Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προχωρά το αποχετευτικό Λευκίμμης

Υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή  και την ανάδοχο εταιρεία «Γ.Μπενέκος  -  Γ.Μουστακάτος  - Κοινοπραξία», η σύμβαση του έργου «συμπληρωματικές  παρεμβάσεις αποχετευτικού Λευκίμμης»
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι   1.059.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες.
Μετά την υπογραφή, ο  Δήμαρχος Κέρκυρας σε δηλώσεις του στα  τοπικά ΜΜΕ, εξήρε την προσπάθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για την...
 άρτια μελέτη του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.  Επισήμανε επίσης ότι: «ολοκληρώνεται ένα έργο που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή της Λευκίμμης.  Μέχρι το  2010  έγιναν 5 εργολαβίες  από τον πρώην Δήμο Λευκιμαίων, που δεν κατάφεραν να δώσουν λύση,  ελπίζουμε» ανέφερε  ο Δήμαρχος «σε λίγους μήνες με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, να αποκτήσει η Λευκίμμη  σύστημα αποχέτευσης.»

Να σημειώσουμε ότι το έργο  της αποχέτευσης  στην περιοχή της Λευκίμμης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται  το 1980 με φορέα την πρώην κοινότητα Λευκίμμης. Κατασκευάστηκαν δίκτυα στον κύριο οικισμό της Λευκίμμης  και έμειναν ανενεργά..
Το 1993 κατασκευάστηκε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.  Η ΕΕΛ λειτούργησε για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά έμεινε ανενεργή. Από το 1998 μέχρι το 2010 έγιναν 5 εργολαβίες  από τον Πρώην Δήμο Λευκιμμαίων  για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύων,  οι οποίες δεν μπόρεσαν  να δώσουν ολοκληρωμένο  λειτουργικό αποτέλεσμα  στο σύστημα αποχέτευσης.

Ο Δήμος Κέρκυρας κατόπιν ελέγχου της υφιστάμενης κατάστασης διαπίστωσε:

Η ΕΕΛ εκτός από το πρόβλημα της αποσάθρωσης  του εξοπλισμού της από την μακροχρόνια ακινησία,  έχει καταστραφεί και από την κλοπή καλωδίων, ηλεκτρικών πινάκων και εξοπλισμού.
Τα δίκτυα αποχέτευσης είναι  κατασκευασμένα για όλες τις περιοχές πλην της περιοχής Κάβου  όπου λείπουν  δυο αντλιοστάσια.
Τα υπάρχοντα αντλιοστάσια είναι κακοσχεδιασμένα και εξ αυτού του λόγου κακοκατασκευασμένα .
Ο καταθλιπτικός αγωγός  από το κεντρικό  αντλιοστάσιο  προς την ΕΕΛ παρουσιάζει μεγάλες διαρροές.
Τα δίκτυα βαρύτητας παρουσιάζουν υπερβολικές παρασιτικές εισροές
Δεν έχει κατασκευαστεί η απαραίτητη διάβαση δικτύων βαρύτητας στο Ποτάμι

Γενικά υπάρχει κατασκευασμένη μια σημαντική υποδομή που χρειάζεται παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργική.