Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Δεν τα βρήκαν αδιόριστοι- Υπουργείο Παιδείας που φαίνεται αποφασισμένο να στραγγαλίσει τον κόσμο της εκπαίδευσης ή πώς η ελλάδα τρώει τα παιδιά της

Στις 11/12/2009 αντιπροσωπεία του νεοσύστατου Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών) πραγματοποίησε συνάντηση με τριμελή επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Στη συζήτηση θέσαμε τα πιο σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά οι εκπρόσωποι του υπουργείου επιχείρησαν να μας καθησυχάσουν αποφεύγοντας κάθε συγκεκριμένη δέσμευση.


- Σχετικά με το καθεστώς των διορισμών η επιτροπή του Υπουργείου μας δήλωσε ότι..........................
ο ενιαίος πίνακας κατάταξης με βάση την προϋπηρεσία θα κλειδώσει στο τέλος της χρονιάς και το 60-40 θα διατηρηθεί για ένα μεταβατικό διάστημα. Δεν προσδιόρισαν την διάρκεια αυτού του μεταβατικού σταδίου αλλά μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο. Μετά την λήξη αυτής της προσωρινής «παράτασης» το νομοσχέδιο θα προβλέπει κατάργηση του κριτηρίου της προϋπηρεσίας και όλοι οι διορισμοί να γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.


- Καμία απάντηση ή διευκρίνιση δεν δόθηκε στις ερωτήσεις μας σχετικά με το καθεστώς διορισμών των συναδέλφων που διαθέτουν 24μηνη και 30μηνη προϋπηρεσία.


- Σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των συναδέλφων η επιτροπή του Υπουργείου δήλωσε ότι μια επιτυχία σε οποιονδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα αρκεί για να εργαστεί κανείς ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος, χωρίς να απαιτείται η επιτυχία στον τελευταίο ΑΣΕΠ.


- Θέσαμε ακόμη μερικά φλέγοντα προβλήματα όπως:


- την πληρωμή των δεδουλευμένων σε όσους εργάστηκαν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και στο Ολοήμερο Σχολείο του περασμένου σχολικού έτους.


- την κατάργηση του ασυμβίβαστου, που μας απαγορεύει την παράλληλα εργασία σε φροντιστήρια υποχρεώνοντάς μας να ζουν ουσιαστικά με 300 ευρώ τον μήνα ή να εργάζονται ανασφάλιστοι. Η επιτροπή του υπουργείου δήλωσε ότι «θα αναζητηθεί μια νομική φόρμουλα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα»!


- την απαλλαγή των ωρομισθίων από εργασίες που δεν προβλέπονται από την σύμβασή τους, όπως σίτιση, εφημερίες, προετοιμασία σχολικών γιορτών και παρελάσεων κα.


Απαιτούμε την κατάργηση της ωρομισθίας και την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο έστω και μία ώρα. Αίτημα απολύτως αναγκαίο και ρεαλιστικό για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο μεταβατικό στάδιο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πότε και πώς θα μας διορίσει όλους.


ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ! ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εγγραφούν και να δυναμώσουν το σωματείο καθώς και να υποστηρίξουν το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου στις 13/12 στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη:


Αποκλεισμός της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Διεύθυνσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 23/12 στις 10:30 π.μ.


- Καμπάνια εξορμήσεων στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων για τα νέα μέτρα και την οργάνωσή τους στο Σωματείο.


- Γενική Συνέλευση του Σωματείου στην Αθήνα, την Κυριακή 20/12, 11:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β' & Μάρνη).