Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής στους 37 Προέδρους της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προεδρεύοντα της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΕΜΚΣ), στους 37 Προέδρους των Κοινοβουλίων της ΕΜΚΣ και τους 25 Προέδρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, με την οποία προτείνει την ανάληψη συντονισμένης δράσης για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας παράλληλα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα πληθυσμό.
Η σύγκληση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της ΕΜΚΣ και η συζήτηση με τις δύο πλευρές, τις κυβερνήσεις και τα μέλη του Κουαρτέτου, θα συμβάλει στην προσπάθειες του ΟΗΕ προκειμένου να ληφθεί η απαραίτητη πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας.

Ακολουθεί κείμενο επιστολής Προέδρου Βουλής.

Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Εθνικού Κοινοβουλίου της ΕΕ, αλλά και μέλους της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας (ΕΜΚΣ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΡΑΜ), προτείνω την ανάληψη καλά συντονισμένης δράσης, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της ΕΜΚΣ κ. Hans – Gert Pöttering, για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας παράλληλα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που επλήγη.
Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι οι πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε με θλίψη παρακολουθούν την έλευση του νέου έτους εν μέσω των φρικτών γεγονότων στην περιοχή. Ο κύριος λόγος της ύπαρξής μας, εκτός από τη δημιουργία των Κοινοβουλευτικών Συμμαχιών, έγκειται στην πίστη των λαών μας ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή είναι ένας στόχος εφικτός, ο οποίος απαιτεί περισσότερα από παρακολούθηση, καταδίκη και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία, την οποία έχουμε εντολή να προωθήσουμε, μέσω συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν και συζήτησης με τους συναδέλφους μας και από τις δύο πλευρές (αλλά επίσης και με τις κυβερνήσεις και τα μέλη του Κουαρτέτου) με σκοπό να συμβάλλουμε στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης που θα κάμψει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα οδηγήσει στη λήψη μιας πολιτικής απόφασης.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΚΣ, κ. Hans-Gert Pöttering, μπορεί να αναλάβει να προωθήσει το θέμα και να συγκαλέσει την προαναφερθείσα συνάντηση.
Αναμένοντας την απάντησή σας, σας εύχομαι ένα ειρηνικό και εποικοδομητικό έτος.