Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το ΚΚΕ για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Ολέθριες οι επιπτώσεις από την προτιθέμενη δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Βόρεια Κέρκυρα

Οι κάτοικοι της Βόρειας Κέρκυρας αλλά και των Διαποντείων Νησιών είναι ανάστατοι από τις προθέσεις δημιουργίας θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Βόρεια Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νησιών, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τεράστια υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής. Έτσι χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυρόδεμα θα ριχτούν στη θάλασσα για τις βάσεις των ανεμογεννητριών και θα αλλοιώσουν ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον, αφού ο βυθός της έχει σπάνιο είδος φυκιού που ευνοεί και θρέφει την αναπαραγωγή των ψαριών. Οι ανεμογεννήτριες θα διώξουν όλα τα ιχθυοαποθέματα, ενώ θα σκοτώσουν τον όποιο γόνο υπάρχει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, θα δημιουργήσουν κίνδυνους για τη δημόσια υγεία αφού παράγουν υψηλής τάσης ρεύμα και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και θα συμβάλλουν στην οπτική και ηχητική ρύπανση.
Η δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου σε αυτήν την περιοχή θα σημάνει και την οικονομική καταστροφή των κατοίκων, αφού οι χιλιάδες τουρίστες που έχουν τουριστικό προορισμό τις περιοχές του Ν. Κέρκυρας όπως του Αρίλα, Αυλιωτών, Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Καβαδάδων, Περουλάδων, Σιδαρίου, Διαπόντιων Νήσων θα εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ επίσης θα κτυπηθεί και η παράκτια αλιεία της περιοχής.
Δικαιολογημένα οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής καθώς βλέπουν τη περιοχή τους να αλλάζει οριστικά φυσιογνωμία και από τουριστική να μετατρέπεται σε βιομηχανική και μάλιστα με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάτω από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής το Δημοτικό Συμβούλιο Εσπερείων αναγκάστηκε ομόφωνα να ανακαλέσει την προηγούμενη θετική του γνωμάτευση για την δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για να σταματήσουν άμεσα οι δράσεις που σκοπό έχουν τη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νησιών ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά και οικονομικά;

Οι βουλευτές: Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος