Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΙ

Πολλά έχουν γραφτεί και περισσότερα ακόμα έχουν ειπωθεί, για την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι. Πολιτικά πρόσωπα και φορείς, ξάφνου ευαισθητοποιημένα για το περιβάλλον και το τουριστικό μέλλον της Κέρκυρας, έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεση τους. Η ΕΝΑΚ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οπουδήποτε αλλού προκύψει αντίστοιχο θέμα. Θέλουμε όμως, κυρίως να υπογραμμίσουμε, ότι το....
πρόβλημα στο Καπαρέλι επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια κεντρική θέση της ΕΝΑΚ, μια θέση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά και περιγράφει την ουσία, τον πυρήνα του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και πολλών σχετικών και παρόμοιων προβλημάτων στο νησί μας. Πρόκειται για την παγιωμένη αντίληψη, που εδώ και δεκαετίες έχει επιβάλει το τοπικό μπλοκ εξουσίας και οι υπηρεσίες που έχει στην διάθεσή του, για το οικονομικό – κοινωνικό μοντέλο, μοντέλο που επέβαλαν στην Κέρκυρα και που την έχει οδηγήσει σταδιακά σε μόνιμη κρίση και παρακμή. Αυτό το μοντέλο οικοδομήθηκε στην λογική της αρπαχτής, του εύκολου επιχειρηματικού κέρδους, στους λεγόμενους επενδυτές, στη ρεμούλα, την συναλλαγή και την συνδιαλλαγή. ΄Ετσι, διάφοροι επιχειρηματίες και όμιλοι, με πρόσφατο παράδειγμα την ENOVA, αντιμετώπισαν - και συνεχίζουν – την Κέρκυρα σαν Ελντοράντο, σαν τόπο εύκολης χρήσης - κατάχρησης, λεηλασίας, πλουτισμού. Οι συνέπειες αυτής της πραγματικότητας είναι απόλυτα ορατές και οι συνέπειες αυτές διογκώνονται λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, προκαλώντας – πλέον – αδιέξοδα. Για να οικοδομήσει αυτό το αδιέξοδο και καταστροφικό μοντέλο, το μπλοκ εξουσίας κατεδάφισε κυριολεκτικά, κάθε τι παραγωγικό, δημιουργικό και ορθολογικό διέθετε η Κέρκυρα. Τον πρωτογενή τομέα της, την βιομηχανία - βιοτεχνία, τον ποιοτικό, ελεύθερο και συνδυαστικό τουρισμό, τον ανοιχτό και σύγχρονο πολιτισμό, ενώ τελικά συμπαρέσυρε στο περιθώριο και τις – όποιες – ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες. Έχουν μετατρέψει την Κέρκυρα σε ένα τόπο που ξεπουλιέται σε τιμές ευκαιρίας. Το Καπαρέλι, σηματοδοτεί – και αυτό – με τη σειρά του, αυτή τη μόνιμη και δομική κρίση, την παντελή έλλειψη σχεδίου του τοπικού μας μοντέλου και η ΕΝ.Α.Κ. προειδοποιεί ότι αυτές οι ευρύτερες συμπαραστάσεις είναι απλή υποκρισία. Η πολιτική αφύπνιση και η ρήξη με αυτή την κυρίαρχη πραγματικότητα είναι μια κεντρική – ιδρυτική θέση της ΕΝΑΚ σε ότι αφορά τα τοπικά, κερκυραϊκά ζητήματα. Μόνο μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο, ριζικά διαφορετικό μοντέλο, θα αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Εμείς εκτιμούμε και στεκόμαστε στις πολύ σοβαρές καταγγελίες που ακούστηκαν από τον αντιδήμαρχο, κ. Πανταζή. Τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για όλο το ιστορικό εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή και την εξαρχής αντίθεση των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατήγγειλε ότι, άλλαξαν νόμοι προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες. Κατήγγειλε επίσης ότι, δεν εκτελούνται τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης αυθαιρέτων που αφορούν την ίδια εταιρεία στη θέση Βαθύ Κασσιόπης. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά. Όπως είναι σοβαρό και η ΕΝ.Α.Κ. εκφράζει την αντίθεση και την διαμαρτυρία της σε πρακτικές περιορισμού της δημόσιας κριτικής, σε πρακτικές στοχοποίησης και απόπειρες εκφοβισμού, από όπου και αν προέρχονται.
Αυτά όλα, παρόμοια γεγονότα, συμβαίνουν εδώ και χρόνια και είναι γνωστά και από τα ΜΜΕ στο νησί μας. Ποτέ όμως δεν υπήρξε η παραμικρή ενόχληση από τους αρμόδιους φορείς, το αντίθετο μάλιστα. Διαρκής συγκάλυψη και αποποίηση ευθυνών. Όπως στην αυθαιρεσία στο Πετριτή, στο ΧΥΤΑ Τεμπλονιού, στο ΧΥΤΆ Λευκίμμης, στα νταμάρια Τρουμπέτα κ.α. Για το τουριστικό μέλλον της Κέρκυρας δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, καμιά ευαισθησία, όταν τα ΜΑΤ σκορπούσαν τρόμο και θάνατο στη Λευκίμμη, όταν τα νταμάρια έσκαβαν το βουνό με το «τσαμπουκά» των λατόμων. Επίσης δεν υπήρχε θέμα νομιμότητας, διότι δεν ακούσαμε και τότε την κ. βουλευτή του Νομού μας να την επικαλείται, ούτε και κανέναν άλλον.
Η ΕΝΑΚ έχει υπερασπιστεί τον Κερκυραϊκό Λαό, με τους αγώνες της, και έχει καταδείξει με αυτό το τρόπο και χωρίς βαρύγδουπες ή συγκινητικές δηλώσεις πως η πάλη και η αντίσταση στα συμφέροντα, τις πολιτικές και τις ατελείωτες καταστροφικές επιδιώξεις του τοπικού μπλοκ εξουσίας είναι ο νικηφόρος δρόμος του Λαού.