Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η συζήτηση που έγινε στην βουλή, στα πλαίσια ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης για την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της δεύτερης ερώτησης πρώτου κύκλου με αριθμό 21450/5.8.2011 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας.
Στην ερώτηση του κ. Χαραλάμπους θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.Παρακαλείται ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους να διατυπώσει την ερώτησή του.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ξέρετε ότι η Θεσπρωτία είναι ένας μικρός Νομός της Ελλάδας,...
ακριτικός όμως. Συνορεύει με τη νότια Αλβανία. Έχει, όμως, την Ηγουμενίτσα -ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια της χώρας- που μαζί με την Πάτρα ουσιαστικά αποτελούν την πύλη της χώρας μας -τουλάχιστον από τους θαλάσσιους δρόμους- προς την Ευρώπη. Τρία εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο διακινούνται από το λιμάνι της Θεσπρωτίας.
Αυτός, λοιπόν, ο Νομός έχει ένα μοναδικό, μικρό Νοσοκομείο –που είναι και Κέντρο Υγείας- τους Φιλιάτες. Αυτό το μικρό Νοσοκομείο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Θεσπρωτίας, εξυπηρετεί τους επιβάτες, τα τρία εκατομμύρια το χρόνο, που μπαινοβγαίνουν από την Ηγουμενίτσα, εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό πολιτών της Αλβανίας, από τη νότια Αλβανία. Όλοι, λοιπόν, περίμεναν ότι θα αναβαθμιστεί, γιατί μία καινούργια πενταόροφη πτέρυγα τελειώνει το Γενάρη του 2012, ενώ το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στην Ηγουμενίτσα έχει τελειώσει κτιριολογικά. Ουσιαστικά, όμως, με αυτά που εμείς ονομάσαμε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με τις συμπτύξεις και τα κλεισίματα των νοσοκομείων, και το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα: Εκεί που περίμεναν τα κρεβάτια τους να αναπτυχθούν σε εκατόν πενήντα έξι, ουσιαστικά μειώνονται σε εβδομήντα έξι αφού σαν Υπουργείο το διασυνδέετε. Αυτή είναι η μοντέρνα λέξη. Πρώτα διακηρύξατε ότι θα διασυνδεθεί με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, μετά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Έχουν γίνει, κύριε Υπουργέ, πολλές κινητοποιήσεις και ομόφωνα ψηφίσματα από τους εργαζόμενους και από τους κατοίκους της περιοχής, που ζητούν όχι μόνο να μη γίνει αυτή η σύνδεση -ουσιαστικά υποβάθμιση του νοσοκομείου- αλλά να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, να αυξηθούν τα κρεβάτια, να γίνουν νέες απαραίτητες μονάδες, όπως είναι η μονάδα εντατικής θεραπείας που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο και που ήλπιζαν ότι θα γίνει με την καινούργια πτέρυγα. Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται άμεση πρόσληψη και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και άλλου προσωπικού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους. Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, αναφερθήκατε σε έναν νομό ακριτικό. Θέλω να σας κάνω γνωστό ότι γνωρίζω καλά τις συνθήκες εκεί, γιατί έχω επισκεφθεί το νοσοκομείο. Έχω πάει αρκετές φορές και γνωρίζω πολύ καλά πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας σε αυτό το νομό.
Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά ότι το νοσοκομείο Φιλιατών, το οποίο έχει ξεκινήσει και από δωρεές των κατοίκων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική, είναι ένα νοσοκομείο με παράδοση, που πράγματι εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων εκεί, ιδιαίτερα της περιοχής όπου είναι αυτό, γιατί είναι λίγο έξω από την κεντρική οδική αρτηρία. Μάλιστα, με τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού η πρόσβαση των πολιτών εκεί και προς τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι μοιρασμένη.
Θέλω να πω ότι όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται το νοσοκομείο, αλλά θα έλεγα ότι αυτό που εισέπραξα από την τελευταία μου επίσκεψη μιλώντας και με εκπροσώπους φορέων –ανεπίσημα βεβαίως- αλλά και με πολλούς κατοίκους του νομού είναι ότι κατάλαβαν ότι αυτή η διοικητική συνένωση έχει να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στην περιοχή. Και επειδή είπατε ότι υποβαθμίζουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου, θέλω να σας πω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αναφερθήκατε και είπατε ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός πενταόροφου τμήματος που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Εκτελείται και ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό μέσα στο 2012, από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, το έργο επέκταση-αναδιαρύθμιση του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Φιλιατών και θα υπάρξει και η προμήθεια ιατρικού ξενοδοχειακού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 15.400.000 ευρώ. Επίσης, ολοκληρώνεται και η κατασκευή του τμήματος επειγόντων περιστατικών, που θα είναι υπό την εποπτεία του ίδιου του νοσοκομείου, αλλά στην ίδια την Ηγουμενίτσα και σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι, λοιπόν, αυτό που αναφέρατε, τα 3.000.000 περίπου πολιτών που κινούνται είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είτε από τα σύνορα με την Αλβανία, θα έχουν μπροστά τους ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο, το οποίο στελεχώνεται και έχει συμπληρωθεί με αρκετούς γιατρούς -στη δευτερολογία μου θα έχω τη δυνατότητα να πω και ποιοι γιατροί μέσα στον χρόνο έχουν πάει για να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου- αλλά και το ΤΕΠ που θα ολοκληρωθεί σε εγκαταστάσεις σύγχρονες. Θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και των κατοίκων εκεί του νομού αλλά και των διερχομένων από εκεί πολιτών που είτε από τα βόρεια, από την Αλβανία είτε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από την υπόλοιπη Ευρώπη διέρχονται. Έτσι, όσοι χρειαστούν ιατρικές υπηρεσίες, θα μπορούν σε δύο πολύ καλά οργανωμένες σε λίγο καιρό μονάδες, να βρουν απάντηση στα προβλήματα υγείας που θα παρουσιάσουν εκτάκτως ή για οποιονδήποτε λόγο βρεθούν εκεί.
Στη δευτερολογία θα συνεχίσω και για τα υπόλοιπα που θέλω να συμπληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν κατάλαβα καλά, είπατε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή σας ουσιαστικά πείσατε τους κατοίκους ότι η διασύνδεση του νοσοκομείου των Φιλιατών, του νοσοκομείου της Θεσπρωτίας, είναι προς το καλό τους και επομένως ουσιαστικά συναίνεσαν και αυτοί.
Τα γεγονότα όμως σας διαψεύδουν βέβαια, αφού ξέρετε ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων αλλά και των γιατρών στο Νοσοκομείο. Ξέρετε πολύ καλά ότι, επειδή και ο δικός μου ο Νομός γειτνιάζει με τη Θεσπρωτία, πολλές φορές επισκέφθηκα και εγώ το Νοσοκομείο. Γνωρίζω πολύ καλά το αξιολογότατο ιατρικό δυναμικό που υπάρχει. Είναι νέοι άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είχα και την τιμή να εκπαιδευτούν στη δική μας κλινική και ξέρω πόσο, αν θέλετε, έχουν έφεση για μάθηση αλλά και όρεξη για δουλειά. Ενώ, λοιπόν, εσείς λέτε ότι τους αναβαθμίζετε το Νοσοκομείο, μια πτέρυγα μάλιστα πενταόροφη τελειώνει και λέτε ότι παραγγείλατε και το νοσοκομειακό εξοπλισμό, δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα την αξιοποιήσετε, αφού τα κρεβάτια που επρόκειτο να γίνουν τα εκατόν πενήντα έξι καθηλώνονται στα εβδομήντα έξι, λιγότερα δηλαδή απ’ όσα υπάρχουν τώρα.
Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Υφυπουργέ. Είστε γιατρός, όπως είμαι γιατρός. Πραγματικά δεν επιτρέπεται στο Υπουργείο σας να λένε αυτά που λέει ο κύριος Υπουργός με το άλλοθι πιθανά ότι δεν είναι γιατρός. Κλείνοντας, λοιπόν, κρεβάτια στα νοσοκομεία, κλείνοντας νοσοκομεία, πραγματικά, ουσιαστικά λέτε μετά ότι οι γιατροί είναι και υπεράριθμοι, είναι πιο πολλοί οι γιατροί στο ΕΣΥ απ’ ό,τι χρειάζονται. Όμως οι γιατροί στο ΕΣΥ ξέρετε πολύ καλά ότι λείπουν και λείπουν και καίριες ειδικότητες. Τεσσερισήμισι χιλιάδες περίπου γιατροί λείπουν και κάποιοι απ’ αυτούς λείπουν και απ το νοσοκομείο της Θεσπρωτίας, των Φιλιατών. Δεν μπορούμε, λοιπόν, αν θέλετε, να οξύνουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό ουσιαστικά λέγοντας ψέματα στον κόσμο ότι οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ είναι υπερδιπλάσιοι απ’ αυτούς που χρειάζονται.
Τελειώνοντας, θέλω να σας πω για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να αναθεωρήσετε την απόφασή σας ειδικά για το Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας, διότι είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό κόσμου όχι μόνο των μονίμων κατοίκων και αυτός ο κόσμος για να εξυπηρετείται καλύτερα και αποδοτικότερα χρειάζεται το Νοσοκομείο να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και αυξάνοντας το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό και τις απαραίτητες κλινικές, αλλά βέβαια αυξάνοντας και τα κρεβάτια του Νοσοκομείου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Παρακαλείται να λάβει το λόγο για την δευτερολογία του ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να θυμίσω ότι σε πρόσφατο νόμο και με Υπουργικές Αποφάσεις έχουμε προχωρήσει πράγματι σε αναθεώρηση των ήδη υφισταμένων οργανικών κλινών χωρίς να κλείσουμε, χωρίς να καταργήσουμε καμία λειτουργική κλίνη από αυτές που έχουμε. Διότι, κύριε συνάδελφε, ξέρετε πολύ καλά ότι οργανικά είχαμε δηλωμένα περίπου 46.000 κλίνες σε όλη τη χώρα, αλλά από αυτές θέλω να σας πω ότι ουσιαστικά λειτουργικά ποτέ δεν ξεπεράσαμε τον αριθμό των 30.000 -31.000 κλινών. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε πραγματικά στοιχεία. Και έτσι μειώνουμε τις οργανικές κλίνες από τις 46.000 αριθμητικά στις 36.500. Δηλαδή στην ουσία έχουμε ένα όριο ασφαλείας πάνω από 5.000 κλίνες, έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ πρόβλημα για κανέναν ασθενή σε όποιο νοσοκομείο και να πάει.
Όσο γι’ αυτό που λέτε, ότι κλείνουμε κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Φιλιατών, θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν έχει συμβεί η πληρότητα να ξεπεράσει τον μέσο όρο του 50% - 55% σ’ αυτό το Νοσοκομείο. Ο αριθμός των κλινών που παραμένουν σε λειτουργία είναι ικανοποιητικός και καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.
Και επειδή μιλήσατε για υποβάθμιση, θέλω να σας πω ότι μέσα στη χρονιά, το 2011, έχει διοριστεί ένας πολύ ικανός αριθμός νέων γιατρών -και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, το να είναι Επιμελητές Β΄ δηλαδή, οι οποίοι θα είναι εκεί για να προσφέρουν πολλά χρόνια υπηρεσίες- και συγκεκριμένα: Ένας καρδιολόγος, δύο παιδίατροι, ένας νεφρολόγος, ένας ορθοπαιδικός, δύο βιοπαθολόγοι- μικροβιολόγοι, ένας ακτινολόγος και μία βοηθός νοσηλεύτρια. Άρα, όχι μόνο δεν αποδεκατίζουμε, δεν μειώνουμε τον αριθμό των γιατρών, αλλά τον συμπληρώνουμε.
Βεβαίως κανείς από μας δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. ΄Ισα-ίσα που σε κάθε ευκαιρία κι εγώ προσωπικά αλλά κι ο Υπουργός, όλη η ηγεσία του Υπουργείου λέμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα που είναι διαχρονικά και ότι έπρεπε να είχαμε κάνει παρεμβάσεις. Κάναμε την αυτοκριτική μας. Όμως αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένας εξορθολογισμός, χωρίς να μειώνουμε τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Ίσα -ίσα που θέλουμε να πετύχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Και αυτό γίνεται ακριβώς με συνεργασίες των δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία.
Θέλω επίσης να σας πω ότι η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος εκεί κατάλαβε ότι η λειτουργική συνένωση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά θα δίνει ευκολότερα απαντήσεις, με συνεργασία γιατρών, με επίσκεψη των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στους Φιλιάτες και με μαθήματα που μπορεί να γίνουν. Επίσης, όσον αφορά τη συμπλήρωση κενών που δεν μπορεί η διοίκηση άμεσα να κάνει, μία απόφαση της κοινής διοίκησης μπορεί με μία μετακίνηση ενός γιατρού να καλύψει άμεσα ένα πρόβλημα σ’ αυτό το Νοσοκομείο για ένα χρονικό διάστημα μέχρις ότου το Υπουργείο να μπορέσει να καλύψει το κενό.
Άρα, θετικά θα προκύψουν και όχι αρνητικά απ’ αυτήν τη διοικητική συνένωση και νομίζω ότι δεν έχετε δίκιο όταν λέτε ότι μειώνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σ’ αυτό το ακριτικό Νοσοκομείο του Νομού Θεσπρωτίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.