Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αγρια κόντρα Χαραλάμπους- Α. Γεωργιάδη για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Κύριε Υφυπουργέ, αν η Κέρκυρα δικαίως αποκαλείται η ναυαρχίδα του τουρισμού στη χώρα μας, άλλο τόσο δίκαια η βορειοανατολική Κέρκυρα αποκαλείται η μηχανή αυτής της ναυαρχίδας. Είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή της Κέρκυρας. Είναι μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, διαθέτει στην περιοχή το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα δασικό σύμπλεγμα, οικοσύστημα του Ερημίτη, που διαθέτει τρεις...
λίμνες, του ακρωτηρίου Μπάρμπαρος, όπου υπάρχουν σπηλιές για αγριοπερίστερα και της νησίδας Περιστερές ή Καπαρέλι, πάνω στο οποίο υπάρχει ένα διατηρητέο μνημείο-φάρος.
Σ’ αυτήν, λοιπόν, την περιοχή ουσιαστικά επιχειρείται ένα έγκλημα, το οποίο ακουμπά και τα όρια του ποινικού δικαίου. Ονομάζουν μετεγκατάσταση μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από τη νότια Κέρκυρα, ανύπαρκτης -μόνο στα χαρτιά πιθανώς να υπάρχει μία άδεια, αλλά ουδέποτε υπήρξε στο Μπούγκαρι, που είναι, όπως σας είπα, στη νότια Κέρκυρα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας- στο νησάκι, στο Καπαρέλι, μέσα σε ζώνη NATURA, και –όπως είπα- σε μία περιοχή απείρου κάλλους.
Είναι μία ενέργεια που δικαίως ξεσήκωσε τους κατοίκους όλης της βόρειας Κέρκυρας και όχι μόνο. Υπάρχουν ομόφωνα ψηφίσματα και αποφάσεις και του Δήμου της Κέρκυρας και του περιφερειακού συμβουλίου, γιατί το να εγκατασταθεί εκεί μία ιχθυοκαλλιέργεια, που με υπουργικές αποφάσεις χαρακτηρίζεται σαν μορφή βιομηχανίας άλφα, δηλαδή σαν μια βιομηχανία που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό δυσμενώς το περιβάλλον, επηρεάζει την οικονομία, επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, επηρεάζει δυσμενώς την παράκτια αλιεία και ων ουκ έστιν αριθμός.
Εμείς ζητούμε άμεσα από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω όσες αποφάσεις έχουν βγει είτε από διορισμένους, είτε από εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες -μάλλον μόνο από διορισμένους ουσιαστικά- με τις οποίες δόθηκαν αυτές οι άδειες, που, επαναλαμβάνω, κύριε Υφυπουργέ, ακουμπούν και τα όρια του ποινικού δικαίου. Έχει τόσο ξεσαλώσει ο επιχειρηματίας εκεί στην περιοχή που έφτασε στο σημείο να στέλνει και εξώδικα σε δημοτικούς συμβούλους για τις τοποθετήσεις τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, δηλαδή, που «μας χρωστούσαν, μας ζητάνε και το βόδι».
Ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας):
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, παρά μόνο αφ’ ότου επικοινώνησε μαζί μου ο κύριος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, μεταφέροντάς μου τη σφοδρά διαμαρτυρία των τοπικών φορέων και ορισμένων κατοίκων για όλη αυτήν την ιστορία, η οποία έχει ξεκινήσει, φυσικά, πολύ προ εμού και μου ζήτησε να ακυρώσω τη σχετική αδειοδότηση που είχε εκδοθεί.
Πριν σας εξηγήσω –φαντάζομαι το γνωρίζετε- ότι δεν έχω καμμία δυνατότητα να την ακυρώσω -και μάλιστα αν το έκανα, θα έπρεπε να θέσω σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων με τη διεκδίκηση εκ μέρους της Εταιρείας τεραστίων αποζημιώσεων- θα πρέπει να σας πω ότι μάλλον ή οι υπηρεσίες μου ψεύδονται σε αυτά που μου έχουν δώσει ή εσείς δεν είστε καλά πληροφορημένος.
Γι’ αυτό, ας πάρουμε το πράγμα από την αρχή. Η συγκεκριμένη Εταιρεία, οι «Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας ΑΕ», εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κερκύρας, έχουν και αυτοί δηλαδή δικαιώματα, ήρθε και έκανε μία αίτηση στις 10/3/1999 –το 1999, κύριοι συνάδελφοι!- όπου ζήτησε την επέκταση της δραστηριότητάς της.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είναι εδώ ο Αστέριος Ροντούλης και πρέπει να πω στο συνάδελφό μου κύριο Υφυπουργό ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν το μεγαλύτερο τομέα εξαγωγών της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας -εννοώ της ευρύτερης έννοιας- της πρωτογενούς παραγωγής. Είναι η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών στο συγκεκριμένο τομέα.
Ήρθε, λοιπόν, η Εταιρεία στις 10/3/1999 και έκανε μία αίτηση. Το κράτος μας -εμείς, δηλαδή, όχι εγώ- είπε «δεν μπορούμε να σου δώσουμε άδεια εκεί που ζητάς, σου προτείνουμε έναν άλλο χώρο, γιατί εκεί που ζητάς θα υπάρξουν αντιδράσεις». Πράγματι, ξεκίνησε η μελέτη από την Εταιρεία κατόπιν υποδείξεως του κράτους για έναν άλλο χώρο και συγκεκριμένα στη θέση Βαθύ Δήμου Κασσωπαίων στα βόρεια του Όρμου Μπούκαρη. Το λέω για εσάς που είστε από την περιοχή. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες μισθώσεως κατόπιν υποδείξεως του κράτους στο φορέα. Μόλις ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ξεκίνησαν και οι τοπικοί φορείς να αντιδρούν –καλή ώρα όπως τώρα- φώναζαν, δεν ήθελαν. Είπε το κράτος «κάναμε λάθος, κακώς υποδείξαμε εκεί, αν γίνεται, να πάει η Εταιρεία κάπου αλλού». Πράγματι, η επιχείρηση μετέφερε το αίτημά της και είπε «δεν θέλω να έχω σύγκρουση με τους κατοίκους». Και μετά από πολύ καιρό –προσέξτε πόσα χρόνια, το 1999 ξεκινάει, ξεκινάει δηλαδή επί εποχής Σημίτη- φθάνει να πάρει την περιβαλλοντική άδεια στις 10/11/2008 επί εποχής Καραμανλή.
Στις 10/11/2008, λοιπόν, έρχεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας της Περιφέρειας και εκδίδει θετική γνώμη και λέει «ναι, σε αυτήν τη νέα περιοχή στα βορειοανατολικά της Νήσου Περιστέρια Δήμου Κασσωπαίων δεν έχω αντίρρηση να γίνει αυτή η επένδυση». Βάσει τώρα αυτής της θετικής γνώμης –επαναλαμβάνω ότι ξεκίνησε από το 1999 με τρίτη αλλαγή θέσης- στις 10/11/2008 έρχεται η Περιφέρεια και λέει «εκεί να το πας, συμφωνώ» και γίνεται μισθωτήριο στις 12/2/2008, στο οποίο πληρώνει και ενοίκιο η Εταιρεία. Περιμένει τώρα την έκδοση σχετικών διαδικασιών από το κράτος. Αφού, λοιπόν, το κράτος δίνει με τη σειρά, με όλες τις ενδιάμεσες βαθμίδες που έχει, όλες τις σχετικές άδειες, φθάνουμε στις νέες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Εγώ σέβομαι πάντα τις διαμαρτυρίες και εκτιμώ ότι είναι ορθές. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να έχουμε και επενδύσεις και αφού δεν σας αρέσει και η τρόικα και δεν σας αρέσουν και τα μέτρα και δεν σας αρέσουν όλα αυτά, πρέπει με κάποιο τρόπο στη χώρα να βγαίνουν και λεφτά. Δεν μπορούμε, λοιπόν, σε μία εταιρεία που ξεκινάει να κάνει μία επένδυση το 1999, που της υποδεικνύουμε τρεις αλλαγές θέσεως -εμείς, το κράτος- που έχει τη θετική γνώμη των φορέων στην αρχή για να πάει εκεί πέρα και παίρνει όλα τα χαρτιά, να ερχόμαστε μετά εκ των υστέρων και να λέμε ξανά -αφού έχει κάνει όλες τις διαδικασίες, έχει κάνει όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες και έχει όλες τις άδειες- «τώρα αντιδρούν πάλι οι κάτοικοι και εδώ σταματάμε». Κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε πού θα γίνεται και κάποια επένδυση.
Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσω στη δευτερολογία μου.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, τα έχετε τόσο μπλεγμένα, είπατε τόσες ανακρίβειες στην πρωτολογία σας που πραγματικά συγχωρείστε και από μένα όταν λέτε ότι πιθανόν εγώ, ένας Βουλευτής της περιοχής, μπορεί να μην είμαι καλά ενημερωμένος. Είχα πάρα πολλά να πω στη δευτερολογία μου, αλλά δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επανορθώσω όλες τις ανακρίβειες που είπατε.
Πρώτον, δεν υπάρχουν Κερκυραίοι μέτοχοι, όπως αφήσατε να εννοηθεί, στην ήδη υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή στο Βαθύ της Κασσιόπης. Είπατε ότι εκεί υπήρχαν αντιδράσεις κλπ. Ιδιοκτήτης είναι ένας κύριος Παπαδόπουλος. Όχι μόνο υπάρχει εκεί εγκατεστημένη μονάδα, αλλά «στη ζούλα» πέντε μέρες πριν παραδώσει ο διορισμένος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ τούς υπέγραψε και διπλασίασαν τη δύναμή τους. Από εκατόν πενήντα χιλιάδες τόνους τσιπούρας και λαυρακιού το χρόνο τα έκαναν τριακόσιες χιλιάδες.
Θα κάνω μία παρένθεση για να σας πω ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που λένε ότι για μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας παραγωγής εκατό τόνων το χρόνο παράγονται τόσα λύματα όσα παράγονται από μία πόλη περίπου εφτά χιλιάδων κατοίκων. Με τριακόσιους χιλιάδες τόνους ουσιαστικά μολύνεται η περιοχή με λύματα μιας πόλης είκοσι ενός χιλιάδων κατοίκων.
Δεύτερον, ούτε καν σημειώσατε ότι έγιναν πράγματα τα οποία αγγίζουν τον κοινό ποινικό κώδικα, όταν ονομάζουν μετεγκατάσταση μιας ιχθυοκαλλιέργειας-φάντασμα, μιας ιχθυοκαλλιέργειας που ουδέποτε υπήρξε, ανύπαρκτης, από τη νότια Κέρκυρα στη νήσο Καπαρέλι.
Το κυριότερο, κύριε Υφυπουργέ, στο οποίο βέβαια ελπίζω να σταθείτε στη δευτερολογία σας: Δεν είναι όλες οι αποφάσεις, όπως είπατε, θετικές. Σας είπα ότι υπογράφοντας το διπλασιασμό του τονάζ της παραγωγής της ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη υπάρχει στο Βαθύ της Κασσιόπης, την ίδια στιγμή ο διορισμένος περιφερειάρχης τρεις μέρες πριν παραδώσει στον εκλεγμένο, ουσιαστικά υπέγραψε και την μετεγκατάσταση στο Καπαρέλι. Ο διοικητής της αποκεντρωμένης διοίκησης ακύρωσε αυτή την απόφαση και ήλθε το Υπουργείο και ακύρωσε την ακύρωση της απόφασης του διορισμένου νομάρχη.
Έτσι γίνονται τα πράγματα σ’ αυτό το καθεστώς που ζούμε, όμως υπάρχει το αντίπαλο δέος που είναι οι κινητοποιήσεις όλων των κατοίκων της Κέρκυρας, γιατί επιτέλους πρέπει να διαλέξετε: Θέλετε τουρισμό ή βιομηχανία στην Κέρκυρα;
Σας ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εγώ δεν θα κάτσω να κάνω ανάλυση του μετοχολογίου της εταιρείας. Έτσι έχουν γράψει οι υπηρεσίες, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Δηλαδή αν δεν είναι Κερκυραίοι και είναι Ηπειρώτες, έχει καμία διαφορά ως προς τα δικαιώματά τους; Δεν καταλαβαίνω αυτή τη διαφωνία. Προφανώς έχουν δικαιώματα απ’ όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν κατάγονται οι μέτοχοι.
Πάμε τώρα στην ουσία. Έχουμε την αίτηση του ’99, έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του ’08. Το ’99 είχαμε κυβέρνηση Σημίτη, το ’08 είχαμε κυβέρνηση Καραμανλή, μισθωτήριο το ’08, σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας το ’08 και ξεκινάνε ξανά οι αντιδράσεις πριν από ενάμισι χρόνο και έρχεται ο κύριος Διαμαντίδης στις 13/5/2011 στην απόφαση που αναφέρετε –που θα καταθέσω για τα Πρακτικά- για τους Κερκυραίους και δίνει την άδεια στην εταιρεία ακριβώς με ποιο σκεπτικό; Με το σκεπτικό ότι αν η εταιρεία μετά απ’ όλα αυτά πάει στα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο, θα μπορεί να διεκδικήσει γιγαντιαίες αποζημιώσεις.
Και όσον αφορά στο ερώτημα σας, αν θέλουμε ιχθυοκαλλιέργειες ή τουρισμό, ρωτάω κι εγώ: Θέλετε να έχουμε πουθενά ιχθυοκαλλιέργειες; Τι λέει το ΚΚΕ; Να έχουμε κάπου ιχθυοκαλλιέργειες ή να τις κόψουμε τελείως; Να μην κάνουμε καμία; Να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες; Να χρεοκοπήσουμε όλες τις εταιρείες;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Άμα θέλετε και μου δίνει το λόγο ο κύριος Πρόεδρος να σας απαντήσω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε Βουλευτά, έχει μεγάλη σημασία να σταματήσουμε στην εποχή που ζούμε τη δημαγωγία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Σταματήστε την τότε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κάπου θα γίνονται και ιχθυοκαλλιέργειες. Εδώ λοιπόν έχουμε μία υπόθεση όπου επί δώδεκα χρόνια η διοίκηση, το κράτος δίνει απαντήσεις σε μία εταιρεία και σε έναν επενδυτή και δίνει διαδοχικές άδειες σε διαδοχικά σημεία. Δεν μπορεί να γίνει επένδυση στη χώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει κάπως να καταλάβουμε ότι ωραία είναι η αντίδραση, αλλά πρέπει να γίνει τελικά και καμιά δουλειά.
Και θα κλείσω με αυτό, είναι κάτι πολύ επίκαιρο, το διάβασα στην ΕΣΤΙΑ προχθές και το καταθέτω στο Σώμα ως ιστορικό κείμενο, κύριε Πρόεδρε, γιατί δυστυχώς όλοι ξέραμε πού πήγαινε η Ελλάδα και με κάτι τέτοιες νοοτροπίες έφτασε η Ελλάδα εδώ που είναι.
Έγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 12-10-1985: «Δαπανάμε ως κοινωνία πιο πολύ απ’ όσα παράγουμε. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συντηρηθεί μόνο με δανεισμό από το εξωτερικό. Μακροχρόνια όμως το επίπεδο δανεισμού από το εξωτερικό δεν μπορεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς τη σοβαρή μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και τελικά χωρίς την απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας της». Το 1985. Κι από το ’85 συνεχίζουμε με τα ίδια μυαλά. Κι έρχεστε εδώ σήμερα, απλώς για να καλλιεργήσετε δημαγωγία.
Δώστε μας λύση εσείς. Τρεις φορές αλλάξαμε θέση ως διοίκηση στην εταιρεία. Τι θα πούμε; Να ακυρώσουμε μία απόφαση για να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση; Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ; Αυτό θέλετε να κάνουμε;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Μα δεν ξέρετε τα πράγματα. Συνεχίζετε να λέτε ψέματα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αυτό δεν θα το κάνουμε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε. Δεν θα το κάνουμε. Αν θέλετε πληρώστε τα από την τσέπη σας. Εγώ δεν θα υπογράψω για να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τόσα εκατομμύρια ευρώ για δεκαπέντε χρόνια αποφάσεις διαδοχικών κυβερνήσεων, διαδοχικών Υπουργών, διαδοχικών αποκεντρωμένων διοικήσεων, διαφορετικών περιφερειαρχών, διαφορετικών αιρετών, διαφορετικών μη αιρετών. Κάποια στιγμή οι υπογραφές του ελληνικού κράτους πρέπει να έχουν και κάποια αξία!
Ευχαριστώ πολύ.