Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είπε ο Γ. Τόλιος στη συνέντευξή του

Στη συνέντευξη Τύπου για τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και σηματοδοτεί την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του «Μνημονίου» που ακολουθούν κυβέρνηση και «τρόϊκα» τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν...
 αρνητική εξέλιξη και τάσεις επιδείνωσης τους. Η εκρηκτική αύξηση ανεργίας ανήλθε στους νέους στο 43%, η πτώση παραγωγής και μείωση ΑΕΠ για τρίτο συνεχή χρόνο ξεπέρασε το 10%, τα λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έφθασαν τις 70.000, το δημόσιο έλλειμμα αντί να συγκρατείται εκτροχιάζεται, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου (πάνω από 360% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση αντί να επανεξετάσει τις επιλογές της, για μια ακόμα φορά ακολουθώντας της εντολές της «τρόϊκας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και επισείοντας το κίνδυνο χρεοκοπίας παίρνει σκληρότερα μέτρα κατά των εργαζόμενων και του λαϊκού εισοδήματος, δηλώνοντας ως επωδό….ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. «Φιλοδοξία» της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, είναι κάθε οικογένεια… να έχει ένα μισθό.! Εκεί οδήγησαν την Ελλάδα οι δυνάμεις του αστικού κατεστημένου και των κυρίαρχων ελίτ των Βρυξελλών.!!
Η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίση του συστήματος, κρίση του σαθρού οικοδομήματος της ευρωζώνης και κρίση των πολιτικών διαχείρισης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η πολιτική της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που αποφασίστηκε στην Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο, έχει στόχο τη δήμευση του ελληνικού λαού, μέσα από την εφαρμογή του «μεσοπρόθεσμου» και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν σώζει τη χώρα από την κρίση και υπερχρέωση, ούτε το ευρωνόμισμα από την κατάρρευση. Το όραμα της Ευρώπης των λαών και των εργαζόμενων δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τέτοιες πολιτικές. Τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους πιστωτές ειδικότερα τις μεγάλες τράπεζες, πολυεθνικές εταιρίες και μεγαλοεισοδηματίες-ραντιέ. Ο ελληνικός λαός χλευάζεται από τις κυρίαρχες ελίτ της ευρωζώνης, η χώρα χάνει την εθνική της κυριαρχία και μετατρέπεται σε γερμανικό προτεκτοράτο χωρίς δική της θέληση και φωνή.
Η βάρβαρη αυτή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μια ακόμα φορά, ότι ο κατήφορος δεν είναι μοιραίος. Υπάρχει εναλλακτική πολιτική σωτηρίας της χώρας και του ελληνικού λαού από την εξαθλίωση και τον εξανδραποδισμό. Χρειάζεται άμεση απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης και τη συγκρότηση ριζοσπαστικής-αριστερής κυβέρνησης που θα βάλει φρένο στον κατήφορο, με ακύρωση των Μνημονίων και των μέτρων τους, εφαρμογή ανορθωτικού οικονομικού προγράμματος, άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους και δη του «απεχθούς» που φθάνει το 80%, εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζικού στήματος, μέτρα ανακούφισης λαϊκών δανειοληπτών ιδιαίτερα για πρώτη κατοικία, αξιοποίηση λαϊκών αποταμιεύσεων για παραγωγικές επενδύσεις, αύξηση θέσεων εργασίας και δραστική μείωση ανεργίας, ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων, πάταξη φοροδιαφυγής και φοροκλοπής «εχόντων-κατεχόντων», ορθολογική χρήση δημόσιων πόρων, ενίσχυση κοινωνικών δαπανών, προστασία περιβάλλοντος, κά. Βασική προϋπόθεση για την προώθηση των παραπάνω είναι η ανάπτυξη κινήματος αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών μέτρων, με την ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων και την κοινή δράση της αριστεράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στη νέα γενιά και στην ελληνική κοινωνία.