Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Πρόγραμμα για την εξοικονόμιση ενέργειας

Παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κώστα Μουσουρούλη το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΩΝ». Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το Υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλει ενεργά στο στόχο για ενεργειακή εξοικονόμηση και γενικότερα σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς οι δυο καινούργιες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι αφενός η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφετέρου η ενεργός στήριξη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται η ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις κατοικίες, τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 καθώς από τότε άρχισαν να διατάξουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για τη θερμομόνωση. Προβλέφθηκε δηλαδή από το 1980 και μετά να υπάρχει θερμομόνωση.
Ορίζεται ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500τ.μ., με βάση τα σχετικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας.
Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο των 1.500τ.μ. δικαιούνται οικονομική επιδότηση. Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο της τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα αυτά θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν από την έναρξη του προγράμματος. Με το όριο των 1.500 ανά τ.μ. καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής.
Συνολικά υπολογίζεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες, από το πρόγραμμα σε σχέση με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια και καλύπτει και τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσω των ΠΕΠ (των Περιφερειακών Προγραμμάτων) και του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου, το ΕΠΑΝ ΙΙ.
Το πρόγραμμα με βάση το σχεδιασμό του θα διαρκέσει δύο χρόνια. Αν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

· Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.
· Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων (τζάμια).
· Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εγκατάσταση ή αντικατάσταση (εφόσον υπάρχουν παλιοί) ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ανά κτίριο (αναφερόμαστε σε πολυκατοικίες), ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί και το αποτέλεσμα της ενεργειακής εξοικονόμησης είναι καλύτερο.
Το Πρόγραμμα αυτό έρχεται σαν συνέχεια ενός συνολικού πλαισίου, σχεδιασμού και υλοποίησης ειδικών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας που απευθύνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στους ΟΤΑ, Πρόγραμμα ("ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ") και το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Ενεργοβόρων Συσκευών ("Αλλάζω Κλιματιστικό"), τα οποία ήδη υλοποιήθηκαν με επιτυχία και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αναμένεται να συνεισφέρουν στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 697 αντικαταστάσεις κλιματισιτκών. Το Πρόγραμμα έχει πολλαπλά οφέλη πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η ευαισθητοποίηση και αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών για την αποδοτική χρήση της ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και η κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς προς όφελος της ανάπτυξης μιας βιώσιμης κοινωνίας. Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή, η μεγάλη σημασία που έχει η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος για τους πολίτες και τη χώρα.