Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Σύσκεψη Σ.Ν.Ο. για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από πλημμύρες

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ήταν το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων στο θέμα φορέων και αποσκοπούσε στην ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων των δυνάμεων στο επίπεδο του νομού προκειμένου η προσπάθεια να είναι αποτελεσματική.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης
 έγινε επιμερισμός της ευθύνης που έχει ο κάθε φορέας στο χώρο αρμοδιότητάς του (Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, κ.λ.π.) σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, δεδομένου ότι στο νομό μας ο δείκτης βροχοπτώσεων είναι
υψηλός.

Επίσης, έγινε καταγραφή των πιο σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν από τις μεγάλες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης, οι Δήμοι πρέπει άμεσα να συγκαλέσουν τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα και να ενεργοποιήσουν τις τοπικές δυνάμεις στον τομέα αυτό. Επίσης να εντοπίσουν τα ευαίσθητα και προβληματικά σημεία και να δράσουν ανάλογα, για την αποτροπή φαινομένων που μπορεί να έχουν ως συνέπεια καταστροφές, προβλήματα στις ιδιοκτησίες αλλά και τη ζωή και ασφάλεια των κατοίκων της κάθε περιοχής.
Ο Νομάρχης επεσήμανε ότι όλοι οι φορείς έχουν χρέος να λειτουργήσουν στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων ανάλογα με τον τρόπο τον οποίο λειτούργησαν καί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τομέας στον οποίο διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά για το νομό μας.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι με τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων που έχει ο κάθε δημόσιος φορέας της αυτοδιοίκησης, οι υπηρεσίες, αλλά και αρχές του τόπου, με την συμβολή και συνδρομή καί των εθελοντικών οργανώσεων, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Να προλάβουμε καταστροφές, να μην έχουμε απώλειες στις περιουσίες, να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές» όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τέλος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία όλων προκειμένου το επίπεδο συντονισμού των προσπαθειών όλων να είναι υψηλό.


Στη συνεδρίαση του Σ.Ν.Ο. συμμετείχαν επίσης, ο Δήμαρχος Θιναλίων Σπ. Βάρελης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Λιανάκης, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Γ. Ρεπούλιας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ρίζος, ο Αν. Σχοινάς ως εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ο Σπ. Μέριανος ως εκπρόσωπος του ΝΑΣΚΕ, ο Αντιδήμαρχος Κερκυραίων Γ. Γαρδικιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Λευκιμμαίων Κ. Ζερβός, Μελιτειέων Οδ. Δελλής, Κασσωπαίων Γ. Βλάχος, Φαιάκων Γ. Δημουλάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχιλλείων Γ. Μάμαλος, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αν. Κατσαρός, ο πρόεδρος της νεοσύστατης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (παράρτημα Κέρκυρας) Φρ. Βαλσάμης, εκπρόσωπος της Κερκυραϊκής Λέσχης Μοτοσικλέτας Στ. Λέισος και της Λέσχης 4Χ4 Κέρκυρας Ανδρ. Κορίκης καθώς και διευθυντές και προϊσταμένοι όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας.