Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τι είπε στην τελευταία του ομιλία ως Γραμματέας της Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Ραγκούσης

«Η νίκη της 4ης Οκτωβρίου είναι μια νίκη ιστορική , είναι μια νίκη που έδειξε την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού να αλλάξει πορεία η χώρα.
Ήταν μια νίκη του Προέδρου μας. Ήταν μια νίκη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκαν από θέσεις ευθύνης και με την αξιοπιστία και συνέπεια τους έδωσαν ξανά έμπνευση στην παράταξη. Ήταν μια νίκη δική σας.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί σε ένα «τρίτο Οκτώβρη» της ελπίδας.
- Μετά τον 1ο Οκτώβρη, τον Οκτώβρη του 1981,
- Μετά τον 2ο Οκτώβρη τον Οκτώβρη 1993
- Ήρθε ο 3ος Οκτώβρης, ο Οκτώβρης του 2009, για να γυρίσει σελίδα η χώρα
Να αλλάξουμε πορεία, να κάνουμε μια νέα αρχή δημιουργίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας» είπε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στην 6η Σύνοδο, ευχαριστώντας όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την εμπιστοσύνη τους.

Ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τη νίκη των εθνικών εκλογών μια καθαρή νίκη των αξιών και των αρχών του Κινήματος, λέγοντας:
«Μιλήσαμε για καθαρό περιβάλλον. Και το τηρήσαμε. Κάναμε την πιο περιβαντολλογικά καθαρή εκστρατεία που έγινε ποτέ. Δεν κολλήσαμε ούτε μία αφίσα.
Μιλήσαμε για καθαρά λεφτά. Και κάναμε την ποιο διάφανη εκστρατεία που έγινε ποτέ. Χάρη στην ανταπόκριση εκατοντάδων χιλιάδων μελών και φίλων που με τις εισφορές τους πρόσφεραν στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να δώσει την μάχη στηριγμένο στις δυνάμεις του και μόνο.
Μιλήσαμε για καθαρές κουβέντες. Και οδηγήσαμε την πολιτική αντιπαράθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς σε διαδικασίες που δεν είχαν ξαναγίνει στην χώρα Και δικαιωθήκαμε.
Μα πάνω από όλα είπαμε ξεκάθαρες κουβέντες στον Ελληνικό λαό. Δεν τάξαμε «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Δεν κλείσαμε το μάτι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.
Δεν υποσχεθήκαμε διορισμούς ομηρίας. Δεν παίξαμε με την αγωνία του νέου να βρει δουλειά, με την αγωνία της κάθε οικογένειας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Είπαμε την γλώσσα της αλήθειας.

Είπαμε ότι μόνο ένα αυτόνομο πολιτικό σύστημα βάζει πρώτα τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Και θα το φτιάξουμε.
Είπαμε ότι μόνο μια διαφανής, ανοιχτή σε όλους κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την διαφθορά. Και θα το κάνουμε.
Είπαμε ότι μόνο η αξιοκρατία θα πάει μπροστά τη χώρα. Και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό.
Είπαμε, πάνω από όλα, ότι δεσμευόμαστε για μια δίκαιη διακυβέρνηση. Που θα μοιράζει τα βάρη, τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες όπως αναλογεί όπως αρμόζει στον καθένα .
Με αυτές τις αξίες απευθυνθήκαμε στον Ελληνικό λαό. Για αυτές μας εμπιστεύτηκε.
Και η εντολή μας είναι να τις κάνουμε πράξη».
Υπογράμμισε ότι έγιναν πράξη οι αλλαγές στο κόμμα και δημιουργήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες:
«Αλλάξαμε πρώτα εμείς για να δώσουμε αξιοπιστία σε αυτά που λέμε.
Για να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Γιατί ξεκινώντας, είπαμε «θα αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την χώρα».

Και το αλλάξαμε.

Με ριζοσπαστικές καινοτομίες που άλλαξαν μια για πάντα τον τρόπο της λειτουργίας των κομμάτων σε αυτή τη χώρα. Με την άμεση εκλογή του προέδρου μας, που τότε ξάφνιασε αλλά έκτοτε την ακολούθησαν τόσα κόμματα σε όλη την Ευρώπη, τα οποία μας αναγνωρίζουν ότι ανοίξαμε τον δρόμο.
Και τώρα, ακόμα και αυτοί που κάποτε μας λοιδορούσαν, σήμερα ακολουθούν.
Και χαιρόμαστε γι΄ αυτό, γιατί είναι καλό για την δημοκρατία καλό για τον τόπο.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες καινοτομίες. Με την συμμετοχή των μεταναστών.
Εμείς ήμασταν που δώσαμε ισότητα δικαιώματα συμμετοχής στο κόμμα μας σε όλους τους νόμιμους μετανάστες. Γιατί τους νιώθουμε και είναι συμπολίτες μας.
Και έχουμε σήμερα εδώ σε αυτό το Ε. Σ μέλη που δεν είναι Έλληνες πολίτες.
Το ίδιο κάναμε και σε πολλά άλλα μέτωπα. Στα θέματα διαφάνειας, στην παρουσία μας στο διαδίκτυο, στην αποκέντρωση του κινήματος, στην επιμόρφωση των στελεχών και σε τόσα άλλα που εσείς όλοι κάνατε πράξη με τις δικές σας ιδέες τη δικιά σας συμμετοχή».
Προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της νέας περιόδου, η οποία είναι γεμάτη νέες προκλήσεις και ανάγκες:
«Ξεκινάει μια νέα περίοδος δημιουργίας, με νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες και πάνω από όλα με την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ:
- Μένοντας ενωμένοι και αλληλέγγυοι, με τη συντροφικότητα που καταστήσαμε αυτά τα χρόνια.
- Μένοντας δίπλα στην κοινωνία, στις πραγματικές ανάγκες. Εκφράζοντας τις ελπίδες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού.
- Παράγοντας πολιτική με καινοτόμο πνεύμα, σε προοδευτική κατεύθυνση, πάντα με διαβούλευση και έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο.
- Μένοντας πιστοί στις αρχές μας για μια δίκαιη κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης που σέβεται το περιβάλλον, προασπίζεται τις ελευθερίες του ατόμου και διευρύνει τις δυνατότητες του - αυτό είναι για εμάς Σοσιαλισμός σήμερα.
- Βάζοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα μας.
- Αυτό θα κάνει η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Γι' αυτό είμαστε όλοι μας, όλοι μας μαζί και ο καθένας χωριστά, εγγυητές».

Τέλος, απευθυνόμενος στα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τελευταία φορά από την θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε:

«Ήταν για μένα πραγματικά μια εξαιρετική τιμή το να είμαι Γραμματέας σας.
Το ότι είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί σας.
Να πορευτούμε μαζί από το συνέδριο του 2008 έως σήμερα. Μέσα από δυσκολίες και φουρτούνες. Πάντα με συντροφικότητα. Πάντα με ειλικρίνεια. Πάντα με αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας για την απόφασή σας να μου αναθέσετε τα καθήκοντα του Γραμματέα.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πρωτίστως, ως άνθρωπος, στον Πρόεδρό μας, Γ. Παπανδρέου, για την επιλογή του να με προτείνει για το μεγάλο αυτό καθήκον.
Νιώθω την ανάγκη να πω αυτό το μεγάλο ευχαριστώ γιατί έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω μαζί σας μεγάλες, ιστορικές στιγμές.
Μεγάλες ιστορικές στιγμές που για μένα είναι συνυφασμένες όχι μόνο με τη μεγάλη νίκη, αλλά και με τις μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να υπερνικήσουμε αντίθετα με όλες τις προβλέψεις για να φτάσουμε μέχρι εδώ».