Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δικαίωση για τους συμβασιούχους

Την πόρτα του Δημοσίου και των ΟΤΑ για χιλιάδες συμβασιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν το 2001 ανοίγει με σημερινή απόφασή έκπληξη σε σχέση με την αρχική εισήγηση* η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 26 έναντι....
20 δικαιώνει τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 με το εξής σκεπτικό:
Πρώτον, ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν το 2001 όποτε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση (άρθρο 103) απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.


Δεύτερον, ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Από την πλευρά της η "ισχυρή μειοψηφία" των 20 αεροπαγιτών τόνισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Πάντως, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι στην aftodioikisi.gr, θα πρέπει να αναμένουμε την έκδοση της απόφασης προκειμένου να δούμε καταγεγραμμένο το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Χειροκροτήματα, σαμπάνιες και εθνικός ύμνος
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το συνήγορο των συμβασιούχων Χρήστο Νικολιτσόπουλο ο οποίος μίλησε για "θρίαμβο" οι συμβασιούχοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κάποιοι από αυτούς άνοιξαν σαμπάνιες και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.


«Σήμερα φάνηκε ότι οι αρεοπαγίτες τίμησαν τον όρκο που έδωσαν και απέδωσαν δικαιοσύνη», δήλωσε στην aftodioikisi.gr η Έλενα Καλονίκου, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Συμβασιούχων Βόρειας Ελλάδας.
«Πρόκειται για μια πολύ θετική απόφαση που δεν ήταν αναμενόμενη αλλά μας δίνει ελπίδες και διέξοδο», δήλωσε από την πλευρά Βασίλης Πολυμερόπουλος. του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων.


ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/