Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η ΝΕ του ΚΚΕ για τον "Καποδίστρια 2"

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τις πρώτες μέρες που ήρθε στην εξουσία , συνεχίζοντας κατά γράμμα την πολιτική της Ν.Δ. , βάλθηκε μέσα από τον δήθεν ¨δημοκρατικό διάλογο¨ να θωρακίσει το καπιταλιστικό σύστημα και το μεγάλο κεφάλαιο που εκπροσωπεί , με την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση ή αλλιώς ¨Καποδίστριας 2¨ και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Έτσι όλοι οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας που στηρίχθηκαν από......
 ΠΑ.ΣΟ.Κ. , Ν. Δ. , ΣΥΝ- ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΛΑ.Ο.Σ. στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τ.Ε.Δ.Κ. αφού συμφώνησαν ότι η διοικητική μεταρρύθμιση , όπως εύηχα την ονομάζουν , είναι αναγκαία για τη χώρα, αφού συμφώνησαν όλοι μαζί για την οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α. , δηλαδή να σταματήσει η χρηματοδότησή της από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να δοθεί και νομικά η δυνατότητα να επιβάλλει φόρους , στο τέλος συμφώνησαν να ¨διαφωνήσουν¨ στον αριθμό των Δήμων που θα χωριστεί η Κέρκυρα ( αν θα είναι 3 ή 6 οι Δήμοι ) και εξάντλησαν την ¨αγωνιστική τους διάθεση¨ στο αίτημα να κατοχυρωθεί η δυνατότητα των Δήμων να επιβάλλουν φόρους μέσα από την προωθούμενη αυτοτέλειά τους. Διαφωνίες δηλαδή σε καθαρά διαχειριστική λογική και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνες για το λαό.
Η ουσία βρίσκεται στο γιατί γίνεται και τι επιδιώκει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση .
Αυτό που επιδιώκει η άρχουσα τάξη μέσω της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα , είναι η συγκρότηση ενός αποτελεσματικότερου ταξικού μηχανισμού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Η Τ.Α. είναι αποκεντρωμένα τμήματα του αστικού μηχανισμού που έχει όμως την ιδιαιτερότητα ότι βρίσκεται
πιο κοντά στις λαϊκές εργατικές μάζες. Και σαν τέτοιος κρίκος του κράτους , με τα δικά του εργαλεία , θα παίξει
αποφασιστικό ρόλο στο αντιδραστικό πακέτο των αναδιαρθρώσεων που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων . Σ΄αυτό το πλαίσιο θέλουν να διασπάσουν τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικών τομέων όπως η Υγεία , η Πρόνοια και η Παιδεία ,μεταφέροντας τις αρμοδιότητες
γι’ αυτά τα ζητήματα από το κράτος στην Τ.Α. η οποία προκειμένου να βρει τους απαραίτητους πόρους θα στραφεί στο λαό που θα επιβαρυνθεί παραπέρα .Προσπαθούν να φτιάξουν διοικητικά σχήματα μεγαλύτερα ,διευκολύνοντας τη δραστηριότητα του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου και μονοπωλιακών ομίλων γύρω από τα όποια έργα θα γίνονται. Επιδιώκουν να προχωρήσει παραπέρα η λειτουργία των νέων σχημάτων της Αυτοδιοίκησης με ιδιωτικά -οικονομικά κριτήρια , που σημαίνει επέκταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και συνυπολογισμό του οικονομικού κόστους σε κάθε λαϊκό αίτημα. Σημαίνει πιο ενεργή και πιο αποφασιστική συμμετοχή στην επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας , με τα σύμφωνα απασχόλησης και την δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών μορφών απασχόλησης..
Σ’ αυτά τα σχέδια συμφωνούν απόλυτα τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ . Όμως και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ έχουν επίσης συμφωνήσει τόσο στα συνεδρία της ΚΕΔΚΕ & της ΕΝΑΕ ,όσο και μέσα από παρεμβάσεις τους στα Μ.Μ.Ε.
Το Κ.Κ.Ε. επιδιώκει, όπως έκανε και με τον Καποδίστρια 1, τη συσπείρωση δυνάμεων που θα αντιστέκονται στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια 2 και παλεύοντας για όσα δικαιώματα τους ανήκουν ,θα ανοίγουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Προτείνει στο λαό να παλέψει για μία τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του και δεν θα είναι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης και της αντιλαϊκής της πολιτικής.
Για ουσιαστικές αλλαγές που θα οδηγούν στην κοινωνική απελευθέρωση των εργαζομένων που ζουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Σε μια τέτοια πορεία έχουν ιδιαίτερη αξία οι καθημερινοί αγώνες για :
- Την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας
- Δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Τις αναγκαίες υποδομές στους τόπους δουλειάς και κατοικίας , χωρίς καμιά επιβάρυνση του λαού.
- Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της λαϊκής περιουσίας από την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
- Μέτρα προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές.
- Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στην Υγεία ,την Πρόνοια και την Παιδεία.
- Για αξιοποίηση κάθε πόρου από την Ε.Ε. ,που μας ανήκει χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το λαό.
Η οποιαδήποτε διοικητική δομή και μεταρρύθμιση πρέπει να ενισχύσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά
στρώματα να λειτουργεί προς όφελος τους και να μην εξυπηρετεί το κεφάλαιο.
Το ζήτημα είναι ποιος κερδίζει από τις αλλαγές αυτές και ποίος χάνει. Το ερώτημα δηλαδή είναι:
Χρειάζονται δυνατοί και ισχυροί Δήμοι για να μπορούν να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης ακόμα και με την συνδρομή των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ όπως κάνουν οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας , ή Δήμoι συμπαραστάτες στους αγώνες των εργαζομένων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και τη λύση των προβλημάτων τους ;
Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν είναι θέμα διοικητικής δομής , αλλά πολιτικής κατεύθυνσης .Τις ανάγκες της εργατικής τάξης , του λαού γενικότερα , μόνο ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα στους τομείς κοινωνικού περιεχομένου μπορεί να τις καλύπτει πλήρως. Ο σχεδιασμός μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο ,με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής και σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας , τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων , μπορεί να οδηγεί στη λαϊκή ευημερία.