Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίζεται η κακή κατάσταση στα σχολεία λόγω των κενών- Διαβάστε τι λέει η Ε.Λ.Μ.Ε Επαρχίας ΘΗΡΑΣ

Έχει ήδη διανυθεί ένας και πλέον μήνας της νέας σχολικής χρονιάς και παρά τις υποσχέσεις ότι όλοι οι καθηγητές θα είναι έγκαιρα στα σχολεία (της προηγούμενης κυβέρνησης) ή ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα (της νέας κυβέρνησης) τίποτα δεν διορθώθηκε.

Αντιθέτως, μετά και τις τελευταίες αποσπάσεις η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Αποσπάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρά πέντε των εκλογών, σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την κάθε είδους αυθαιρεσία δίνοντας τη δυνατότητα στους διαχειριστές του όλου συστήματος να δομούν πελατειακές σχέσεις και να εφαρμόζουν κυνικότατα την ημετεροκρατία. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις Κυκλάδες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πλυντήριο αποσπάσεων και ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί τοποθετούνται εικονικά σε μικρονήσια ώστε να λαμβάνουν πολύ περισσότερα μόρια δυσμενών συνθηκών από όσα πραγματικά δίνει η περιοχή που υπηρετούν. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την κατάργηση της μοριοδότησης με μόρια οργανικής θέσης των αποσπάσεων «για τις ανάγκες της υπηρεσίας». Γιατί η κατάσταση αυτή διαβρώνει συνολικά το σχολείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία της περιοχής μας (Σαντορίνη, Θηρασιά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη) τα κενά για καθηγητές (όλων σχεδόν των ειδικοτήτων) φτάνουν τα 45, ενώ 121 καθηγητές είναι τοποθετημένοι στα σχολεία αλλά έχουν αποσπαστεί. Υπάρχουν σχολεία που λόγω και των τελευταίων αποσπάσεων δεν προσφέρουν στους μαθητές μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.

Η κατάσταση δε στην τεχνική εκπαίδευση είναι τραγική. Λόγω και της καθυστέρησης της έκδοσης αποτελεσμάτων από το ασεπ για τις τεχνικές ειδικότητες οι τεράστιες ελλείψεις στα ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ έχουν σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου ορισμένες ειδικότητες.

Τα κενά στα σχολεία μας είναι πάρα πολλά, και την ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας.
Καταγγέλλουμε τη σημερινή κατάσταση και απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία.