Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση ΣΥΡΖΑ για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (Γ.Ν.Κ.) βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει.
Ο Οργανισμός του Γ.Ν.Κ. προβλέπει 721 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό - σήμερα υπηρετούν 314 - κάλυψη 43%. Για σύγκριση: το 1989 υπηρετούσαν 384!
Στο ιατρικό προσωπικό Ε.Σ.Υ. ο Οργανισμός προβλέπει 133 άτομα - σήμερα υπηρετούν 75 γιατροί μόνιμοι και 12 επικουρικοί για ένα χρόνο - κάλυψη 65%.
Ως αποτέλεσμα, κλινικές και λειτουργικά τμήματα του Γ.Ν.Κ. παραμένουν κλειστά.
70 κλίνες είναι κλειστές, 6 κλίνες Μ.Ε.Θ. επίσης κλειστές, καθώς και...
ο μαγνητικός τομογράφος, η μονάδα εμφραγμάτων, η μονάδα λοιμωδών νόσων. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν στο Γ.Ν.Κ. παθολογοανατόμος, ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, αγγειοχειρουργός, δερματολόγος.
Η διαχείριση του Υπουργείου Υγείας είναι ολέθρια. Η μνημονιακή λογική των περικοπών, το πάγωμα προσλήψεων, η λογιστική αντίληψη για την υγεία, η περιστολή δαπανών, η πάση θυσία μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, οδηγούν σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα: Απώλεια εσόδων για το Νοσοκομείο, τεράστια επιβάρυνση για τους ασθενείς αλλά και για την οικονομία της Κέρκυρας, μετατροπή των Κερκυραίων ασθενών σε "μετανάστες υγείας", υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στους θερινούς μήνες. Συγκεκριμένα:
- Απώλεια εσόδων: Παράδειγμα ο μαγνητικός τομογράφος που κόστισε 1,5 εκ. €, είναι κλειστός, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να χάνει έσοδα περίπου 600.000 € ετησίως.
- Μετακινήσεις για λόγους υγείας: 5.000 ασθενείς μετακινούνται κάθε χρόνο προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και 5.000 προς Αθήνα ή άλλα νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικά: Το 2011 μετακινήθηκαν μόνο προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων 3.987 ασθενείς από Κέρκυρα (επισυνάπτεται Πίνακας).
- Οικονομική αφαίμαξη των ασθενών: Κατά μέσον όρο 1.000 € δαπανά ο Κερκυραίος για αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών εκτός Κέρκυρας.
- Απώλειες για την οικονομία της Κέρκυρας: 1.000 € κατ' άτομο για 10.000 μετακινούμενους ασθενείς, μας κάνουν 10 εκ. € ετησίως απώλειες για την οικονομία του νησιού.
Και όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν ως μοναδικό κριτήριο την μείωση των προϋπολογισμών και μόνο. Ο προϋπολογισμός του Γ.Ν.Κ. το έτος 2010 ήταν 30 εκ. €, το 2011 ήταν 24 εκ. €, για το 2012 είναι 12 εκ. €. Η Υγεία νοσεί βαρύτατα και στην Κέρκυρα, θύμα των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.
Από τον Νοέμβριο 2010, το Γ.Ν.Κ. μετεγκαταστάθηκε σε καινούργιο κτίριο, παραμένει όμως δραματικά υποστελεχωμένο και οι δυνατότητες που το νέο κτίριο θα έδινε για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Από τον Ιούνιο 2011 έχουν λήξει οι συμβάσεις εποχικών και επικουρικών εργαζομένων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναπληρωθεί κανένα από τα κενά. Οι ανάγκες και τα κενά είναι μεγάλα, όχι για εποχικό αλλά για μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Η σοβαρή υποστελέχωση οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του υπευθύνου των χειρουργείων να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες και να ανασταλούν προγραμματισμένα χειρουργεία. Υπάρχει τεράστια δυσκολία στην κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων στις κλινικές και όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.


Επειδή η πολιτική αδιαφορία της κυβέρνησης δεν μπορεί συνεχώς να καλύπτεται από την φιλοτιμία και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό του Γ.Ν.Κ., εξαντλώντας τα όρια αντοχής τους.
Επειδή η υγεία, ως δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους "αγοράς" και ο δημόσιος τομέας υγείας να συρρικνώνεται, να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται και να καταρρέει.
Επειδή οι Κερκυραίοι πολίτες αλλά και η οικονομία του νησιού δεν μπορούν να υφίστανται δυσβάστακτη οικονομική αιμορραγία, καταφεύγοντας στη μετανάστευση για λόγους υγείας.
Επειδή ο νομός είναι τουριστικός και ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται και η αδυναμία του Γ.Ν.Κ. να ανταποκριθεί γίνεται εντονότερη, με επιπτώσεις στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Επειδή, σε σύγκριση με πληθυσμιακά ισοδύναμους νησιωτικούς ή ηπειρωτικούς νομούς ο προϋπολογισμός και ο αριθμός υπηρετούντος προσωπικού στην Κέρκυρα είναι υποπολλαπλάσιος κατά 5 έως 8 φορές.
Επειδή η τοπική κοινωνία, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας (επισυνάπτεται), δεν δέχεται την οποιαδήποτε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και ζητά, όχι μόνο την πλήρη αριθμητική αντικατάσταση των 52 εργαζομένων στο Γ.Ν.Κ αλλά και την περαιτέρω στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, με 40 άτομα μόνιμο προσωπικό που ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται σε βάθος 5ετιας.


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κε Υπουργέ:


1. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες θα προβείτε, και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να στελεχωθεί το Γ.Ν. Κέρκυρας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να δοθεί έτσι λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου; Θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να μη φύγουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν;
2. Θα προχωρήσετε στην άμεση πρόσληψη των 40 εργαζομένων που έχουν εγκριθεί από το Υ.Υ.Κ.Α. και των οποίων η διαδικασία πρόσληψης έχει παγώσει;




Ο ερωτών Βουλευτής


Κριτσωτάκης Μιχάλης