Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ιονίων Νήσων Παναγιώτη Σκληρού


Η συνέντευξη του Π. Σκληρού, δόθηκε στις 22 Αυγούστου. Δημοσιεύουμε σήμερα το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα από αυτή.

ΕΡ.:Ένα σχόλιο για τη γενικότερη πολιτική συγκυρία.
ΑΠ: Πιστεύω ότι η στόχευση της ΝΔ αυτή τη στογμή να εξελιχθούν τα πράγματα από μηδενική βάση είναι φρούδες ελπίδες. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να κάνει καμία ρελάνς. Είναι προκαθορισμένο από την κοινωνία και την πορεία της ίδιας της κυβέρνησης, για να χάσει με το μικρότερο δυνατό ποσοστό. Το ζητούμενο είναι ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ, η δήλωση που έκανε ο Γιαννης Ραγκούσης, ότι ο Πρωθυπουργός, «είναι ο πρωθυπουργός του απρόοπτου», περιμένει κάτι για να ανακάμψει, δεν του βγαίνει τίποτε, δεν υπάρχει περίπτωση καμία. Το χειρότερο είναι όχι αν θα χάσει η ΝΔ και θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν διοικείται το κράτος.
Εγώ σαν επαγγελματίας, το ψάχνω το κράτος. Δεν υπάρχει. Το ψάχνουμε παντού όλοι. Γιατί θέλουμε να λειτουργεί και για να είναι και ευνομούμενη η πολιτεία μας.
Το καλύτερο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να μην κερδίζει πολιτικό χρόνο αλλά να προσφύγει σε εκλογές για να σώσει και τον εαυτό της, με την έννοια της συντριβής, διότι όσο καθυστερεί, τόσο η συντριβή θα είναι μεγαλύτερη.

ΕΡ.: Ως προς τα Ιόνια Νησιά, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση;
ΑΠ.:
Κοιτάξτε, οι εκλογές για την ευρωβουλή έδειξαν ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία καλή πορεία και ενώ είναι χαλαρή η ψήφος, παρ’ όλα αυτά όπως είδατε, τα ΙΝ είναι πράσινα. Οι αποκλίσεις κυρίως σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και λιγότερο ίσως στη Λευκάδα, έδειξαν ότι και σε χαλαρή ψήφο, το ΠΑΣΟΚ έκανε ανατροπές και είναι πρώτο.
Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την ίδια και καλύτερη εκλογή στις εθνικές εκλογές γιατί έχουμε και συγκεκριμένους υποψήφιους με τις προσωπικές τους επιρροές στο εκλογικό σώμα και ως εκ τούτου θα έχουμε τις τρεις μονεδρικές και τις δύο έδρες στην Κέρκυρα.

ΕΡ: Και τις δύο έδρες στην Κέρκυρα;
ΑΠ.: Ναι, ναι. Και τις δύο έδρες στην Κέρκυρα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας ο εκλογικός. Όπως ήταν παλιά.

ΕΡ.:Εχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική περίοδο και βρισκόμαστε στη μέση μίας παγκόσμιας οικονοπμικής κρίσης. Πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, στην Λευκάδα και πόσο μας επηρρεάζει αυτό συμβαίνει παγκόσμια, εδώ, στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών;
ΑΠ.:
Επειδή είμαι δίκαιος, θα ξεκινήσω από τη ρήση του πρώην υπουργού τουριστικής ανάπτυξης, του Α. Σπηλιοτώπουλου, που είπε όταν ξεκινούσε η κρίση ότι για τους ευρωπαίους είναι ανα΄γκη,. Πράγματι διαπιστώνουμε ότι είναι ανάγκη για τους ευρωπαίους και είναι μόδα και ανάγκη για τους Ελληνες.
Στη Λευκάδα όπως διαπιστώνετε και ο ίδιος, δεν χωράμε. Δεν χωράνε οι υποδομές μας σε δρόμους, σε ηλεκτρική ενέργεια, σε νερό, σε αποχετεύσεις. Δεν χωράμε. Πλην όμως είναι όλοι καλοδεχούμενοι γιατί τους έχουμε ανάγκη. Δε νιώσαμε εφέτος κρίση, όσο κι αν λέγεται ότι υπάρχει μικρότερη κατανάλωση του τουρίστα ή του επισκέπτη. Νομίζω ότι το ταμείο θα είναι θετικό, σε διψήφιο αριθμό, σε ότι αφορά την προσέλευση και νομίζω ότι θα είναι θετικό και σε ό,τι αφορά το οικονομικό αποτέλεσμα. Η Λευκάδα ήταν εκλογή του νησιού χωρίς έξοδα και με την αίσθηση της ελευθερίας: ότι ώρα θέλω μπαίνω, ότι ώρα θέλω βγαίνω. Εκανε πολύ καλύ προβολή στη Βορεια Ελλάδα σε όλους τους σταθμούς της Εγνατίας, όπως έκανε και η Κέρκυρα. Πλην όμως άλλη επιλογή είναι για τη Λευκάδα, είναι η Λευκάδα- το άγνωστο, δεν έχω ξαναπάει. Εχει τις 2 καλύτερες αμμουδιές στην πρώτη πεντάδα στην Ελλάδα, Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί και Κάθισμα και είναι και το οικονομικό που είπαμε προηγουμένως.
Οπωσδήποτε από την Εγνατία ευνοήθηκε και η Κέρκυρα, αλλά με την έννοια του πάω πολύ εύκολα στο όνειρο μου. Γιατί η Κέρκυρα είναι ένα όνειρο τουριστικό για κάθε έλληνα πιστεύω, αλλά επειδή είναι πασίγνωστη και για κάθε ευρωπαίο. Και η Κέρκυρα έκανε τη διαφορά και κάλυψε κάποια κενά από προβλήματα του τουρισμού του εξωτερικού, με έλληνες μέσω της Εγνατίας.
Θα παρακαλούσα όσους το διαβάσουν και έχουν αρμοδιότητα να επενδύσουν και σε αυτό: Εγώ σα ξενοδόχος και επειδή εργάζομαι στην επιχείρησή μου, δεν διευθύνω μόνο την επιχείρησή μου, πέρα από τους επισκέπτες που έχω από Ρουμανία, Βελιγράδι και Σόφια θέλω να τονίσω ότι αυτοί ήρθαν και μόνοι τυος μέσω της Εγνατίας. Δηλ. υπήρξαν e-mail και τηλέφωνα από τους συγκεκριμένους αυτούς τόπους που έλεγαν «μάθαμε ότι άνοιξε ένας καινούριος δρόμος». Αυτό είναι εκμεταλλεύσιμο από εμάς, Να καλύψουμε κενά και να διαχειριστούμε και μόνοι μας, χωρίς ενδιάμεσους τουρ οπερέϊτορς, την κίνηση προς τα νησιά μας.

ΕΡ.: Είπατε ότι θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το ταχύτερο εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ της ΠΙΝ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον εκλογικό στόχο που θέσατε;
Απ.: Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει στην Κέρκυρα και θα μιλήσω ανοιχτά. Εγώ δεν πολιτεύομαι στην Κέρκυρα. Και δεν έχω κόστος ούτε και να βλάψω κανένα. Εχω ακούσει ότι η έδρα του ΚΚΕ βγήκε και με κάποια βοήθεια, κάποιων του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί λοιπόν θέλουν να ξανάρθουν για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία και των εδρώ ν της αυτοδυναμίας στην ελληνική βουλή. Δεύτερον υπάρχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Κέρκυρα και υπάρχει και μία δυνατή οργάνωσησε πολλά επίπεδα. Από τους πρωτεργάτες του Κινήματος που είναι οι Γραμματείς του Κινήματος, το είπα και στον Παπανδρέου και στον Ραγκούση, ότι εκεί πρέπει να στηριχθεί η οργάνωση, τους ήρως Γραμματείς των Τ. Ο.
Είμαι δε αυτός που είπε στον Παπανδρέου σε σύσκεψη που έγινε με τον Παπανδρέου, πριν από τις ευρωεκλογές, ότι γνωρίζω Γραμματέα από την ΤΟ της Κέρκυρας που θέλει να νοικιάσει τροχόσπιτο- και ξέρει για ποιον τα λέω τώρα- για να εγκαταστήσει εκεί το γραφείο της ΤΟ γιατί δεν μπορεί να περιφέρεται με μία σφραγίδα στην τσέπη και με μία εγκύκλιο στην τσέπη, από καφενείο σε καφενείο και από κουζίνα σε κουζίνα. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις και να χρηματοδοτήσει τις τοπικές του οργανώσεις, γιατί δεν τις θέλει μόνο προεκλογικά τις οργανώσεις, σας το λέω εγώ που είμαι παλιός κι έχω δει το έργο, έχω κάνει 33 εκλογικές διαδικασίες στη ζωή μου κι όλες με το ΠΑΣΟΚ, και μπορώ να πω ότι όχι μόνο χρειάζονται οι τοπικές οργανώσεις στο να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία με εκλογικούς αντιπροσώπους, με παρουσία, με διακίνηση υλικού, αλλά να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα προέλθει από αυτές τις εκλογές. Το στήριγμα κάθε κυβέρνησης είναι η οργάνωση του κόμματός της. Αν αυτά δεν τα κατανοούν πιστεύω θα έχουμε περιπέτειες. Πιστεύω όμως ότι ακούνε στο ΠΑΣΟΚ κι όπως έχω ξαναπεί, πνέει ένας διαφορετικός αέρας που για μένα που είμαι παλιός, είναι πολύ αισιόδοξος και τον αισθά νομαι. Αυτή η καλή δομή στην οργάνωση της Κέρκυρας υπάρχει στην Κέρκυρα, λειτούργησε και τώρα στις ευρωεκλογές και μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη κάθε μέρα που περνάει.

ΕΡ.: Θα πάμε σε εθνικές εκλογές. Αναρρωτιούνται με ποιες διαδικασίες, με ποιους υποψήφιους. Υπάρχουν κάποιες οδηγίες από την Ιπποκράτους;
ΑΠ.:
Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε. Και πρέπει να ξέρετε ότι αν εσείς στην Κέρκυρα που έχει τρεις έδρες, συμμερίζεστε το πρόβηλμα της σύνθεσης ενός ψηφοδελτίου, σκεφτείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες τρεις μονοεδρικές, που είτε έχουμε έναν υποψήφιο- έναν βουλευτή- είτε, στην Λευκάδα, στην Κεφαλονιά-δεν έχουμε καν βουλευτή. Σκεφτείτε ότι στη Λευκάδα και στην Κεφαλονιά, κάναμε εκλογές για το ευρωκοινοβύλιο χωρίς υποψηφίους, χωρίς βουλευτή. Εμείς ζητήσαμε νωρίς, να γίνει τουλάχιστον για τις μονοεδρικές και τις διεδρικές περιφέρειες οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων πολύ πιο νωρίς. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αυτό. Είναι η φιλοσοφία του κόμματος, είναι ο σχεδιασμός, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο, δεν υπάρχει τίποτα. Εγώ πιστεύω πάντως, ότι αν υλοποιηθεί η γενικότερη φιλοσοφία και το γενικότερο πνεύμα που αποπνέει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος, με την υλοποίηση της εκφρασης του Παπανδρέου «δεν χρωστάω τίποτα και σε κανέναν» και «δε θα πάω σε με παλαιά βαρίδια να κάνω κυβέρνηση και εκλογές» αυτό σημαίνει ότι θα πάει σε ανανεωμένα ψηφοδέλτια σε όλα τα επίπεδα. Και εγώ που είμαι παλιός και δε θα έπρεπε να το λέω, σας λέω ότι έτσι πρέπει να πάει και να υλοποιείται μέχρι την τελευταία περιφέρεια η φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ, ότι κάτι καινούριο σηματοδοτεί ένα παλιό κόμμα. Διότι αν ένα παλιό κόμμα σηματοοδτήσει παλιά και αναμασημένα πράγματα δε θα είναι ποτέ ένα νέο κόμμα.

ΕΡ.: Συνηθίζεται να συνδέονται οι εθνικές εκλογές και με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στα πλαίσια αυτά, πώς σκεφτόσαστε να χρησιμοποιήσετε τον πολιτικό χρόνο; Θα λέγατε το ίδιο πράγμα και για τους ενδιαφερόμενους στο χώρο της αυτοδιοίκησης;
ΑΠ.:Δεν με τρομάζει η ερώτηση, γιατί έχω ξεκαθαρισμένα μέσα μου από εμπειρία, τι πρέπει να γίνει. Το έχω γράψει και το έχω πει και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ. Εάν το εφαρμόσουν δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα και σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό. Είναι πολύ εύκολο να αναθέσουν σε ένα κεντρικό στέλεχος με εκτόπισμα και σεβασμό, να εντοπίσει τους διακριτούς ρόλους σε κάθε νομό. Με αυτό τον τρόπο δε θα έχουμε καμία τριβή. Το λέω από εμπειρία, διότι περάσαμε και στη Λευκάδα τέτοιους είδους τριβές και μηδενσιμό προσωπικοτήτων, συντροφικότητας και ανακάμψαμε ότι με διακριτούς ρόλους, δεν εποφθαλμιά κανένας το ρόλο του άλλου. Εγώ πιστεύω και στην Κέρκυρα και παντού μπορεί να γίνει αυτό, αλλά και παντού, ακριβώς επειδή τώρα πια δε θα μιλήσουμε μόνο για υποψήφιους βουλευτές, λίγο ως πολύ, ο καθένας θα έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος νομάρχης ή υποψήφιος δήμαρχος στον κεντρικό ή τους περιφερειακούς δήμους. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο, και θα σας πω από την εμπειρία μου ότι δε θα έχουμε υποψήφιους. Παρότι φαίνονται πολλοί σε πληθώρα οι ενδιαφερόμενοι, όταν θα πάμε και θα στοιχηθούμε σε διακριτούς ρόλους, θα δείτε ότι τότε δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα και ίσως και να μην υπάρχουν κιόλας. Ισως θα χρειαστούμε κι άλλους ενδιαφερόμενους. Όταν λχ θα πούμε «πόσοι πάνε για νομάρχες;». Όταν θα πούνε ότι θα ξεκινήσουμε, πιθανόν να μείνει ένας. Αντε να είναι δύο. Και μετά όλα γίνονται. Γίνεται μία συμφωνία για το τι κάνει ο ένας και το τι κάνει ο άλλος. Αυτά με καθαρότητα και με εντιμότητα.

ΕΡ.: Ας διευκρινήσουμε περισσότερο τους διακριτούς ρόλους. Από τη μία υπάρχουν οι εθνικές εκλογές και από την άλλη οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σίγουα υπάρχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού πολλών, ακόμα κι αν συζητάνε για υποψήφιους βουλευτές. Κι ακόμα, το γεγονός ότι πολλοί μπορούν να μιλήσουν και για μία νέου τύπου εσωστρέφειας, που την έζησε το ΠΑΣΟΚ και το 04 και το 05, ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους, αλλά και μία νέα πραγματικότητα που έχει διαμφορφωθεί που λέει ότι υπάρχει και πρόβλημα με την πολιτική που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και τι παρήγαγε αυτή η πολιτική και τι αποτελέσματα είχε- αναφέρομαι ειδικότερα στην Κέρκυρα- σε επίπεδο νομαρχίας και δήμου. Πώς θα πάμε σε επιλογή βουλευτών, με ποια διαδικασία και πώς από αυτή τη διαδικασία θα πρκύψουν οι διακριτοί ρόλοι, βουλευτής, νομάρχης, δήμαρχος; Πώς θα προκύψουν οι υποψήφιοι; Πώς θα γίνει η ανανέωση των ψηφοδελτίων και πώς θα πάτε στις καινούριες πολιτικές με ένα παλιό κόμμα, αλλά που χρειάζεται να υιοθετήσει και ανανέωση προσώπων και πολιτών;

ΑΠ.: Είπα και προηγουμένως ότι η φιλοσοφία που απονέει σήμερα από την ηγετική ομάδα και τον Πρόεδρο, είναι ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Αποπνέει αυτή η εντύπωση όταν επισκέπτεται ο καθένας τα καινούρα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.Ολες οι κιήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι σε μία νέα φιλοσοφία, σε μία νέα βάση. Λέω λοιπόν ότι τα αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, και όλοι οι ενδαφερόμεοι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια μας, θα ήταν καλό, ευχή εκφράζω, να ξεκαθαρίσουν τους ρόλους που θέλουν να παίξουν στην επόμενη τετραετία, με το σεβασμό των διακριτών ρόλων ο ένας προς τον άλλο. Διευκρινίζω ότι παρότι δεν υπάρχει ούτε καν εγκύκλιος για την επιλογή υπψηφίων βουλευτών, πόσο μάλλον για την επιλογή των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων, εντούτοις ξαναείπα ότι σε όλα τα επίπεδα, όταν θα βγούν οι κύκλοι και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την ρκίση των υποψηφιότήτητων, πιστεύω ότι με την ευθύτητα, εντιμότητα και καθαρότητα των λόγων και προθέσεων, μπορούμε, με την εφαρμογή των διακριτών μας, που αυτό σημαίνει σεβασμό στην επιλογή του διπλανού μας. Δηλαδή, ο ένας θα λέει, εγώ θέλω να πάω για βουλευτής. Θα τελειώνει αυτή η διαδικασία. Πιστεύω ότι δε θα έχουμε καν εσωστρέφεια. Σας τα λέω από εμπειρία. Εμείς τα ζήσαμε στη Λευκάδα. Το ξέρω ότι δεν τα ζήσατε εσείς, λειτουργούσατε πάντοτε διαφορετικά στην Κέρκυρα. Αυτά έρχονται μετά από μεγάλες συγκορύσεις, μετά έρχεται μία γαλήνια θάλασσα. Αυτή προτείνω σα διαδιασία. Την έχω προτείνει και πάνω, τη λέω και όπου βρεθώ, μπορώ να την διαχειριστώ, αλλά δεν έχω εντολή για κάτι τέτοιο και δεν ξέρω αν θα την έχω. Αλλά εκεί που είναι ο ρόλος μου, να συμβάλω στην ενότητα του κινήματος και την επιλογή των καλυτέρων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, θα δουλέψω. Εγώ έχω ανεβάσει και πολύ ψηλά τον πήχυ. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χαρίζουμε κανένα και πουθενά. Η Κέρκυρα ήταν πάντοτε ένα φωτεινό παράδειγμα στην ελλάδα που παρήγαγε πολύ φωτεινούς άνδρες και στελέχη και θα πρέπει να εξακολουθήσει να το κάνει. Η δημοκρατική πλειοψηφία είναι δεδομένη στην Κέρκυρα. Ποσοστά πάνω από 50% ή γύρω στο 50%. Δεν μπορεί το κυρίαρχο δημοκρατικό κόμμα που θα είναι και αυτοδύναμη κυβέρνηση να μην εκλέγει 2 βουλευτές. Ολοι πρέπει να έχουμε στόχο τους δύο βουλευτές στην Κέρκυρα, γιατί έτσι μόνο μπρούμε να πετύχουμε.