει νεότερο έγγραφό μας.
Για τις λοιπές περιπτώσεις μεταφοράς προσωπικού, θα ακολουθήσουν σύντομα οδηγίες από την υπηρεσία μας.




Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ




Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ