Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση ζήτησε η Αντζελα Γκερέκου- Και ολομέτωπη επίθεση κατά Ν. Δένδια

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 30.12.2008. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η βουλευτής αναφέρθηκε στα εξής θέματα: «Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης τύπου, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου για χρόνια πολλά, με υγεία, δημιουργικότητα, ειρήνη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Συνεχίζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρά.
Πρώτον: Πρόσφατα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει μέτρα για τον τουρισμό. Είναι σαφές πως αυτά τα μέτρα δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες στις σοβαρές ασθένειες του ελληνικού τουρισμού. Για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αργά και κατώτερα των περιστάσεων. Το γιατί και το πώς, το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά σε ανακοινώσεις που έχει εκδώσει ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, στις 19.12.2008, του οποίο την πολιτική ευθύνη έχω. Όλα δείχνουν λοιπόν, πως ο κ. Καραμανλής, αλλά και οι τρεις διατελέσαντες υπουργοί του, δεν έχουν αντιληφθεί την σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα, έχουν υποτιμήσει την κατάσταση που ισχύει και ακόμη περισσότερο, τις συνέπειες που θα επιφέρει η επερχόμενη κρίση. Έτσι, αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν σωστά.Δεν έχουν αντιληφθεί λοιπόν, πως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και υποδομών, η αδυναμία ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και προφανώς της Κέρκυρας, αλλά και η αδυναμία ουσιαστικής στήριξης του τουριστικού τομέα, επισπεύδει την πτωτική πορεία του τουρισμού, επηρεάζοντας άμεσα την τοπική οικονομία, την ανάπτυξη και βέβαια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Αναφορικά με την Κέρκυρα, όπου η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό, δεν νοείται να μην υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες παροχής υγείας, ασφαλές οδικό δίκτυο, προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου, επάρκεια υποδομών σε λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια, ποιοτική και απρόσκοπτη θαλάσσια συγκοινωνία κ.ο.κ. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές την ανάγκη, το σύνολο των φορέων της Κέρκυρας να συμφωνήσουμε από κοινού σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και στον προσδιορισμό συγκεκριμένων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η Κέρκυρα, και τελικά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης, από την πολιτεία.
Επίσης, πολλές φορές μέχρι σήμερα, έχουμε επαναλάβει πως είναι απόλυτα αναγκαίο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και συναρμόδιων υπουργών, ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σχετικά με την Κέρκυρα. Δυστυχώς, κάποιοι επιλέγουν την επίδειξη της κομματικής υπακοής και πειθαρχίας, τις προσωπικές φιλοδοξίες, ακόμη και την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων, εις βάρος των συμφερόντων της Κέρκυρας! Τα αποτελέσματα βέβαια είναι γνωστά σε όλους, ενώ η Κέρκυρα χάνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη!!!

Δεύτερο: Υπάρχουν προβλήματα που δεν χρειάζονται χρήματα, για να επιλυθούν, αλλά πολιτική βούληση. Ένα από αυτά είναι η απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων Νησιών, μεταξύ τους, με τα άλλα νησιά του Ιονίου, και βέβαια με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή τους σύνδεση, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να οδηγούμαστε πάλι σε συνθήκες του παρελθόντος, με τα πλοία κλειστού τύπου να φεύγουν από την γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας, το ένα μετά το άλλο. Μέχρι σήμερα έχουμε καταθέσει τρεις ερωτήσεις και πλήθος αναφορών προς τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου 2008 σε συνεδρίαση της επιτροπής Εμπορίου, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ανάδειξα για άλλη μια φορά τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τους επιπλέον κινδύνους που εγκυμονούν, εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, το Υπουργείο αρνείται ή αδυνατεί να δει το πρόβλημα, ενώ υπερασπίζεται την αποτυχημένη λογική του «ελεύθερου (ασύδοτου) ανταγωνισμού της αγοράς», αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος. Σε ότι με αφορά, κατέθεσα και συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης του ζητήματος, οι οποίες προσδιορίζονται καταρχήν, σε πολιτικές παρεμβάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα σε ότι αφορά στο καθεστώς της γραμμής Κέρκυρας Ηγουμενίτσας. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή θεωρώ το ζήτημα της απρόσκοπτης συγκοινωνιακής κάλυψης της Κέρκυρας και των νησιών μας, ιδιαίτερα σημαντικό, πρόκειται να αναλάβω σειρά πρωτοβουλιών, ώστε η Κέρκυρα να διεκδικήσει την επίλυση αυτού του ζητήματος , έχοντας μια συγκεκριμένη πρόταση στην οποία θα συμφωνούν όλοι οι φορείς του τόπου.

Τρίτον: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αίτημα των Περιφερειών της Ελλάδας και τελικά της Κυβέρνησης, ώστε να δοθεί παράταση 6 μηνών στην ολοκλήρωση του Γ’ΚΠΣ. Ξεκινάμε λέγοντας ότι αυτό το αίτημα αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη και μαρτυρία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. να απορροφήσει σημαντικούς πόρους για την ολοκλήρωση πολύτιμων έργων για τον τόπο μας, σε συνέχεια της διετούς καθυστέρησης επίσημης έναρξης του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, μένουν ανολοκλήρωτα σημαντικά έργα, τα οποία θα επιβαρύνουν στην συνέχεια τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν και εφόσον η Κυβέρνηση βρει τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.Οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών, ότι πολλά από τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο ΓΚΠΣ αλλά τελικά δεν θα ολοκληρωθούν, θα γίνουν γέφυρα στο ΕΣΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επίτευγμα, αλλά μια μεγάλη προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης των πολιτών.
Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω σαφές σε κάθε πολίτη, ότι κάθε έργο που δεν ολοκληρώνεται, προστίθεται στον κατάλογο των προβλημάτων που μεταφέρονται στο μέλλον. Κάθε έργο που δεν ολοκληρώνεται, εάν και εφόσον ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στερεί σημαντικά κονδύλια από άλλα αναγκαία έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος. Ως εκ τούτων, η Κυβέρνηση και τα στελέχη της, ας πάψουν να λένε ψέματα στο λαό, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο, γιατί εκτίθενται ολοένα και περισσότερο στα μάτια των πολιτών. Σίγουρα δε δεν προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο.

Τέταρτο: Θα ήθελα να αναφερθώ στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του συναδέλφου βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δένδια, στις 26 Δεκεμβρίου, ύστερα από την επιλεκτική επίσκεψη του σε χώρους του Νοσοκομείου της Κέρκυρας. Ο κ. Δένδιας, εμφανίστηκε περιχαρής να μας ανακοινώνει ότι έλειπε δυο μήνες από την Κέρκυρα, εξαιτίας της συμμετοχής του στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι αυτό, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και προκλητικότερα σκάνδαλα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., την οποία στηρίζει και καλύπτει, με την ψήφο του. Προχώρησε ένα βήμα παραπάνω όμως, προσβάλλοντας κάθε Κερκυραία και Κερκυραίο, ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση έκανε «μποναμά» στην Κερκυραϊκή κοινωνία, καθώς υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια των μηχανημάτων του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Προφανώς, ο κ. Δένδιας, ζαλίστηκε από τα δημοσιεύματα περί υπουργοποίησης του, και ξέχασε πως στην Ελλάδα δεν έχουμε Βασιλιάδες όπου κάνουν Χριστουγεννιάτικα δώρα στους υπηκόους τους, ούτε βέβαια πως η Ελληνική Κυβέρνηση είναι κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα που κάνει φιλανθρωπίες σε αναξιοπαθούντες πολίτες.
Επίσης, φαίνεται πως ξέχασε ότι οι Κερκυραίοι, πολίτες διαθέτουν αξιοπρέπεια, κρίση και βέβαια μνήμη. Προφανώς, ο κ. Δένδιας έχει επιλεκτική μνήμη, προσβάλλοντας την νοημοσύνη των Κερκυραίων, ειδικά σε ότι αφορά στο Νέο Νοσοκομείο αλλά και στο σύνολο των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα.
Ωστόσο, θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός, ενώ, ενδεικτικά μόνο, θα του υπενθυμίσω μερικές από τις πολλές δικές του δηλώσεις: Δήλωση κ. Δένδια, στις 27 Φεβρουαρίου 2008 «Το θέμα είναι ότι το κτίριο προχωρά κανονικά, υπάρχει αυτή η πολύ θετική εξέλιξη για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός έχει ήδη αποκτηθεί και στο τέλος του 2008 το Νοσοκομείο θα παραδοθεί στους Κερκυραίους και τους φιλοξενούμενους του νησιού μας.» «Όσον αφορά το θέμα του προσωπικού είναι ένα ζήτημα το οποίο, κατά τη γνώμη μου, συνδυάζεται άμεσα με την αναθεώρηση του Άρθρου 101 και είναι κάτι στο οποίο θα στραφούμε αμέσως μετά.»
1ο Σχόλιο: Το 2008, τελειώνει σε λίγες ώρες, αλλά οι Κερκυραίοι ασθενείς, θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στο παλαιό νοσοκομείο, στα Ιωάννινα, την Πάτρα ή στην Αθήνα.
2ο Σχόλιο: Η περιβόητη προσωπική κατάκτηση του κ. Δένδια, η αναθεώρηση του Άρθρου 101, ψηφίσθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου 2008 αλλά το υπάρχον Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, και το σύνολο των δημόσιων Υπηρεσιών του νομού, λειτουργούν με το 50 % του προσωπικού. Σίγουρα, με αυτές τις συνθήκες, το νέο Νοσοκομείο, και να ολοκληρωθεί, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Άνθρακας ο Θησαυρός!!!

Δήλωση κ. Δένδια στις 6 Νοεμβρίου 2007-«…με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΕΠΑΝΟΜ και ο εξοπλισμός θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2008.»Ουδέν σχόλιο!!!Δήλωση κ. Δένδια 20 Αυγούστου 2007«Το αργότερο τον Αύγουστο του 2008 το έργο του νέου νοσοκομείου θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο προς χρήση από την Κερκυραϊκή κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ τη σημερινή μέρα ιδιαίτερα σημαντική, αφού άλλη μια προεκλογική δέσμευσή μας υλοποιείται».
Τι σχόλιο μπορεί να κάνει κανείς σε αυτές τις προσωπικές δηλώσεις του κ. Δένδια, Βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., ειδικά όταν έπονται των δηλώσεων του πρώην υπουργού υγείας κ. Κακλαμάνη, ότι δηλαδή το καλοκαίρι του 2006 το νέο νοσοκομείο θα παραδίδονταν στους Κερκυραίους με το κλειδί στο χέρι!!!!
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι το σύνολο του Ελληνικού λαού, το σύνολο του Κερκυραϊκού λαού, έχουμε κουραστεί να είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου της Κυβέρνησης που στηρίζει ο κ. Δένδιας. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία, το λαϊκισμό, το ψέμα και τον εμπαιγμό.

Ο Κερκυραϊκός λαός, ως αξιοπρεπής και υπερήφανος λαός, δεν ανέχεται από τους εκπροσώπους του αυτή την αντιμετώπιση- που αν μη τι άλλο- δείχνει έλλειψη σεβασμού. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας, των οικονομικών αδιέξοδων των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και της χώρας, φαντάζει ολοένα και πιο απειλητική, οι πολίτες, οι Κερκυραίοι δικαιούνται την αλήθεια, ενώ απαιτούν από τους εκπροσώπους τους να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του, με συνέπεια και όραμα.
Αλήθεια, συνέπεια και όραμα που δυστυχώς για την χώρα, αποτελούν άγνωστες λέξεις για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα στελέχη της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επαναλαμβάνουμε ότι η μεγαλύτερη προσφορά της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στην χώρα και βέβαια στην Κέρκυρα, δεν θα είναι άλλη από την παραίτηση της. Μόνον έτσι ο τόπος θα μπορέσει να αποκτήσει προοπτική και ελπίδα, και οι πολίτες θα ξαναβρούν την χαμένη τους αισιοδοξία».