Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές στην Αττική

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΠΕΧΩΔΕ
Θέμα: Καταστροφικές πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την Παρασκευή το βράδυ (21/8/09) η Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, συνολικά το Λεκανοπέδιο αλλά και άλλες περιοχές στη συνέχεια, όπως η Κάρυστος, η Βοιωτία, η Ζάκυνθος κ.ά. παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι εργαζόμενοι, ο λαός του Λεκανοπεδίου καθώς και άλλων περιοχών της χώρας ζουν με τραγικό τρόπο τις συνέ­πειες της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε., που θέλει τη γη εμπόρευμα, τα δάση στην υπηρεσία της οικονομίας της αγοράς. Μια πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, ώστε να κερδοσκοπήσουν τα διάφορα συμφέροντα από τη γη και το δασικό πλούτο. Υπήρξε σχέδιο, όπως το αποδεικνύουν σειρά γεγονότων και καταγγελιών, αλλά και οι πολλές εστίες που αποσκοπούσαν στον αντιπερισπασμό και τη διασπορά των πυρο­σβε­στι­κών δυνάμεων.
Η κυβέρνηση όμως έχει τεράστιες ευθύνες, ιδιαίτερα μετά την πείρα που έχει αποκτηθεί από τις μεγάλες καταστροφές του 2007:
o Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.
o Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.
o Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.
o Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.
Το σχέδιο «Ξενοκράτης» της κυβέρνησης αποδείχθηκε ανεπαρκές και δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια εξειδικευμένη στοχευμένη παρέμβαση σε κάθε περιοχή.
Ενδεικτικά της εμπρηστικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, είναι μια σειρά νομοθετήματα και πράξεις που παραδίδουν βορά στους επιχειρηματίες, στα μεγάλα συμφέροντα, στους διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δημόσια γη, κατακερματί­ζουν και αποχαρα­κτη­ρί­ζουν τα δάση, τσιμεντοποιούν και αξιοποιούν για επιχειρηματικές δραστηριότητες καμένες εκτάσεις.

Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:
- Τη 15ετία 1991-2005, εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1.
- Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να υλοποιήσουν μια από τις βασικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος για τη σύνταξη Εθνικού Δασολογίου ώστε να προστατέψουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε τον αποχαρακτηρισμό 25 εκατομ­μυρίων στρεμμάτων δάσους, βαφτίζοντάς τα “χορτολίβαδα”. Στη συνέχεια ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 επί ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο προώθησε τον αποχαρακτηρισμό 45 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους.
- Το 2001 γίνεται η δασοκτόνα αντισυνταγματική αναθεώρηση και ο εκτελεστικός της νόμος 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει για τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και απόπειρα για νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που προετοίμασε η ΝΔ.
- Ταυτόχρονα εγκαταλείφθηκε κάθε έννοια πρόληψης των πυρκαγιών και καταργήθηκαν τα Σώματα δασοπυρόσβεσης, επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Το ΠΑΣΟΚ μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης, όπου κάηκαν 90.000 στρέμματα δάσους, δημοσιεύει την απόφαση του τότε περιφερειάρχη Π. Χαμακιώτη (ΦΕΚ 7/18-1-1999, τεύχος 4ο), με την οποία εξαιρούνται και αποχαρακτηρίζονται 7.140 στρέμματα δάσους από την αναδάσωση.
- Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 3.500 έως 4.000 δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. οχήματα με άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του ’70).
- Η δασοκτόνα πολιτική σήμερα συνεχίζεται με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε η «Κτηματολόγιο ΑΕ», η οποία οδηγεί στον αποχαρα­κτη­ρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χάρισε δασικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, εντός σχεδίων πόλης, που είχαν στο μεταξύ τσιμεντοποιηθεί, στους ίδιους τους καταπατητές.
- Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις εφαρμόζουν την εξαίρεση από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων μεταβάλλοντάς τες σε φιλέτα οικοπεδοποίησης. Αυτό έγινε το 1995, το 1998 και το 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και το 2007, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, με έκταση 62,5 στρεμμάτων, που παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 3139/2003 στο καζίνο για τις επεκτάσεις του.
- Η ΝΔ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ραφήνας, όπου κάηκαν 10.000 στρέμματα δάσους, εξαίρεσε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων με τις αποφάσεις 2781 και 2782, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ τεύχος 4ο, αρ. Φ. 942/2-9-2005).

Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα νομοθετήματα που αποδεικνύουν την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή, που απορρίπτει την έγκαιρη διάθεση μέσων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία κατάσβεσης, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι πυρκαγιές θα υπάρξουν.
Χρήματα υπάρχουν, όμως σε κανένα κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Εκτός από τα τεράστια κονδύλια που ποικι­λό­μορφα χρηματοδοτείται το κεφάλαιο, θα αρκούσαν και θα περίσσευαν για να καλυ­φθούν τα κενά με τα χρήματα που δαπανώνται για τη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο θέσεων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:
o Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
o Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
o Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο – επιχειρησιακά κέντρα.
o Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.
o Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας, συμβολή της πυρο­σβεστικής υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
o Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων– θαλασσίων οδών μαζικής διαφυγής.
o Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
o Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.
o Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
o Ενίσχυση του δυναμικού και της υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.
o Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση.
o Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Άμεσα επιβάλλεται να παρθούν μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων. Συγκεκριμένα:
α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
β. Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
γ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
δ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
ε. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.
στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων που έχουν ανάγκη στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
ζ. Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή σχεδίου προστασίας των δασών, πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώ­πισης των πυρκαγιών, ενίσχυσης των δασαρχείων και της πυροσβεστικής, στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων λαϊκών οικογενειών, της αγροτιάς, των κτηνοτρόφων.

Οι βουλευτές

Αλέκα Παπαρήγα
Κώστας Αλυσανδράκης
Νίκος Γκατζής
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Ζιώγας
Κώστας Καζάκος
Σοφία Καλαντίδου
Λιάνα Κανέλλη
Αχιλλέας Κανταρτζής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Λίλα Καφαντάρη
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Μαυρίκος
Εύα Μελά
Νίκος Μωραΐτης
Βέρα Νικολαΐδου
Γιάννης Πρωτούλης
Σταύρος Σκοπελίτης
Αντώνης Σκυλλάκος
Σπύρος Χαλβατζής
Μπάμπης Χαραλάμπους