Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα οικονομικά των ΟΤΑ στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ

Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση θεμάτων οικονομικού πεδίου εξελίχτηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ για να καταλήξει και πάλι στην γενική αρχή ότι η Αυτοδιοίκηση, κατανοώντας τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, δε διεκδικεί τίποτε παραπάνω από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους.


Η συζήτηση προκλήθηκε μετά τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και συγκεκριμένα........
 με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στ. Αρναουτάκη, στη διάρκεια των οποίων αποτυπώθηκαν οι προθέσεις και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θέτει, μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση σ΄ ότι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2009, ο κρατικός Προϋπολογισμός έτους 2010, η εξέλιξη του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων.


Σ΄ ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού διαπιστώνεται ότι οι άμεσες οφειλές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέρχονται στα 583,5 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι:
 τα 202 είναι το δωδεκατημόριο Δεκεμβρίου της τακτικής επιχορήγησης (ΚΑΠ),
 88 εκ. ευρώ, για τους μισθούς των μονιμοποιηθέντων με το ΠΔ164/04 και για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Πρόκειται για την τελευταία δόση, εκ των 266 εκ. ευρώ που διέθεσε για το 2009 η Αυτοδιοίκηση από την εισφορά της στο «καλάθι» του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», προκειμένου να καλυφθούν οι παραπάνω λειτουργικές δαπάνες.
 24 εκ. ευρώ, πάλι από πόρους της Αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
 80 εκ. ευρώ, που παρακρατήθηκαν για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του – ματαιωθέντος πλέον - Ειδικού Προγράμματος Ανέργων ΚΕΔΚΕ – ΟΑΕΔ.
Η ΚΕΔΚΕ ζητά με νομοθετική ρύθμιση να επιστρέψουν αυτοί οι πόροι (τέλος ζύθου, διαφήμισης και ΤΑΠ) στους δήμους.
 189,5 εκ. ευρώ υπόλοιπο ΣΑΤΑ 2009.


Σ΄ ότι αφορά στον Προϋπολογισμό έτους 2010 η ΚΕΔΚΕ ζητά:
 Να αποδοθούν στο ακέραιο οι θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Να μην μειωθεί ο αναπτυξιακός πόρος της Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) κατά 20% σε σχέση με το πολύ περισσότερο που το ΠΔΕ αυξάνεται κατά 8,3% για το 2010.
 Να αποδοθεί η σύμφωνα με το νόμο συμμετοχή του κεντρικού κράτους στο ταμείο του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», η οποία ανέρχεται στο 35% της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης σ΄ αυτό.


Σ΄ ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα εμμένει στην πρότασή της να υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας, ενώ κατά πλειοψηφία ζητά να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας των συμβασιούχων στον ίδιο φορέα.
Τέλος η ΚΕΔΚΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται - ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης - μέχρι 31/12/2010 η δυνατότητα ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από ΟΤΑ που δεν έχουν σήμερα υπηρεσία καθαριότητας.