Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Επιστολή Στ. Πουλημένου στον Γ. Κατσαρό για τη ματαίωση της συναυλίας

ΠΡΟΣ:
κ. Γιώργο Κατσαρό
Πρόεδρο Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων

Αγαπητέ κ. Κατσαρέ,

Με κατάπληξη πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί από στενούς μου συνεργάτες ότι αποφασίσατε μονομερώς τη ματαίωση της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τετάρτη 29/7/2009 συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνσή σας, μιας συναυλίας που - με δική σας εισήγηση - εντάξαμε με μεγάλη χαρά στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, της κορυφαίας σειράς ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο νησί μας κάθε καλοκαίρι.

Επιθυμώ να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την απόφαση ματαίωσης της συναυλίας, απόφαση που πλήττει τη σοβαρότητα με την οποία επιθυμούμε να αντιμετωπίζουμε την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Μια προσπάθεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αδιαπραγμάτευτη πορεία που έχουμε χαράξει, με στόχο την ανάδειξη της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού με χαρα-κτηριστικά υψηλής ποιότητας και τοπικής ταυτότητας, μέρος της οποίας αναμφίβολα αποτελεί το έργο σας και εσείς προσωπικά.

Επιπλέον η απόφαση αυτή, που όπως πληροφορούμαι αφήσατε να εννοηθεί ότι οφείλεται σε δήθεν ελλειπή προετοιμασία και προβολή της συναυλίας από την πλευρά των διοργανωτών, αδικεί το «Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας», τη Νομαρχία Κέρκυρας και όλους εκείνους που μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Επιθυμώ στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι από τη δική μας πλευρά έχουμε μεριμνήσει, τόσο για την κάλυψη των δαπανών που είχαμε συμφωνήσει όσο και για τις οργανωτικές λεπτομέρειες και την προβολή της εκδήλωσης και ειδικότερα:


Με την από 8/7/2009 απόφασή μας έχει εγκριθεί η κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς της ορχήστρας (80 ατόμων) από την Αθήνα στην Κέρκυρα (με επιστροφή) καθώς και η κάλυψη της δαπάνης φωτισμού και ηχητικής υποστήριξης της συναυλίας, συνολικού προϋπολογισμού 11.640 €. Σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό προέρχεται αποκλειστικά από πιστώσεις της Νομαρχίας, καθώς στην παρούσα φάση το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα έξοδα μιας συναυλίας η οποία – με δική σας απαίτηση – θα είχε ελεύθερη είσοδο.

Με δική μας προσωπική παρέμβαση μετακινήθηκαν οι ημερομηνίες δύο άλλων ήδη προγραμματισμένων εκδηλώσεων, προκειμένου να ελευθερωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία που εξυπηρετούσε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Το προσωπικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας έχει μεριμνήσει για την εξέδρα, τα καθίσματα και την υποστήριξη με επιπλέον άτομα ως ταξιθέτες για το βράδυ της συναυλίας. Επίσης υπήρξε συνεννόηση για την ενοικίαση μικρού φορτηγού για τη μεταφορά των συστημάτων ήχου και φωτισμού μέσα στο χώρο του Π. Φρουρίου. Η μόνη πραγματική δυσκολία, η επέκταση κατά 2 μέτρα της υφιστάμενης εξέδρας (εμβαδού 130 τ.μ.), είναι ζήτημα καθαρά τεχνικό που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μετά από συνεννόηση.

Η συναυλία έχει καταχωρηθεί στο επίσημο βιβλιαράκι–πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο κυκλοφόρησε σε 30.000 αντίτυπα από τις αρχές Ιουνίου σε ολόκληρο το Νομό, τα μεγάλα ξενοδοχεία, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, σε δημόσιους χώρους (υπηρεσίες, τράπεζες), καφετέριες, μπαρ κλπ.

Η συναυλία αναγράφεται στα banner που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στην Κέρκυρα και φυσικά περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κέρκυρας (www.corfufestival.gr) η οποία έχει υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά και στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας.

Η συναυλία διαφημίστηκε επιπλέον σε 15 πόλεις της Β. Ελλάδας καθώς περιλαμβάνεται στο φυλλάδιο που μοιράστηκε (70.000 φυλλάδια) κατά τη διάρκεια καμπάνιας – road show με συνεντεύξεις τύπου – που πραγματοποίησε η Νομαρχία Κέρκυρας κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας.

Έχει ήδη εκδοθεί και αναδημοσιευτεί σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) δελτίο τύπου για τη συναυλία, με φωτογραφία της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και φυσικά με ειδική μνεία στο δικό σας όνομα, δεδομένης της ιδιαίτερης αδυναμίας που σας έχει το Κερκυραϊκό κοινό.

Ειδική μνεία στη συναυλία έγινε κατ’ επανάληψη τόσο από εμένα όσο και από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Βασιλειάδη και τους συνεργάτες μας στις συχνότατες αναφορές μας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε πολλές συνεντεύξεις τύπου και σε άλλες εκδηλώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε τηλεοπτικό σποτ από το Corfu Channel ως χορηγού επικοινωνίας για τη συναυλία, ενώ από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 700 αφίσες σε διάφορα σημεία (ταμπλό Δήμου, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) και είχε οργανωθεί συνεργείο για νέα αφισοκόλληση σήμερα Δευτέρα, προπαραμονή της συναυλίας.

Τέλος, είχε προγραμματιστεί για αύριο η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της τρέχουσας εβδομάδας, συνέντευξη στην οποία ασφαλώς το κύριο βάρος θα έπεφτε στη συναυλία της Συμφωνικής του Δήμου Αθηναίων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα ότι η Νομαρχία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας έκαναν κάθε προσπάθεια οικονομικής και οργανωτικής υποστήριξης της συναυλίας και φρόντισαν ευθύς εξ αρχής για την με κάθε τρόπο προβολή της, γεγονός που αντανακλάται στο έντονο και ευρύτατο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από το κοινό (ντόπιους και επισκέπτες) για την παρακολούθηση της συναυλίας.

Επομένως αδυνατώ να αντιληφθώ τους πραγματικούς λόγους που σας οδήγησαν στην - χωρίς ενημέρωσή μου - απόφασή σας για ματαίωση της συναυλίας, δύο μόλις 24ωρα πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή της.

Το γεγονός αυτό αφ’ ενός μεν δεν μας επιτρέπει να αναπληρώσουμε το κενό στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αφ’ ετέρου δε μας οδηγεί στην εκδοχή ότι άλλα προβλήματα που ενδεχομένως σχετίζονται με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, και όχι με την πλευρά των διοργανωτών, κατέληξαν στην ματαίωση της συναυλίας, γεγονός για το οποίο εκφράζω τη λύπη μου.

Εύχομαι στο μέλλον τέτοια προβλήματα να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και με μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα γεγονότα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
Νομάρχης Κέρκυρας