Σε μια επί της ουσίας συζήτηση εξελίχτηκε η εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρέσβη των Η.Π.Α., Daniel Bennett Smith, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ο οποίος τον υποδέχτηκε σήμερα στην έδρα της Π.Ι.Ν. στην Κέρκυρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Γιάννης Μαλακάσης. Οι προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κυριάρχησαν στο πρώτο μέρος της...
συζήτησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη και του Πρέσβη των Η.Π.Α., Daniel Bennett Smith.
Ερωτηθείς από τον κ. Σμιθ ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιόνια Νησιά, αναφέρθηκε στην αδυναμία σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, στις δαπανηρές μεταφορές και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω της νησιωτικότητας.
«Ο Τουρισμός», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «καλύπτει, εν μέρει, «τα κενά δυστυχίας» που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, ενώ ο ιδιότυπος Πολιτισμός των Ιονίων Νήσων και το φυσικό Περιβάλλον αποτελούν εν δυνάμει μοχλοί ανάπτυξης». Ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Πρέσβης για τους μετανάστες και κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα στα Ιόνια Νησιά και ρώτησε για τον αριθμό των Αλβανών που μένουν μόνιμα στα νησιά.
«Η συγκέντρωση μεταναστών στην Κέρκυρα», απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, «οφείλεται – όπως εξάλλου συμβαίνει και με την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα – στην πρόθεσή τους να διαφύγουν προς την Ιταλία, ενώ, αναφερόμενος στους Αλβανούς και Ελληνο – Αλβανούς, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι περισσότεροι έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό και εργάζονται κανονικά.
Σπ. Σπύρου: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη των Η.Π.Α.»
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε τόνισε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκα σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τον Αμερικανό Πρέσβη στη χώρα μας, Daniel Bennett Smith. Είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και την χαρά όλων των πολιτών των Ιονίων Νήσων, αφού οι πολίτες των δύο χωρών έχουν βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, η οποία στηρίζεται σε κοινούς αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Ισότητα των πολιτών.
Άλλωστε και στη χώρα μας ζουν πάρα πολλοί Αμερικανοί πολίτες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει η ακμάζουσα ελληνική ομογένεια. Τον ευχαριστώ και για το ενδιαφέρον που έδειξε να έρθει στην έδρα της Περιφέρειάς μας, εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές και το περιβάλλον, συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Ασφαλώς, η οικονομική κρίση είναι μεγάλη και η χώρα μας χρειάζεται αυτή την καλή σχέση με τις ΗΠΑ για να την στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, στο πλαίσιο της αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας.
Ο κύριος Πρέσβης στη συζήτηση που είχαμε, έθεσε μεταξύ των άλλων θέματα που αφορούν στον Τουρισμό και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο Τουρισμό και την κρουαζιέρα.
Έδειξε ενδιαφέρον μάλιστα για την προοπτική να γίνει το λιμάνι της Κέρκυρας home port, αφού πολλοί τουρίστες έρχονται από την Αμερική στη Μεσόγειο και την Αδριατική και υπ’ αυτή την έννοια θα ήταν θετικό για τον τουρισμό μας το λιμάνι να λειτουργεί ως χώρος αναχώρησης και ολοκλήρωσης των κρουαζιέρων.
Είναι μια προοπτική η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον Τουρισμό μας, μαζί βέβαια με την ολοκλήρωση των υπολοίπων υποδομών, τις οποίες η Περιφέρεια προωθεί».
Home Port για τις κρουαζιέρες το λιμάνι της Κέρκυρας
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης, Daniel Bennett Smith, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε τα εξής: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Περιφερειάρχη και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη για την υποδοχή που μου επεφύλαξαν και για την πολύτιμη συζήτηση που είχαμε.
Όπως είπε και ο κύριος Περιφερειάρχης κατ’ αρχήν συζητήσαμε για την προοπτική της κρουαζιέρας, η οποία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και το επιδιώκουμε.
Πιστεύουμε ότι με την άρση του καμποτάζ θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, προκειμένου να έρθουν εδώ και πιο συγκεκριμένα συζητήσαμε το ενδεχόμενο να γίνει το λιμάνι της Κέρκυρα home porting.
Επίσης συζητήσαμε για τους στενούς δεσμούς τους οποίους έχουν οι δύο χώρες και για την συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Ιόνιο, είναι ένα υπέροχο μέρος και προσβλέπω στο μέλλον σε περισσότερες επισκέψεις».