Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συνεδρίασε στις 25 και 26 Αυγούστου στη Ζάκυνθο - Αποφάσεις.

Αποφάσεις συνεδρίασης 25ης Αυγούστου

Πολιτικό ατόπημα η επιστολή Γ. Καρύδη για τις εκτός έδρας συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου
• Εκτός ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε, μετά από πρόταση Περιφερειακών Συμβούλων, την επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου, Γιώργου Καρύδη, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση συνεδριάσεων του σώματος εκτός έδρας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, σε απάντηση της δημοσιευμένης...
επιστολής του Περιφερειακού Συμβούλου, Γιώργου Καρύδη, η οποία θίγει τη λειτουργία του οργάνου αλλά και ταυτόχρονα μεμονωμένα τη δράση εκάστου συμβούλου αναφέρει τα κάτωθι:
«Αγνοεί ο συνάδελφος, Γιώργος Καρύδης, στην επιστολή του ότι:
Έχουμε εκλεγεί με την ιδιότητα των Περιφερειακών Συμβούλων και με αποφασιστικό ρόλο για το σύνολο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και όχι μόνο των ενοτήτων από τις οποίες προερχόμαστε. Το ενδιαφέρον του Π.Σ, για κάθε νησί, είναι ανεξάρτητο από τον τόπο συνεδρίασης και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνει για τα οξυμένα προβλήματα του λαού.
Οι συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων δεν αποτελούν εξορμήσεις ή διακοπές αλλά πολύωρες συνεδριάσεις. Είναι κοστολογημένες ανεξάρτητα από τον τόπο συνεδρίασης, μετακινούνται σχεδόν ισάριθμοι σύμβουλοι και ως εκ τούτου ουδεμία σπατάλη γίνεται. Σε περίπτωση που θεωρεί ο συνάδελφος ότι οφείλουν να μετακινούνται μόνο οι σύμβουλοι των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων προς Κέρκυρα, μπορεί ο ίδιος να μην προσέρχεται στις εκτός έδρας συνεδριάσεις θεωρούμενος ως αδικαιολογήτως απών.
Λήψεις αποφάσεων για τον τόπο συνεδριάσεων γίνονται από τους συμβούλους, στο πλαίσιο και με γνώμονα τη συνοχή της Περιφέρειας, την ισονομία, τη χρηστή διαχείριση, την πολιτική εντιμότητα και λειτουργία του οργάνου.
Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η επιστολή του Γεωργίου Καρύδη, αποτελεί επιεικώς πολιτικό ατόπημα, είναι αναιτιολόγητη, δυσφημιστική, συκοφαντική και δυναμιτίζει τη συνοχή της Περιφέρειας.
Η παρούσα εκδίδεται προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και εσφαλμένων εντυπώσεων των πολιτών του Ιονίου».

Να συνεργαστούν Περιφέρεια και Δήμος για την πεζοδρόμηση της Αλ. Ρώμα

• Δεύτερο θέμα συζητήθηκε το αίτημα κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν στην πεζοδρόμηση της οδού Αλεξ. Ρώμα που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Ζακύνθου – Κεριού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τηρηθεί ο νόμος, να γίνει προσπάθεια μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ζακύνθου Δ. Μυλωνά και του Δήμου, για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης, μετά από διαβούλευση με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και τους κατοίκους της περιοχής.

Θεσμοθέτηση ενός νέου και ενιαίου υδατικού διαμερίσματος Ιονίων Νήσων

• Το τρίτο θέμα, το οποίο το εισηγήθηκε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Γιάννης Μαλακάσης, ήταν σχετικό με τη «Διαβούλευση επί των σχεδίων διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου και ενιαίου υδατικού διαμερίσματος Ιονίων Νήσων με υποδιαμερίσματα και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Ενιαίας Επιτροπής Υδάτων που ορίζει 14 υδατικά διαμερίσματα.

Κάλυψη επειγουσών αναγκών τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ζακύνθου

• Τέταρτο θέμα συζητήθηκε η κάλυψη επειγουσών αναγκών τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ζακύνθου. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς και πρότεινε την επιχορήγηση της Π.Ε Ζακύνθου με το ποσό των 30.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ι.Ν για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών από τις τελευταίες πυρκαγιές. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, όπως επίσης και οι προτάσεις που κατέθεσε για την πυροπροστασία ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θ. Γαλιατσάτος.
Συγκεκριμένα ο Θ. Γαλιατσάτος πρότεινε να γίνει:

1. Ενιαίος φορέας πυροπροστασίας που να περιλαμβάνει όλες τις εμπλεκόμενε υπηρεσίες.
2. Χρηματοδότηση ετήσιου προγράμματος προληπτικής πυροπροστασίας από δήμους και δασικές υπηρεσίες.
3. Κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που δημιουργεί σοβαρά κίνητρα για εμπρησμούς δασικών περιοχών.
4. Αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου σε Α Τάξης και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Αξιοπρεπείς μισθοί στους πυροσβέστες.
5. Επάρκεια σε εξοπλισμό και εναέρια μέσα ( αεροπλάνα και ελικόπτερα)
6. Καθιέρωση κτηματολογίου- δασολογίου. Όχι αποχαρακτηρισμοί των καμένων δασικών εκτάσεων. Απαγόρευση της υλοτόμησης και του κυνηγιού στις καμένες περιοχές.
7. Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας- δημιουργία δικτύων εθελοντών δασοπροστασίας.
8. Οικονομική ενίσχυση της Π.Ε Ζακύνθου με το κατάλληλο ποσό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησαν οι τελευταίες φωτιές.

Στέγαση της έδρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

• Πέμπτο θέμα ήταν η εισήγηση του επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γιώργου Καλούδη, για την στέγαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος ή στο κτήριο των σημερινών Δικαστηρίων μετά τη μετεγκατάσταση στο νέο Δικαστικό Μέγαρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, να διεκδικήσει την παραχώρηση του κτηρίου των παλαιών δικαστηρίων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στον οποίο έχει αποστείλει σχετική επιστολή.

Δράση κοινωνικής πρόνοιας «Πρωινό Χαμόγελο» από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας

• Έκτο θέμα συζητήθηκε η συμπληρωματική τροποποίηση εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη, με τίτλο: «Πρόταση προγραμματικής σύμβασης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και κοινωνικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες» και Δήμο Παξών για την υλοποίηση της δράσης κοινωνικής πρόνοιας «Πρωινό Χαμόγελο». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Παρεμβάσεις σε σχολικές αίθουσες στη Λευκάδα

• Έβδομο θέμα συζητήθηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Λευκάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, για τις παρεμβάσεις στις σχολικές αίθουσες. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λευκάδας, Θοδωρής Βερύκιος και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Οδική ασφάλεια Ζακύνθου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά, για τους διορθωμένους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα της απαλλοτρίωσης του έργου «Οδική ασφάλεια Ζακύνθου».
Τέλος εγκρίθηκαν ομόφωνα οι διορθωμένοι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα της απαλλοτρίωσης του έργου «Δόμος Αλυκές – Ξυγκιά». Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Μυλωνάς.

Αποφάσεις συνεδρίασης 26ης Αυγούστου

Αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

• Στη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου πρώτο θέμα συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Το θέμα εισηγήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θόδωρος Γουλής και ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θόδωρος Γαλιατσάτος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πλήρη αντίθεση του στην πώληση οποιασδήποτε λιμενικής υποδομής σε ιδιώτες. Ζητά να διασφαλιστούν τα θέματα διαφάνειας στην παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες έτσι ώστε να προκύψει δημόσιο όφελος. Η συμμετοχή των ιδιωτών να πραγματοποιηθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ώστε να υπάρξουν οφέλη από ένα μοντέλο μικτής οικονομίας.

• Δεύτερο θέμα συζητήθηκε η γνωμοδότηση για ΜΠΕ 27 υφιστάμενων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑ Ζακύνθου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά.
• Τρίτο θέμα συζητήθηκε η επαναδιατύπωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορά την εκκαθάριση της επιχείρησης «Οδική ασφάλεια Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας» (ΟΑΝΑΚ). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
• Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η γνωμοδότηση για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εννέα υδρογεωτρήσεων και η αντικατάσταση τμημάτων του υφιστάμενου νότιου υδραγωγείου. Το θέμα εισηγήθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαλακάσης.
• Πέμπτο θέμα συζητήθηκε η 7η αναμόρφωση προϋπολογισμού της ΠΙΝ για το 2012. Το θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
• Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και το έκτο θέμα για τις τροποποιήσεις του Τεχνικού Προγράμματος των Π.Ε Κέρκυρας και Π.Ε Λευκάδας.
• Το έβδομο θέμα πέρασε ομόφωνα και αφορούσε τη συμπλήρωση της παρ. 8 του άρθρου 39 του Οργανισμού της ΠΙΝ. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς.
Τέλος συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θ. Γαλιατσάτος, σχετικά με το υψηλό κόστος των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας στη Ζάκυνθο.