Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Δήλωση Τρεπεκλή για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας του σχεδίου «Αθηνά», για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που οδηγεί στην υποβάθμιση και ουσιαστικά, στην κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Ι.Ν Γιάννης Τρεπεκλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:...

«Με ανάμικτα συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, να υποβαθμίσει και ουσιαστικά να καταργήσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Η απόφαση αυτή,   η οποία δεν στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση, λειτουργεί σε βάρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, υποβαθμίζοντας την. Πλήττει καίρια τις τοπικές κοινωνίες, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Λευκάδας και αποψιλώνει τα Ιόνια νησιά από μια βασική δομή, η οποία συνάδει με την επτανησιακή ταυτότητα και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα τους.
Επιφέρει καίριο πλήγμα στην αναπτυξιακή ενδυνάμωση μιας νησιωτικής περιοχής, με άμεσο κίνδυνο, να αμφισβητηθεί η συνοχής της και η συνέχεια της στο  άμεσο μέλλον.
Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ένα τεράστιο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για την αναπτυξιακή λειτουργία των νησιωτικών περιοχών, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό και συνταγματικό κεκτημένο.
Επιχειρείται να καταργηθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο διαθέτει, σχεδόν στη πλειοψηφία του ιδιόκτητα κτίρια, τα τελευταία μάλιστα εγκαινιάσθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
Διακόπτεται με βίαιο και αδικαιολόγητο τρόπο η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καταδικάζοντας τα νησιά, όχι μόνο σε οικονομικό μαρασμό, σε μία εξόχως δύσκολη περίοδο αλλά στερώντας τους, τον νεανικό ενθουσιασμό και την ανανέωση που μεταφέρει σε αυτά, η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Είναι απορίας άξιον, γιατί το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την μετακίνηση σχολών από τα Ιόνια νησιά προς εκπαιδευτικά ιδρύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα του ΤΕΙ Μεσολογγίου και όχι τη μετακίνηση σχολών, προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τα Ιόνια νησιά, για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα. Έκπληξη προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για δύο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των σχολών, αφού και ικανός αριθμός φοιτητών υπάρχει αλλά και οι σχολές παρουσίαζαν ζήτηση.
Ο δεύτερος λόγος, σχετίζεται με την προ 40ημέρου περίπου διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας, προς τον πρόεδρο της Δ.Ε του ΤΕΙ Ι.Ν ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας». Τι μεσολάβησε στο χρονικό διάστημα αυτό και το Υπουργείο άλλαξε γνώμη;
Οι Παραπάνω λόγοι, αλλά και η ισχυρή επιχειρηματολογία, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το ΤΕΙ Ιονίων Νησιών, αντιθέτως, η πολιτεία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οφείλει να συμβάλει στην αναβάθμιση του.
Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο και δυναμικό μέτωπο σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και αποφασιστική διεκδίκηση, να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να άρει την απόφαση του αυτή».