Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Η Δ.Ο.Ε. με αφορμή τη θεσμοθέτηση «νέου μισθολογίου» από 1-1 2010

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη βουλή και να προχωρήσει από 1-1-2010 στη θεσμοθέτηση «νέου μισθολογίου» - φτωχολογίου που θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους Υπαλλήλους στο Δημόσιο. Κι αυτό όχι για να υλοποιήσει τη δική της προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση για νέο μισθολόγιο όλων των Δ.Υ. (από 1-1-2006) αλλά με στόχο να μειώσει ακόμη περισσότερο τους χαμηλούς μισθούς τους, αφού για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα (μεταξύ των οποίων και το εξωδιδακτικό των εκπαιδευτικών) και θα αμείβονται, πλέον, με μισθούς του ιδιωτικού τομέα με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με την πρότασή της αυτή η κυβέρνηση ανατρέπει ριζικά όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο δημόσιο τομέα. Η επιδίωξή της να δημιουργήσει άλλες μισθολογικές προϋποθέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν είναι μια απλή επιμέρους αλλαγή. Στοχεύει στο σύνολο των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων του δημοσίου τομέα. Είναι η κερκόπορτα για την καθολική σε έκταση και βάθος ανατροπή των όσων γνωρίζουμε έως τώρα. Η αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των νεοπροσληφθέντων έχει στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων ακόμα και ίδιων εργασιακών κλάδων. Επιδιώκει να οξύνει τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών στο δημόσιο, μεταβιβάζοντας το σύνολο των μεσαιωνικών συνθηκών, που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και οι όροι που τη συνόδευαν, οδηγούν σήμερα την κυβέρνηση να τις μετατρέπει σε καθολικές για το μόνιμο προσωπικό. Η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων στο δημόσιο με χειρότερες μισθολογικές συνθήκες στοχεύει να συμπαρασύρει το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο προς τα κάτω. Πρόκειται για την εξόφθαλμη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια της αγοράς για ανατραπούν για όλους, όλα τα κεκτημένα που έχουν απομείνει όρθια.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τη σφοδρή αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο μισθολόγιο», καθώς και στην πολιτική λιτότητας και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν σ΄ αυτή την επίθεση με αποφασιστικούς – μαχητικούς αγώνες με πρώτο βήμα το πανεργατικό – πανυπαλληλικό συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές του Σεπτέμβρη.
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ
· 1400€ καθαρά στο νεοδιόριστο
· Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό
· Καμιά σύνδεση μισθού – απόδοσης