Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στο ALTER

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα ξεκινήσω και θα ρωτήσω κ. Παναγιωτόπουλε ποιο είναι το σχόλιό σας για τη νέα υποβάθμιση από την Standard and Poor´s, η οποία έγινε γνωστή πριν από λίγη ώρα, και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει τώρα η ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχήν δεν επιχαίρουμε γι' αυτό. Στα θέματα αυτά όλοι είμαστε με την Κυβέρνηση γιατί είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδος. Για τ' όνομα του Θεού αν υπάρχει κάποιος που επιχαίρει και χειροκροτεί. Είναι μία κακή είδηση, αλλά ο αγώνας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας δεν σταματάει εδώ.


Αυτό που θέλω λοιπόν να επισημάνω είναι το εξής.........
 Υπάρχει ένα παράδοξο, πολιτικά και οικονομικά παράδοξο. Βγαίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, γιατί αυτός πήρε την εντολή στις 4 Οκτωβρίου από τον ελληνικό λαό και εξαγγέλλει μέτρα στο Ζάππειο, τα περιμένουμε όλοι, αντιπολίτευση, Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι εταίροι, και λέμε τουλάχιστον ως Νέα Δημοκρατία ότι είμαστε έτοιμοι να βγούμε να στηρίξουμε.


Εφόσον τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να συμμεριστούμε το κόστος το οποίο θα πάρει η Κυβέρνηση.


Τη στιγμή λοιπόν που κάνει την εξαγγελία των μέτρων διαπιστώνουμε, πρώτον, ότι είναι μέτρα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι θετικά, τα bonus, το θέμα των εφοριακών, αλλά επιτρέψτε μου, κινούνται στην περιφέρεια του προβλήματος. Δεν χτυπάνε στο κέντρο του κύκλου που συγκροτεί το πρόβλημα. Δεν χτυπάνε στην καρδιά το πρόβλημα.


Τα μέτρα λοιπόν είναι ατελή. Και τι συμβαίνει; Οι αγορές οι οποίες περιμένουν το μήνυμα του Πρωθυπουργού για να αντιδράσουν, αντιδρούν αρνητικά. Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να στηρίξει, το μήνυμα που στέλνει όμως για μία ακόμη φορά είναι αρνητικό.


Συμπέρασμα. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, πρέπει επιτέλους ο κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει. Αυτός έχει την εντολή. Να αναλάβει τις ευθύνες του. Περιμένουμε ένα συνολικό, συγκροτημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, με μέτρα συγκροτημένα που θα απαντούν συνολικά στα προβλήματα και είμαστε έτοιμοι εκεί που τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση να στηρίξουμε την Κυβέρνηση.


Εκεί που τα μέτρα είναι ημιτελή, να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις και συγκεκριμένες παρατηρήσεις και εκεί που τα μέτρα είναι αρνητικά, να διατυπώσουμε με συναίσθηση εθνικής ευθύνης την κριτική μας. Αυτή είναι η θέση μας κ. Χατζηνικολάου.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ξυνίδη, κ. Γραμματέα;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν, θέλω να ξεκινήσω με μία διαπίστωση, ότι εκείνο που επιζητούν οι αγορές και οι κερδοσκόποι είναι ο αδύναμος κρίκος. Ο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή γι' αυτούς λέγεται «Ελλάδα» και επάνω σ' αυτόν τον αδύναμο κρίκο γράφει «Νέα Δημοκρατία».


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία κατευθύνει τους οίκους;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα προτιμούσα να απευθύνομαι σε εσάς.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχω αυτή την απορία κ. Ξυνίδη.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα προτιμούσα να απευθύνομαι σε σας και να διατυπώνω την σκέψη μου.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν λοιπόν θα ήθελα να κάνω αυτή τη διαπίστωση.


Δευτερευόντως, εκείνο το οποίο εμείς λέμε είναι ότι αυτό που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα συνολικό σχέδιο για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει πορεία. Θίγει τα κακώς κείμενα δεκαετιών και, πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ καλή βάση για να προχωρήσει η πατρίδα μας σε μία άλλη λογική. Ακούω με πολύ ενδιαφέρον τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών χώρων, να λένε ότι τα μέτρα αυτά δεν θίγουν την καρδιά του προβλήματος και τελικά, διερωτώμαι: εάν αυτή η καρδιά του προβλήματος είναι μόνο το πάγωμα ή η μείωση των μισθών των χαμηλοσυνταξιούχων...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Δεν το είπε κανείς αυτό κ. Ξυνίδη.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ πολύ κ. Παναγιωτόπουλε.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά θέλω να δώσω την απάντηση αμέσως γιατί είναι ευαίσθητο το θέμα.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν σας διέκοψα.


Θεωρώ λοιπόν ότι όλη αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται, έχει ως στόχο να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία φορομπηχτική αντίληψη απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε. Θα το καταπολεμήσουμε.


Εμείς πιστεύουμε ότι με βάση αυτά τα οποία έχουμε πει κατά την διάρκεια του προεκλογικού μας αγώνα στον Ελληνικό λαό και αυτά τα οποία συνεχίζουμε να του λέμε και σήμερα, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση και πιστεύοντας όλοι μαζί σ' αυτούς τους στόχους όπως τους θέσαμε, θα μπορούμε πράγματι σε λίγα χρόνια να είμαστε περήφανοι για τη θέση της πατρίδας μας.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Γραμματέα, αυτό...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω μία παρατήρηση, μου επιτρέπετε;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αμέσως κ. Παναγιωτόπουλε έρχομαι σε σας. Μία μικρή διευκρινιστική ερώτηση στον κ. Ξυνίδη. Αυτό που λέγεται από πολλές πλευρές, ότι δηλαδή ακόμη κατ' ουσίαν είμαστε στις εξαγγελίες των μέτρων, ότι δεν έχουν αυτά τα μέτρα μπει μπροστά και ότι καθυστερεί η Κυβέρνηση, είναι κάτι που το επισημαίνετε κι εσείς ή όχι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και στο ρεπορτάζ που κάνατε, αυτό το οποίο περιγράφετε ως περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσε να πάρει η Κυβέρνηση, είναι ό,τι έχει δώσει αυτή τη στιγμή σ' αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη -και το αναγνωρίζουν όλοι- όπως το επίδομα αλληλεγγύης, όπως το ένα δις για την παιδεία, που είναι η βασική προτεραιότητα που θέσαμε εμείς στην πολιτική μας. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να μην είχαν δοθεί αυτά τα χρήματα και επιπλέον ότι θα έπρεπε να παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, ακόμα κι αυτές που είναι κάτω από 2.000 ευρώ;


Αυτό όμως δεν μπορεί για μας, για το ΠΑΣΟΚ, να συμβαδίσει με την αντίληψή μας για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Αυτά τα «κοκτέιλ» μέτρων παλαιάς κοπής, που ποτέ δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση τη χώρα μας, αλλά κάθε φορά την ανακυκλώνουν στα ίδια και επί τα αυτά, από μας δεν θα συνεχιστούν.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εμείς πραγματικά θα θέσουμε τις βάσεις για μια καινούργια Ελλάδα.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Παναγιωτόπουλε.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν κ. Χατζηνικολάου να αποκαταστήσω την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι - όχι. Καταρχήν να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, ναι.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ό,τι αφορά το τι παραδώσατε στο ΠΑΣΟΚ.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα θα τα πούμε κ. Χατζηνικολάου και ξέρετε...


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι σωστά σας λέει ο κ. Ξυνίδης...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ναι - ναι.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι δεν μπορεί δυο μήνες μετά την εκλογική σας ήττα με 10 μονάδες ακριβώς επειδή η οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, να είστε σήμερα μ' αυτό το εισαγγελικό ύφος τιμητές.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, φαντάζομαι το εισαγγελικό ύφος το αποδίδετε σε κάποιον άλλον, όχι σε μένα.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι σε σας. Στην παράταξή σας συνολικά.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι. Χαίρομαι που το λέτε.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην παράταξή σας συνολικά.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι απ' ό,τι είδατε, βγήκα και σας είπα ότι στα θέματα στήριξης της οικονομίας και στα εθνικά θέματα εμείς είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση εκεί που θεωρούμε ότι πράττει το σωστό για το συμφέρον του τόπου. Λοιπόν, οι τόνοι...


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά αυτό, θα μου επιτρέψετε κ. Υπουργέ...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το να το λέτε δεν αρκεί.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το κάνουμε και στην πράξη.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή αν ξεκινάτε κάθε φράση σας...


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό κ. Χατζηνικολάου, ακούστε με λίγο.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέγοντας αν κάνετε κάτι καλά θα σας στηρίξουμε, και μετά πυροβολείτε δέκα φορές της Κυβέρνηση, δεν αλλάζει τίποτα.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με λίγο. Αν ήταν μόνο η Νέα Δημοκρατία η οποία έκανε κριτική στην Κυβέρνηση, εγώ θα μπορούσα - γιατί είμαι υπέρ της διαλεκτικής κ. Χατζηνικολάου - να υποθέσω ότι μπορεί να κάνουμε και λάθος. Θα έλεγα ότι μήπως πρέπει να ξαναδούμε τη στάση μας. Βλέπετε όμως ότι ο κ. Παπανδρέου είναι εγκλωβισμένος στις προεκλογικές υποσχέσεις. Εσείς στο ρεπορτάζ το δικό σας...


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς προτείνετε να τις πατήσει αυτές;


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να ολοκληρώσω. Βλέπετε στο ρεπορτάζ το δικό σας, το αποτυπώνετε εσείς, ότι υπάρχουν δυο τάσεις μέσα στην Κυβέρνηση. Βλέπετε ότι άλλοι Υπουργοί λένε άλλα και συστήνουν άλλα και άλλοι Υπουργοί λένε άλλα. Και έχουμε έναν Πρωθυπουργό που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της μιας τάσης και της άλλης.


Εμείς τι λέμε κ. Χατζηνικολάου; Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να έχουν όλοι άδικο, δεν μπορεί οι Βρυξέλες να λένε ότι "περιμένουμε μέτρα", δεν μπορεί οι αγορές διεθνώς και μην αγνοούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένων αγορών, αυτή είναι η αλήθεια, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.


Όταν λοιπόν οι αγορές, γιατί σε αυτού του είδους τις κοινωνίες επιλέξαμε να ζούμε, τις ανοιχτές αστικές κοινωνίες, αυτό θέλουμε και αυτό θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όταν λοιπόν οι αγορές λένε, όταν οι Βρυξέλες λένε, όταν εδώ η Αντιπολίτευση λέει ότι "ο κ. Παπανδρέου δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση" γιατί; Διότι παίρνει κάποια μέτρα μεμονωμένα, τα οποία είναι θετικά, αλλά συνολικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.


Όταν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές, διαβάζω για τις απόψεις του κ. Πάγκαλου, διαβάζω για τις απόψεις του Υπουργού Οικονομίας, οι οποίες κινούνται προς κατεύθυνση συγκλίνουσα με την άποψη τη δική μας, την άποψη των αγορών, την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε δε βλέπω γιατί μπορεί ο κ. Παπανδρέου να ισχυρίζεται ότι «εκείνος κατέχει τη μόνη και μία αλήθεια» κόντρα σε όλους.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση και από τον κ. Ξυνίδη για να κλείσουμε.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να διευκρινίσω κάτι, η Νέα Δημοκρατία δεν είπε ποτέ πάγωμα των μισθών.


Η Νέα Δημοκρατία είπε "πάγωμα των υψηλόμισθων στο δημόσιο" και διευκρίνισε ότι "αυτό θα γίνει με ταυτόχρονη ενίσχυση των χαμηλομίσθων στο δημόσιο", χαμηλών μισθών, χαμηλών συντάξεων, ταυτόχρονη κίνηση για να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα.


Η Νέα Δημοκρατία όμως κ. Χατζηνικολάου μίλησε και για μείωση των δημοσίων δαπανών, όχι στην παιδεία που είπε ο κ. Ξυνίδης, ίσα-ίσα ο κ. Σταϊκούρας είπε στη Βουλή -ένας από τους εισηγητές μας για τον προϋπολογισμό- ότι "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η αύξηση που δίδεται στην παιδεία.


Μιλάμε όμως για δραστική μείωση των δαπανών των δημοσίων οργανισμών, μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, μιλάμε για ότι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να βγουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την κρίση. Αν ο κ. Παπανδρέου έχει ανακαλύψει τον τρίτο δρόμο, να βγει και να πείσει τις αγορές, να πείσει το κόμμα του πρώτα που το μισό διαφωνεί, να πείσει τους ξένους οίκους και να πείσει επιτέλους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Εμάς δυστυχώς για την ώρα και όλους τους υπολοίπους δεν μας έχει πείσει.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Ξυνίδη τι λέτε;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο ευσεβής πόθος της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν να δει την κυβέρνησή μας να κάνει διαφορετικά πράγματα απ΄ αυτά που είπαμε στον Ελληνικό λαό προεκλογικά. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς αυτό που είπαμε προεκλογικά το πιστεύουμε. Έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να βγει η χώρα από την κρίση και αυτήν θα ακολουθήσουμε.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια κύριε Γραμματέα δεν είναι ευαγγέλιο το τι είπατε προεκλογικά. Θέλω να πω αν μετεκλογικά βλέπετε μια κατάσταση η οποία είναι πολύ χειρότερη απ΄ αυτήν, επί τη βάση της οποίας είχατε δεσμευθεί, πρέπει να μας το πείτε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, συμφωνώ απολύτως μαζί σας και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς δεν είπαμε προεκλογικά στον Ελληνικό λαό ότι θα παγώσουν οι μισθοί άνω των 2000 ευρώ. Το κάναμε όμως, ακριβώς για να μην υποστούν τα εισοδήματα παρά το ελάχιστο δυνατό κακό στην συγκεκριμένη συγκυρία.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μην κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία το είπε και το είπε με συνέπεια και με ειλικρίνεια. Άλλα λέγατε προεκλογικά κ. Ξυνίδη κι άλλα κάνατε. Δεν είχατε πει πάγωμα πάνω από 2000 και το κάνατε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αποφασίστε κ. Παναγιωτόπουλε, αποφασίστε..


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς τουλάχιστον δεσμευθήκαμε σε επώδυνα μέτρα και είχαμε την ειλικρίνεια να τα πούμε όλα και προεκλογικά στον ελληνικό λαό.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Αυτό το τρυκ του κ. Παναγιωτόπουλου το ξέρω και το παρακολουθώ χρόνια τώρα στην τηλεόραση, δηλαδή να μην αφήνει κανέναν άλλον να μιλήσει.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην είστε τόσο αυστηρός κ. Ξυνίδη.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση κ. Ξυνίδη για να κλείσουμε.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας παρακολουθώ κ. Ξυνίδη από τη δραστηριότητά σας στον Δικηγορικό Σύλλογο επάνω στη Θράκη σε πολλά θέματα με πολύ ενδιαφέρον.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Τι θέλετε να πείτε;


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θετικό.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία φράση για να κλείσουμε παρακαλώ κ. Γραμματέα.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εκείνο λοιπόν το οποίο θέλω να σας πω είναι πως ό,τι χρειάστηκε να τροποποιήσουμε, επειδή μας λέγανε για 6% έλλειμμα και φτάσαμε να το βρούμε 12,7%, το κάναμε. Και τα είπαμε με ειλικρίνεια στον Ελληνικό λαό. Με βάση αυτά προχωρούμε και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από αυτά τα οποία έχουμε πει μέχρι στιγμής.


Όμως, η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη επόμενη μέρα, είναι κάτι που δεν αφορά ένα συγκεκριμένο κόμμα, αφορά πλέον τη χώρα.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριοι, σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πείσει ο κ. Ξυνίδης τους υπολοίπους Υπουργούς και ας πορευθεί η κυβέρνηση με ενότητα και ομοφωνία και εδώ είμαστε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, σας πονάει διότι είμαστε πολύ σταθεροί σε αυτά τα οποία έχουμε πει.


Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πονάει τον ελληνικό λαό κ. Ξυνίδη. Το γεγονός ότι δε θέλετε και δεν μπορείτε να κυβερνήσετε. Κυβερνήστε...


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά.