Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Τι λέει η Περιφέρεια σχετικά με την αντικατάσταση τμήματος αγωγού στη Λευκίμμη

Από το Γραφείο Τύπου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το έργο «Αντικατάσταση τμήματος αγωγού διάθεσης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λευκίμμης»:
O Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Λευκίμμη την 20/02/09 και ημέρα Παρασκευή διαπίστωσε την αναγκαιότητα αποκατάστασης αστοχιών στο δίκτυο της αποχέτευσης και ειδικότερα στον οικισμό του Κάβου. Επισκέφθηκε, για να έχει ιδία αντίληψη, το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο αγωγός διάθεσης, τον κατεστραμμένο αγωγό που είχε τοποθετηθεί στην παραλία, σημεία όπου είχε διαπιστωθεί η αστοχία καθώς και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
Την ίδια ημέρα, ζητήθηκε από τον Δήμο Λευκιμμαίων να συντάξει νέα μελέτη με νέα χάραξη, καθώς αν η παρέμβαση αφορούσε μόνο την επισκευή θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναλαμβανόταν και στόχος μας είναι να μην παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα.
Ταυτόχρονα, ζητήθηκε να αποκατασταθούν οι αστοχίες στα σημεία που είχαν διαπιστωθεί διαρροές. Είχε δε καταστεί κατανοητό σε όλους ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού πριν από την αποκατάσταση του δικτύου διάθεσης. Ζητήθηκε δε από τον Δήμο Λευκιμμαίων να ανταποκριθεί άμεσα στην υποχρέωση αυτή ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο άμεσα και αν ήταν δυνατό να λειτουργήσει πριν την τουριστική περίοδο, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος.
Με το υπ΄αριθμ. πρωτ. 3843/13-07-09 έγγραφο, το οποίο μας κοινοποιήθηκε, ο Δήμος Λευκιμμαίων αιτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών την χρηματοδότηση του έργου «Αντικατάσταση τμήματος αγωγού διάθεσης Ε.Ε.Λ. Λευκίμμης» από τις οριζόντιες δράσεις του πρωτογράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι προκειμένου για την χρηματοδότηση έργου από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ απαιτείται η διαβίβαση του αιτήματος και του σχετικού τεχνικού δελτίου, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Λευκιμμαίων προκειμένου να μας αποστείλει το τεχνικό δελτίο και να διαβιβαστεί αρμοδίως το αίτημα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας διαβίβασε, με το υπ΄αριθμ. πρωτ. 4628/21-07-09 έγγραφο, στο Υπουργείο Εσωτερικών, το αίτημα του Δήμου Λευκιμμαίων και το αντίστοιχο τεχνικό δελτίο που μας απεστάλη στις 21-07-09.
Στο τεχνικό δελτίο του προτεινομένου έργου, που συντάχθηκε από τεχνικό υπάλληλο του Δήμου και υπογράφεται από τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 330.000 €.
Κατόπιν, ενημερώθηκε η υπηρεσία μας, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380.000 €.
Άμεσα με σχετικό έγγραφο μας (αριθμ.πρωτ. 4632/24.07.09 ) ζητήσαμε από τον Δήμο να επικαιροποιήσει το τεχνικό δελτίο της πρότασης χρηματοδότησης με το επικαιροποιημένο ύψος του προϋπολογισμού της μελέτης και να μας το αποστείλει προκειμένου να το διαβιβάσουμε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Συνεπώς, η αναφορά για καθυστέρηση χρηματοδότησης είναι τουλάχιστον άστοχη καθώς ούτε καν ο ακριβής προϋπολογισμός του έργου δεν ήταν γνωστός. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.