Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο ΕΠ Αλιεία 2007-2013 (ΕΠΑΛ)

Γίνεται γνωστό ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την υποβολή προτάσεων έργων για αλιευτικά καταφύγια, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007- 2013 (ΕΠΑΛ) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.
Καλούνται οι φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων:
· Υπηρεσίες ή Φορείς του Δημοσίου ή του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα
· Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
· Ν.Π.Ι.Δ. που αναπτύσσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση λιμένων
για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 και του Μέτρου 3.3. «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης και καταφύγια», με συνολική Δημόσια Δαπάνη 30.000.000 €.
Οι χρηματοδοτούμενες πράξεις σε απομακρυσμένα νησιά (όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 9 του άρθρου 53 του Κανονισμού 1198/2006), επιλέγονται κατά προτεραιότητα. Ως απομακρυσμένα νησιά, σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό ορίζονται για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα εξής:
· Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι, Παξοί, Αντίπαξοι, (Ν. Κέρκυρας),
· Στροφάδες (Ν. Ζακύνθου),
· Νήσοι Εχινάδες (Ν. Κεφαλληνίας & Ιθάκης)
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στις δράσεις:
i. Eπενδύσεις σε υφιστάμενους αλιευτικούς λιμένες
ii. Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση και βελτίωση τόπων εκφόρτωσης
iii. Επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και αφορούν την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό μικρών αλιευτικών καταφυγίων
iv. Επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και αφορούν τον εκσυγχρονισμό μικρών αλιευτικών καταφυγίων.
Ειδικά για τα αλιευτικά λιμάνια και καταφύγια η βελτίωση θα αφορά τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων υποδομών τις μελέτες και τις αντίστοιχες κατασκευές μικρών αλιευτικών καταφυγίων. Ως μικρά αλιευτικά καταφύγια θεωρούνται αυτά που έχουν κατά κανόνα, την δυνατότητα να ελλιμενίσουν μέχρι 50 αλιευτικά σκάφη και το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1.500.000 Ευρώ.
Με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους αλιείς και τους υδατοκαλλιεργητές, το μέτρο για τους Αλιευτικούς λιμένες, καταφύγια και τόπους εκφόρτωσης, έχει δράσεις που περιλαμβάνουν:
- την βελτίωση των όρων εκφόρτωσης στα καθορισμένα λιμάνια σύμφωνα με το αρ. 22 του Καν. 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης στην Μεσόγειο θάλασσα,
- την βελτίωση των συνθηκών εκφόρτωσης, μεταποίησης, υγιεινής, αποθήκευσης και δημοπράτησης των προϊόντων αλιείας & υδατοκαλλιέργειας,
- την βελτίωση των συνθηκών επίβλεψης της εφαρμογής της Νομοθεσίας στις εγκαταστάσεις διακίνησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.
- την προμήθεια καυσίμων, πάγου, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας,
- τις εγκαταστάσεις συντήρησης αλιευτικών σκαφών και την επισκευή του εξοπλισμού,
- την κατασκευή, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση προβλητών με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας κατά την εκφόρτωση ή τη φόρτωση,
- την μηχανογραφική διαχείριση αλιευτικών δραστηριοτήτων,
- την βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας,
- την αποθήκευση και την επεξεργασία απορριμμάτων και μέτρα για τη μείωση των απορρίψεων,
- επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και αφορούν την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό μικρών αλιευτικών καταφυγίων.
Η βελτίωση των υποδομών σε αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια θα έχει σαν στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε αλιείς και τα αλιευτικά σκάφη τους καθώς και σε υδατοκαλλιεργητές που τις χρησιμοποιούν. Η βελτίωση αυτή περιλαμβάνει μελέτες και τις αντίστοιχες κατασκευές, υπηρεσίες Συμβούλων και μπορεί να αφορά κυρίως:
- την δημιουργία ή και βελτίωση των υποδομών με σκοπό την υποστήριξη των αλιευτικών σκαφών,
- την δημιουργία ή και βελτίωση των υποδομών με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων αλιέων,
- την δημιουργία ή και βελτίωση των υποδομών με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας & υγιεινής κατά την φόρτωση, εκφόρτωση και διακίνηση των αλιευτικών προϊόντων,
- την κατασκευή & επέκταση – εκσυγχρονισμό των ιχθυοσκαλών της χώρας,
- την κατασκευή & επέκταση – εκσυγχρονισμό χώρων εκφόρτωσης,
- την βελτίωση των συνθηκών συντήρησης, αποθήκευσης & επεξεργασίας των προϊόντων αλιείας & υδατοκαλλιέργειας στα αλιευτικά λιμάνια και καταφύγια.

Η υποβολή των προτάσεων είναι δυνατή έως εξαντλήσεως της συνολικής προς διάθεση δημόσιας δαπάνης του Μέτρου. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων θα προσδιοριστεί από την ΕΥΔ μέσω της οικείας ιστοσελίδας με την εξάντληση της συνολικής προς διάθεση δημόσιας δαπάνης της παρούσας. Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι συγκριτική και γίνεται ανά τετράμηνο. Η αξιολόγηση αρχίζει την 15η ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης του τετραμήνου και ολοκληρώνεται, κατά κανόνα εντός δύο μηνών. Στον ίδιο κύκλο αξιολογούνται ομοειδείς προτάσεις που έχουν υποβληθεί εντός του ίδιου τετραμήνου και για τις οποίες τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή, κατά τον έλεγχο πληρότητας, έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη της αξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση της συγκριτικής αξιολόγησης οι προτάσεις κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά με βάση τη βαθμολογία τους.
Για πράξεις που αφορούν σε υφιστάμενους αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια και αφορούν σε έργα υποδομής και προμηθειών ως ελάχιστος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη), ορίζεται το ποσό των 300.000 ΕΥΡΩ, ενώ για έργα εξ’ ολοκλήρου προμηθειών το ποσό των 200.000 ΕΥΡΩ.
Για έργα υποδομής που αφορούν σε πράξεις κατασκευής ή επέκτασης μικρών αλιευτικών λιμένων, τόπων εκφόρτωσης και καταφυγίων ως ελάχιστος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη), ορίζεται το ποσό των 500.000 ΕΥΡΩ.
Περαιτέρω πληροφορίες και υποδείγματα εντύπων βρίσκονται δημοσιευμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.alieia.gr Οι προτάσεις υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ», στη διεύθυνση Ιεροσολύμων 6, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα, Τ.Κ. 11252 τις ώρες 9:00 – 16:30 όλες τις εργάσιμες ημέρες.
Οι προτάσεις είναι δυνατόν να υποβληθούν και ταχυδρομικώς, επί αποδείξει με ημερομηνία υποβολής την ημερομηνία πρωτοκόλλησης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ». Αναλυτικότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 210 8665633, 210 8665632(κ. Κ. Κόντσα, Ε. Παπαχατζοπούλου, Σ. Καμπόλη).